Σκέψεις για την μετάβαση στην ψηφιακή δικαιοσύνη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ/ April 28, 2021: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Σκέψεις για την μετάβαση στην ψηφιακή δικαιοσύνη

Από την αρχή της πανδημίας η ψηφιακή δικαιοσύνη στην χώρα μας, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς κάτι το οποίο πολλοί από εμάς επιθυμούσαμε από καιρό.. Σε τι συνίσταται όμως η ψηφιακή δικαιοσύνη και πόσο μακριά επιδιώκουμε να φτάσει;

Αποτελεί αρχικά κοινό τόπο ότι οι νομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα απέχουν παρασάγγας από τις αντίστοιχες στις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.

Η παροχή νομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα ισοδυναμεί –στο βαθμό που εμπλέκεται αναπόφευκτα ο Δημόσιος Τομέας- με πάμπολλες εργατοώρες εξαντλούμενες σε μεταβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, υποβολή έντυπων αιτήσεων, εκ νέου επιστροφή για την παραλαβή τους κλπ κλπ …Στο δε χρόνο αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την απαραίτητη πολλές φορές διαπραγμάτευση του δικηγόρου με τον εκάστοτε αρμόδιο υπάλληλο για τον χρόνο διεκπεραίωσης ή ακόμη και την ορθότητα του αιτήματος του εντολέα.

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, «χρειάστηκε» πραγματικά μία παγκόσμια πανδημία για να αποδειχθεί ότι τελικά όλες αυτές οι εργατοώρες και οι αλλεπάλληλες αιτήσεις μπορούν κάλλιστα να παρακαμφθούν χάρη σε σύγχρονα λογισμικά και ασφαλείς διαδικασίες ώστε όλα αυτά να πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως!

Ακόμη και ο περισσότερος δύσκαμπτος δημόσιος τομέας επέδειξε αρκετά καλά «αντανακλαστικά» με αποτέλεσμα σήμερα πολλές απλές διαδικαστικές πράξεις να γίνονται καθαρά ψηφιακά, χωρίς καμία μετακίνηση από την έδρα του δικηγόρου!

Αυτό ενδεχομένως για πολλούς –ίσως παλαιότερους- δικηγόρους αποτελεί τροχοπέδη στην κλασσική παραδοσιακή δικηγορία και ενδεχομένως ακόμη αφαίρεση νομικής ύλης..

Κατά την προσωπική μου όμως άποψη “this is not the case!” Θεωρώ πως όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις μόνο προς όφελος του σύγχρονου επαγγελματία μπορούν να ιδωθούν και ως διευκόλυνση της επαγγελματικής του καθημερινότητας.

Με τα νέα αυτά «εργαλεία» της ψηφιακής δικαιοσύνης ο χρόνος –που αποτελεί πάντα το ζητούμενο τόσο για τον πολίτη όσο και τον επαγγελματία- κερδίζεται, με αποτέλεσμα να μπορεί να αφιερωθεί στην απαραίτητη επιστημονική εργασία που απαιτείται. Άποψη μου είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε ποιοτικότερες δίκες, περισσότερο στοιχειοθετημένα δικόγραφα και εν τέλει καλύτερες και δικαιότερες αποφάσεις για τον τελικό αποδέκτη αυτών, τον πολίτη.

Πρόσθετο όφελος για τον τελευταίο μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό και η οικονομία χρήματος πέραν της οικονομίας χρόνου.

Στόχος πλέον για κάθε δικηγόρο  θα είναι η μετάβαση στα δικαστήρια να γίνεται για την πραγματοποίηση δίκης και μόνο και όλες οι διαδικαστικές ενέργειες να πραγματοποιούνται ψηφιακά. Ασφαλώς η διενέργεια μίας ποινικής ιδίως δίκης δεν θα μπορούσε ποτέ να υποκατασταθεί από τα τεχνικά μέσα καθώς πρόκειται για μία ολοζώντανη διαδικασία με πολλές ενίοτε ανατροπές κατά την διάρκεια της.

Ας υποδεχθούμε λοιπόν την καινούργια σελίδα μίας σύγχρονης αξιοπρεπούς δικηγορίας και μία ψηφιακή δικαιοσύνη στην οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση!

Αυτό ενδεχομένως για πολλούς –ίσως παλαιότερους- δικηγόρους αποτελεί τροχοπέδη στην κλασσική παραδοσιακή δικηγορία και ενδεχομένως ακόμη αφαίρεση νομικής ύλης..



Source/ Author:Ζωή Σπυροπούλου

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom