Απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ για τις προωθούμενες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 14, 2025: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ για τις προωθούμενες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Το ΔΣ του ΔΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του στις 02/07/2025, αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του ΚΠολΔ, αποφάσισε να υιοθετήσει τις από 30/06/2025 θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Το ΔΣ του ΔΣΑ αναγνωρίζει ότι στις προωθούμενες διατάξεις υπάρχουν ρυθμίσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αφορούν ιδίως:

(α) Στη μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίου στους δικηγόρους,

(β) Στην ενοποίηση των προθεσμιών κατάθεσης προτάσεων και προσθήκης-αντίκρουσης,

(γ) Στην επαναφορά της Εισήγησης στην αναιρετική δίκη,

(δ) Στην πρόβλεψη διατάξεων που επιχειρούν να μειώσουν το χρόνο προσδιορισμού συζήτησης των ενδίκων βοηθημάτων και να ελέγξουν τον χρόνο εκδόσεως των δικαστικών αποφάσεων,

(ε) Στην άσκηση των ενδίκων μέσων δια καταθέσεως στο δικαστήριο του ενδίκου μέσου και όχι στο εκδόν δικαστήριο.

(στ) Στην πρόβλεψη δημιουργίας «ψηφιακής θυρίδας» δίκης

Το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει ταυτόχρονα την αντίθεσή του σε σειρά διατάξεων που συνεπάγονται οιονεί κατάργηση δικαιωμάτων των πολιτών και δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουν να λύσουν (βλ. αναλυτικά εδώ).

Επισημαίνουμε τα εξής:

(α) Ο επαναπροσδιορισμός των ανακοπών περί την εκτέλεση μέσω πλατφόρμας σε πολύ μικρές και αυστηρές προθεσμίες είναι βέβαιο ότι με τον γενικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της διαδικασίας θα οδηγήσει σε κίνδυνο απώλειας δικαιωμάτων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ουσιαστικά τιμωρούνται για την αδυναμία της πολιτείας να προσδιορίσει σε εύλογο χρόνο τις ανακοπές που άσκησαν κατά πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Αλλά ακόμη και όσοι τηρήσουν την διαδικασία που ο νόμος προβλέπει, θα οδηγηθούν στην εφαρμογή ενός δικονομικού πλαισίου δυσμενέστερου και σε κάθε περίπτωση διαφορετικού από αυτό που ίσχυε κατά την άσκηση των ανακοπών τους.

Το ΔΣ του ΔΣΑ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του για την έλλειψη οργανωμένης και κεντρικά κατευθυνόμενης και εξατομικευμένης ενημέρωσης των διαδίκων και δη του ανακόπτοντος. Σημειώνουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τις ψηφιακές υποδομές (προβλήματα της ψηφιακής πύλης Solon, μη υλοποίηση της ψηφιακής θυρίδας δικηγόρου κλπ) και γενικότερα την υλικοτεχνική υποδομή των Δικαστηρίων της χώρας, την έλλειψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και ο εν γένει τρόπος οργάνωσης των Δικαστηρίων καθιστούν αμφίβολη την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων, λαμβανομένης υπόψη και της αντίστοιχης εμπειρίας του παρελθόντος.

(β) Περιορίζεται το δικαίωμα αναβολής στο β΄ βαθμό δικαιοδοσίας της μίας και μόνης αναβολής μόνο για λόγους ανωτέρας βίας, χωρίς δηλαδή να προβλέπεται δυνατότητα αναβολής της υπόθεσης για σπουδαίο λόγο, όπως συμβαίνει για τον α’ βαθμό,

(γ) Με το νέο άρθρο 227 ΚΠολΔ πρακτικά προστίθεται ακόμη ένα στάδιο στην πολιτική δίκη - η έκδοση Διάταξης - τόσο στην τακτική όσο και στις ειδικές διαδικασίες με μια διαδικασία που δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά και δεν αποσαφηνίζει τις περιπτώσεις των τυπικών παραλείψεων (αοριστία αγωγής, αγωγόσημο, ύπαρξη πρακτικού διαμεσολάβησης κ.ο.κ.), υποχρεώνοντας τους διαδίκους σε προκατάθεση προτάσεων προ 20ημέρου ακόμη και στις ειδικές διαδικασίες

(δ) Το άρθρο 237 ΚΠολΔ, στο οποίο παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις πρακτικής εφαρμογής και το οποίο ταυτόχρονα προβλέπει ότι οι διαδικασίες διαμεσολάβησης δεν αναστέλλουν τις προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων και προσθήκης - αντίκρουσης

(ε) Το καθεστώς που θα ισχύει στην διαδικασία των μικροδιαφορών συνεχίζει να παραμένει προβληματικό.

Αντί να προβλεφθεί μια απλή διαδικασία που συνάδει με δίκες χαμηλού οικονομικού αντικειμένου, οι προβλεπόμενοι κανόνες θεσπίζουν ένα περίπλοκο πλαίσιο δίκης, δημιουργώντας κινδύνους για τη διασφάλιση των ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Μπορεί η παράσταση στο ακροατήριο να παύει να είναι κρίσιμη, αλλά μένει εν πολλοίς άθικτο το πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών, η απώλεια των οποίων επιφέρει συνέπειες μη αναστρέψιμες.

Το χειρότερο δε είναι ότι αυξάνεται το χρηματικό όριο για την υπαγωγή των υποθέσεων στις μικροδιαφορές από τις 5.000,00€ στις 8.000,00€.

(στ) Η περαιτέρω μείωση του χρόνου της καταχρηστικής προθεσμίας των ενδίκων μέσων στο ένα έτος,

(ζ) Η πλήρης κατάργηση της έδρας του συμβολαιογράφου ως κριτηρίου της αρμοδιότητάς του να οριστεί υπάλληλος του πλειστηριασμού είναι προβληματική, ιδίως εν όψει της ουσιαστικής αποστέρησης της δυνατότητας του καθ’ ου η εκτέλεση να ελέγξει εγκαίρως τον φάκελο του πλειστηριασμού, αλλά και πολλών άλλων πρακτικών ζητημάτων που δημιουργεί η διάσταση του τόπου της εκτέλεσης και της έδρας του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, δεδομένου ότι η διαδικασία δεν είναι πλήρως ηλεκτρονική.

(η) Η σχεδιαζόμενη απαγόρευση προβολής με την ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ λόγων που μπορούσαν να προβληθούν με ανακοπή του άρθρου 632 ΚΠολΔ κατά της διαταγής πληρωμής,

Το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει ότι σε μια εποχή που οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων εντείνουν τη δυσπιστία του πολίτη στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αντί να ληφθούν αυστηρά μέτρα για τους δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων και να ενισχυθεί ο θεσμός Επιθεώρησης Δικαστηρίων, επιχειρείται ένας εξωραϊσμός της κατάστασης, με τη λήψη μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η ουσιαστική ενίσχυση των δικαστικών υποδομών και η κάλυψη των κενών σε προσωπικό και ιδίως δικαστικούς υπαλλήλους θα κρίνουν εντέλει αν τα μέτρα αυτά, όπως προωθούνται, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, τις καθυστερήσεις στην απονομή της.

Τέλος, το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει ότι στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται μεταβατικές διατάξεις, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και ταυτόχρονα εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι νέες τροποποιήσεις του ΚΠολΔ να τεθούν σε ισχύ από τις 16.9.2025, δηλαδή κατά τρόπο εντελώς εσπευσμένο και χωρίς να υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για την εφαρμογή τους με ασφάλεια δικαίου.

Ιδίως η μεταφορά της αρμοδιότητας της έκδοσης διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίου στους δικηγόρους προϋποθέτει σημαντικό χρόνο προετοιμασίας τόσο για την έκδοση των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων όσο και για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων επιμορφωτικών σεμιναρίων, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή των νέων διατάξεων με την αρχή του νέου δικαστικού έτους.

Μόνη λύση είναι η εφαρμογή των νέων διατάξεων από την 1.1.2026, κατ’ ακολουθία όσων είχαν προβλεφθεί τόσο με τον Ν. 4335/2015, όσο και με τον Ν. 4842/2021.

Κατόπιν αυτών, καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει υπόψη του όλα τα ανωτέρω, ώστε οι νέοι δικονομικοί κανόνες να προσφέρουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πλαίσιο για τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, πάντα με γνώμονα τη λυσιτελή διασφάλιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Το ΔΣ του ΔΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του στις 02/07/2025, αφού έλαβε υπόψη του τις διατάξεις του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του ΚΠολΔ, αποφάσισε να υιοθετήσει τις από 30/06/2025 θέσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.



Source/ Author: dsa.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Συμβολή της ΕΕΔΑ στην Έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη – μέλη της ΕΕ για το 2025. Στο κεφάλαιο της Έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα γίνεται αναφορά στη διαβούλευση στελεχών της Ε.Ε. με την ΕΕΔΑ για θέματα κράτους δικαίου το Μάρτιο του 2025 στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θεσμικούς φορείς της χώρας μας. Επίσης επισημαίνεται η αναφορά στην αντίστοιχη Έκθεση της ΕΕΔΑ για το Κράτος Δικαίου, για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Επιτροπή στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, ως θετικό παράδειγμα έγκαιρης συμμετοχής. Τέλος, η Έκθεση της ΕΕ παραπέμπει στη Δήλωση της ΕΕΔΑ της 19ης Φεβρουαρίου 2025 για την ανάγκη σεβασμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου ελεγκτικού ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών.

  • ethemis

    ΣτΕ: Παραπέμπεται στο ΑΕΔ το ζήτημα του χρόνου ενάρξεως της κατ’ άρθρ. 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951

    ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Εισηγητής: Φρ. Γιαννακού, Σύμβουλος της Επικρατείας Με τις ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 κρίθηκε ότι οι εκ διοικητικής συμβάσεως απαιτήσεις κατά του Ι.Κ.Α. υπόκεινται στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951, η οποία, ελλείψει άλλης ειδικότερης διατάξεως, αρχίζει, σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρ. 251 ΑΚ, από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και κατέστη δυνατή η δικαστική επιδίωξή της (πρβλ. ΣτΕ 3280, 2166/2015 κ.ά., ΑΠ 775/2023, 854, 517/2003 κ.ά.). Σε περίπτωση διακοπής, η νέα παραγραφή αρχίζει αφότου περατώθηκε το διακοπτικό γεγονός (άρθρ. 270 εδ. α΄ ΑΚ).

  • ethemis

    Διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης για τη νέα δικηγορική ύλη

    Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 33305/2024 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β’ 2706/9-5-2024), με την οποία θεσπίζονται οι ειδικές και τεχνικές ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία των καταλόγων των δικηγόρων που αναλαμβάνουν να εκδίδουν πράξεις (για προσημειώσεις και κληρονομητήρια) και να επεξεργάζονται φακέλους (για σωματεία), μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επικαιροποίηση των σχετικών καταλόγων από 15-9-2025. Προς τούτο, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom