Νομικά Νέα

NewsRoom: Ελληνική και Διεθνής Ειδησεογραφία, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία, Εκδηλώσεις, Νομολογία και Νομοθεσία

ethemis
ethemis

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (3D PRINTING) ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Οι εφαρμογές της νέας ψηφιακής τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D Printing) αντικειμένων έχουν οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στο σύνολο της παραγωγής σε πληθώρα βιομηχανικών και μη κλάδων, όπως τη βιοτεχνολογία, την ιατρική, την αρχιτεκτονική.

ethemis

Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας

Στη σύσταση και συγκρότηση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ethemis

Σε διαβούλευση η τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον τίτλο «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του Σωφρονιστικού Κώδικα - τροποποιήσεις στον Ν. 2776/1999».

ethemis

Δήμος Αθηναίων: 33 νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες

Τη δυνατότητα να ανοίξουν οικογενειακή μερίδα και να κάνουν εγγραφή των παιδιών, να υποβάλουν αίτηση για μεταδημότευση, αλλά και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον δήμο ηλεκτρονικά, έχουν -πλέον- οι δημότες της Αθήνας.

ethemis

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και για δικηγόρους και για τα εισοδήματα του 2022

Σύμφωνα το νέο νόμο για την Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι δικηγόροι απαλλάσσονται στο εξής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ethemis

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ξεκινά η απογραφή για το σύνολο των εργαζομένων

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνει την έναρξη της δεύτερης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την εκκίνηση της απογραφικής διαδικασίας του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

ethemis

Σε livestreaming μέσω Zoom θα μεταδοθεί το μεγάλο Forum της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις

Λόγω της τεράστιας συμμετοχής, αλλά και για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων που βρίσκονται εκτός Αττικής και δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ (Δ2 Τεχνόπολη, Γκάζι) το μεγάλο Forum της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις θα μεταδοθεί σε livestreaming μέσω της πλατφόρμας Zoom. 

ethemis

Επιφυλάξεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τη συμμετοχή του σε επιτροπές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Ο Συνήγορος, ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή με αποστολή την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, διατύπωσε τον προβληματισμό του για την σχετική τροπολογία που τον καθιστά μέλος των ανωτέρω διοικητικών επιτροπών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήδη άρ. 49 παρ. 5 και 50 παρ.2 ν.4960/2022.

ethemis

Πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την βία-παρενόχληση και τις νέες γονικές άδειες

Οι διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας καθορίζονται με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης .

ethemis

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τη Σύσταση Ηλεκτρονικών Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου

Τέθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

ethemis

ΣτΕ Ολ. 1681/2022: Συνταγματική η τετραήμερη απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας με τη συμμετοχή 4 και άνω ατόμων

Σύμφωνη με το Σύνταγμα η επί τετραήμερο (15-18.11.2020) απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας στο σύνολο της Επικράτειας με τη συμμετοχή 4 και άνω ατόμων και η επιβολή διοικητικού προστίμου για παράβαση της απαγόρευσης.

ethemis

ΣτΕ Ολ. 1682-1683/2022: Συνταγματική η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών σε κύριες συντάξεις του δημοσίου τομέα

Σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ η επιστροφή ποσών για περικοπές 11 μηνών σε κύριες συντάξεις του δημοσίου τομέα και η απόσβεση των λοιπών αξιώσεων για όσους δεν άσκησαν αγωγή έως 8.10.2020

ethemis

ΣτΕ Ολ. 1684/2022 - Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο η υποχρέωση εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Αστική ευθύνη του Δημοσίου (άρ. 105 ΕισΝΑΚ). Αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης παραλείψεως των αστυνομικών οργάνων να άρουν την παράνομη κατάσταση που προκλήθηκε από την παράνομη είσοδο και παραμονή επί μακρό