Νομικά Νέα NewsRoom

Νομική Επικαιρότητα: Ελληνική και Διεθνής Ειδησεογραφία, Αρθρογραφία, Βιβλιογραφία, Εκδηλώσεις, Νομολογία και Νομοθεσία..
ethemis

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Εποχή της Πληροφορίας: Σημεία αναφοράς ιστορίας, δικαίου, δεοντολογίας και πολιτισμού

Επίκεντρο των διεπιστημονικών θεματικών του συνεδρίου είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με την πληροφορία όσον αφορά την ιστορία, τη ρύθμιση (δίκαιο και δεοντολογία) και τον πολιτισμό.

ethemis

Φορολογικές δηλώσεις: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση - Πώς θα γίνεται η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

Το 2024 θα είναι η χρονιά αυτόματης συμπλήρωσης και εκπλήρωσης δηλωτικών υποχρεώσεων για πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους

ethemis

Επίθεση γοητείας σε ξένα ΑΕΙ

Τον γύρο του δυτικού κόσμου ετοιμάζεται να κάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τα μέσα της άνοιξης. Μετά την αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ περί τα τέλη του Φεβρουαρίου, το επιτελείο του υπουργού Παιδείας θα οργανώσει σειρά επισκέψεων σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

ethemis

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 2024-2025 ΚΑΙ 2025-2026

Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για τη συμμετοχή τους σε δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) που θα λάβουν χώρα τα ακαδημαϊκά έτη 2024-2025 και 2025-2026 στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων, που ανήκουν στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Νομικών Σχολών

ethemis

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

ethemis

Παραδόθηκε στους προέδρους των Super League και Basket League η ΚΥΑ καθορισμού της διαδικασίας ταυτοποίησης για την είσοδο στα γήπεδα

Η νέα διαδικασία ταυτοποίησης, που θα πραγματοποιείται από το ψηφιακό πορτοφόλι, το gov.gr wallet, με απαραίτητη προϋπόθεση την εγγραφή των κάτοχων εισιτηρίων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), το emep.gov.gr, τίθεται σε εφαρμογή στους αγώνες της Super League στις 9 Απριλίου και στους αγώνες της Basket League την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

ethemis

Αποδομεί το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου ο Άρειος Πάγος

Μετά τον Democracy Index του Economist Intelligence Unit για το 2023 που εξέδωσε χθες ο Economist, σημειώνοντας την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «πλήρη δημοκρατία» από «ελαττωματική δημοκρατία», ήρθε σε θεσμικό επίπεδο και η πλήρης αποδόμηση του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας από τον Άρειο Πάγο.

ethemis

Αυστηρότερα πρόστιμα για τους παρόχους POS, ταμειακών και υπερήμερες επιχειρήσεις

Σε σχέση με τα πρόστιμα, η αυστηροποίηση των κυρώσεων και των προστίμων αφορά σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας, δηλαδή όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης

ethemis

Αναστολή αποχής από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας και δίκες συμφερόντων του Δημοσίου - Συνέχιση αποχής σε ποινικές δίκες

Η αναστολή της αποχής θα ξεκινήσει από το χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης από τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

ethemis

Σε Δημόσια Διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης

Ενίσχυση δικηγορικής ύλης: Ρυθμίσεις για τα σωματεία, τα κληρονομητήρια, τις αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών, τις εγγραφές και τις εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθηκών και τις ένορκες βεβαιώσεις και για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και την πληρωμή των υποθέσεων Νομικής Βοήθειας

ethemis

Economist: «Πλήρης δημοκρατία» και πάλι η Ελλάδα – Πρώτη φορά από το 2010

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «πλήρη δημοκρατία» περιλαμβάνει ο Democracy Index του Economist Intelligence Unit για το 2023. Μάλιστα, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη βελτίωση από όλες τις χώρες, καθώς κέρδισε 5 θέσεις και βρέθηκε στην 20ή θέση της λίστας.

ethemis

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟΝ 19ο ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Πρόκειται για τον κορυφαίο διεθνώς Διαγωνισμό στο πεδίο της εμπορικής διαμεσολάβησης, με συμμετοχή δεκάδων ομάδων φοιτητών από κορυφαία Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

ethemis

«Παραγωγικές Επενδύσεις Πράσινης Οικονομίας – Produc-E Green»: Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα της δράσης: «Produc-e Green» έως την 15η Μαρτίου 2024 και ώρα 23:59, με την επιφύλαξη εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

ethemis

ΑΑΔΕ: Νέα ιστοσελίδα, με σύγχρονο σχεδιασμό, λειτουργική και φιλική πλοήγηση

Στο επίκεντρο του ανασχεδιασμού,  που ακολουθεί τη νέα οπτική ταυτότητα της ΑΑΔΕ, βρίσκεται η ευκολία πλοήγησης του χρήστη, προκειμένου να είναι γρήγορα προσβάσιμο το περιεχόμενο που αναζητούν οι επισκέπτες.

ethemis

Δελτίο Τύπου Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την τρομοκρατική ενέργεια στο Εφετείο Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο Θεσσαλονίκης με στόχο Δικαστικούς Λειτουργούς του ως άνω Δικαστηρίου.

ethemis

Ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει στοχευμένη, οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά, ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).