Προσβολή προσωπικότητας τελουμένης με τη χρήση ιδεογραμμάτων - «Facebook Reactions»

March 19, 2021: Δίκαιο Πληροφορικής / GDPR & Προσωπικά Δεδομένα


posts  eΘέμις / GDPR & Προσωπικά Δεδομένα / Προσβολή προσωπικότητας τελουμένης με τη χρήση ιδεογραμμάτων - «Facebook Reactions»posts



ethemis

Προσβολή προσωπικότητας τελουμένης με τη χρήση ιδεογραμμάτων - «Facebook Reactions»

Τα («Facebook Reactions») είναι κατ΄ουσίαν ιδεογράμματα, τα οποία αποτυπώνουν εκδήλωση συναισθήματος, το οποίο αντί να εξωτερικευθεί μέσω του γραπτού λόγου, ήτοι μέσω σχολίου, εκδηλώνεται με το σχετικό εικονίδιο, που επιλέγει ο χρήστης να προσθέσει, το οποίο του προσφέρει, ακριβώς τη δυνατότητα να εκφράσει επιδοκιμασία, αποδοκιμασία, ευχαρίστηση, λύπη και θυμό. Τα συγκεκριμένα δηλαδή, εικονίδια, αποτελούν μία νέα μορφή επικοινωνίας, μία δυνατότητα, την οποία εφηύρε το «Facebook», προκειμένου, ακριβώς να καταστήσει τη διαδικτυακή επικοινωνία/αλληλεπίδραση των χρηστών του πιο διαδραστική – παραστατική αλλά και ενδεχομένως πιο σύντομη, δίνοντας στους  χρήστες του τη δυνατότητα να εκφράσουν την ψυχική τους κατάσταση μέσω του αντίστοιχου εικονιδίου. Εξ΄ ου και τα συγκεκριμένα εικονίδια – ιδεογράμματα χαρακτηρίζονται ως «αντίδραση», επειδή ακριβώς, εκφράζουν μία ψυχική κατάσταση, εξωτερικεύεται δηλαδή, μέσω αυτών η αντίδραση – θέση του ατόμου απέναντι σε μία πληροφορία που λαμβάνει. Πλέον, δηλαδή, ο χρήστης διαθέτει απλώς, ένα πρόσθετο μέσο, προκειμένου να εκφράσει την ψυχική του κατάσταση – πρόθεσή του διαδικτυακά. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει δεκτό, ότι η χρήση της αντίδρασης «τέλειο» επί υβριστικών, προσβλητικών, συκοφαντικών ή και απειλητικών της σωματικής ακεραιότητας συγκεκριμένου προσώπου σχολίων, συνιστά επιδοκιμασία και υιοθέτηση του σχετικού περιεχόμενου και κατά συνέπεια, πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτοτελώς ως συμπεριφορά, η οποία στοιχειοθετεί παράνομη πράξη, ήτοι προσβολή της προσωπικότητας του προσώπου, στο οποίο κατευθύνεται, καθώς αποτελεί πράξη-δράση του χρήστη, ήτοι κατάσταση που αντιδιαστέλεται της επιλογής που διαθέτει να μην «αντιδράσει» θετικά στο σχετικό περιεχόμενο. Εν προκειμένω, η προσβολή της προσωπικότητας στοιχειοθετείται ακριβώς, με την υιοθέτηση του περιεχομένου που τη θεμελιώνει ενώ το γεγονός, ότι το προσβλητικό περιεχόμενο δεν εκφέρεται δια του λόγου ή δεν αποτυπώνεται γραπτώς από τον ίδιο το χρήστη που αντιδρά, σαφώς δεν άρει την προσβολή ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κατά τον ίδιο τρόπο, νομικά αλλά και πραγματικά ο χρήστης που επιλέγει να  «αντιδράσει» θετικά σε προσβλητικό περιεχόμενο με εκείνον που το αποδοκιμάζει ή σιωπά, ήτοι δεν μετέχει του συμβάντος που υποπίπτει στην αντίληψή του.

 Ως εκ τούτου, η χρήση των σχετικών ιδεογραμμάτων δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι νομικά αδιάφορη, καθόσον, μπορεί κατά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράνομη συμπεριφορά, συνεκτιμώντας και τις εκάστοτε ειδικές περιστάσεις που συντρέχουν. Ταύτα δέχτηκε και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (Τμήμα Ενοχικό) δια της υπ΄αριθμ. 3667/2020 Αποφάσεώς του (αδημοσίευτη).

Πιο συγκεκριμένα, η εναγομένη προκάλεσε με πρόθεση, μέσω ανάρτησή της σε δημόσια ομάδα του «Facebook», την εκδήλωση κατά του ενάγοντος – δημοσίου προσώπου υβριστικών και προσβλητικών – χλευαστικών σχολίων από τρίτους – μέλη της ομάδας και εν γένει χρήστες του «Facebook». Ο χαρακτήρας (αποδεδειγμένα εχθρικός προς το πρόσωπο του ενάγοντος) και το ύφος της συγκεκριμένης ομάδας ήταν γνωστά στην εναγομένη, καθόσον αποτελούσε και η ίδια μέλος της, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να προβλέψει τη φύση των σχολίων που θα επακολουθούσαν της δημοσίευσής της, η οποία αποτελούταν από φωτογραφία του ενάγοντος, η οποία είχε ληφθεί από την ίδια εν αγνοία του και συνοδευόταν από το ερώτημα «Παιδιά σος, ο … είναι κάτω από το γραφείο μου. Τι να πράξω;». Ως εκ τούτου, με αυτή της την ανάρτηση, συνεκτιμώντας τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή έλαβε χώρα, προκάλεσε την απόφαση σε ετέρους χρήστες του «Facebook» και μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, να προβούν σε επαρκώς καθορισμένη παράνομη πράξη, ήτοι σε διατυπώσεις εξυβριστικές και προσβλητικές για την προσωπικότητα του ενάγοντος. Τη δε, τέλεση των εξυβρίσεων σε βάρος αυτού, η εναγομένη ενίσχυσε, επιδοκιμάζοντας τα σχετικά σχόλια με τη χρήση του ιδεογράμματος («Facebook Reaction») «τέλειο» επ’ αυτών.

 

Ως εκ τούτου, η χρήση των σχετικών ιδεογραμμάτων δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι νομικά αδιάφορη, καθόσον, μπορεί κατά περίπτωση να στοιχειοθετήσει παράνομη συμπεριφορά, συνεκτιμώντας και τις εκάστοτε ειδικές περιστάσεις που συντρέχουν.



Source/ Author:Αναστασία Κοντού

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom