Έκθεση Πεπραγμένων 2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

December 13, 2018: Δίκαιο Πληροφορικής / GDPR & Προσωπικά Δεδομένα


posts  eΘέμις / GDPR & Προσωπικά Δεδομένα / Έκθεση Πεπραγμένων 2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήραposts



ethemis

Έκθεση Πεπραγμένων 2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Επιδόθηκε σήμερα (σ.σ. 12-12-2018) στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, η Έκθεση Πεπραγμένων 2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, από τον Πρόεδρο της Αρχής, επίτιμο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Στην επίδοση παρέστη και ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, κ. Αντώνιος Συρίγος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τη συνέπεια και την παρεμβατικότητα της Αρχής στα κρίσιμα ζητήματα των προσωπικών δεδομένων, τα οποία αναδύονται με πολλούς τρόπους πλέον και σε διεθνή κλίμακα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αρχή θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της και στο μέλλον.

Ο κ. Μενουδάκος χαρακτήρισε κομβικής σημασίας για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το έτος 2017, δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια λειτουργίας της, ενώ από το 2018 άρχισε να λειτουργεί ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων -το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η Αρχή- όπου ενισχύονται τα δικαιώματα και αυστηροποιούνται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Με τον Κανονισμό ενισχύεται και η αποστολή της Αρχής σε πολλούς τομείς και διευρύνονται οι συνεργασίες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ο κ. Μενουδάκος παρατήρησε ότι το 2017 υπήρξε βελτίωση της αποδοτικότητας της Αρχής, αλλά και αύξηση των αιτημάτων των πολιτών.

Η έκθεση θα δοθεί στην αρμόδια επιτροπή, όπου και θα κληθεί για ακρόαση ο κ. Μενουδάκος, όχι «μόνον ως ελεγχόμενος, αλλά και ως παιδαγωγός στο κρίσιμο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων», όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στην τέταρτη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Περιόδου κι έχει μεγάλη σημασία όλο το νέο πλαίσιο να τεθεί σε μια πρώτη εφαρμογή. Αυτό θα αποτελέσει μια καλή προίκα για την επόμενη Περίοδο της Βουλής, μετά τις εθνικές εκλογές».

Το σημαντικότερο από τα αποκαλούμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία ενός κοινού συστήματος πληροφοριών, του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν



Source/ Author:Έκθεση πεπραγμένων 2017 | Download PDF

LATEST POSTS
  • ethemis

    Διενέργεια έκτακτης κλήρωσης του Μητρώου Εκτελεστών Διαθηκών, Εκκαθαριστών και Κηδεμόνων (Μ.Ε.Δ.Ε.Κ.) Ν. Αττικής

    Εκδόθηκε ανακοίνωση για τη διενέργεια δημόσιας έκτακτης κλήρωσης για την κατάταξη των προσώπων του Μητρώου Εκτελεστών Διαθηκών, Εκκαθαριστών Κοινωφελών Περιουσιών και Κηδεμόνων Σχολαζουσών Κληρονομιών του άρθρου 16 ν. 4182/2013 (Μ.Ε.Δ.Ε.Κ.) που έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική τους έδρα στο νομό Αττικής, οι οποίοι θα διοριστούν, σύμφωνα με τη σειρά που θα λάβουν στην ως άνω κλήρωση, ως εκτελεστές διαθηκών, εκκαθαριστές κοινωφελών περιουσιών ή κηδεμόνες σχολαζουσών κληρονομιών.

  • ethemis

    Αναστολή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες ισχύει νόμιμη προθεσμία και παραγραφή

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διευθύντρια του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», κατά την εργάσιμη ημέρα της Τρίτης, 29/04/2025 αναστέλλεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή εγγραπτέων πράξεων για τις οποίες συντρέχει νόμιμη προθεσμία και παραγραφή, όπου αυτή προβλέπεται, επιτρεπομένης της διά ζώσης υποβολής των σχετικών αιτήσεων προς εγγραφή τους στα κατά τόπους αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο.

  • ethemis

    Καταργήθηκαν ως δικαιολογητικά στο Δημόσιο τα πιστοποιητικά Γέννησης και Οικογενειακής κατάστασης

    Πλέον, οι πολίτες δε χρειάζεται να προσκομίζουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης ως δικαιολογητικά στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Τα στοιχεία των δύο πιστοποιητικών αντλούνται ηλεκτρονικά και αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ηλεκτρονική αυτεπάγγελτη αναζήτηση των πιστοποιητικών Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης, υλοποιείται σε πραγματικό χρόνο, με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) και του gov.gr, αξιοποιώντας υποδομές που εγγυώνται την ταχύτητα, την αξιοπιστία και την ασφάλεια της διαδικασίας.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom