Οι προβλέψεις του νέου νόμου για την βία και την παρενόχληση στην εργασία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ/ November 12, 2021: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Οι προβλέψεις του νέου νόμου για την βία και την παρενόχληση στην εργασία

Η χώρα μας -μέσω του νέου Νόμου 4808/2021- προχώρησε σε κύρωση της Σύμβασης με αρ. 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), του πρώου διεθνούς μέσου που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Ο νέος νόμος αναγνωρίζει πριν από όλα το δικαίωμα όλων των απασχολούμενων -ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας και ανεξαρτήτως ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα- να εργάζονται σε έναν χώρο απαλλαγμένο από τη βία και την παρενόχληση, έννοιες που συνιστούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεγονός που επηρεάζει την ψυχική και σωματική υγεία, την αξιοπρέπεια, το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ αποτελούν απειλή και για το ίδιο το εργασιακό περιβάλλον.

Μέσω του νέου νόμου ορίζονται δε και οι δύο έννοιες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μη αποδεκτών συμπεριφορών, πρακτικών ή απειλών, ενώ εξειδικεύονται και οι συμπεριφορές που συνιστούν παρενόχληση (ανεξαρτήτως διακρίσεων) και παρενόχληση λόγω φύλου, σε συσχέτιση με τους ορισμούς των Ν. 3896/2010 και Ν. 4443/2016.

Περαιτέρω αρχικά διευρύνεται το πλαίσιο των προστατευόμενων προσώπων, καλύπτοντας ακόμη και τους αιτούντες εργασία ή και τους εθελοντές ενώ συμπεριλαμβάνει και κάθε είδους σχέση εργασίας (σύμβαση μαθητείας, παροχής υπηρεσιών, κλπ)

Επιπλέον επεκτείνεται η έννοια του όρου «εργασία» καθώς εσωκλείει και τον χρόνο επαγγελματικών ταξιδιών, κοινωνικών εταιρικών εκδηλώσεων κλπ, που κατά το σύνηθες συμβαίνον είναι οι πιο «επικίνδυνοι» χρόνοι για περιστατικά βίας και ιδίως παρενόχλησης.

Μία πρόσθετη σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς είναι ότι πλέον δεν απαιτείται η ύπαρξη περιστατικού παρενόχλησης καθώς αρκεί και μόνο η απειλή αυτής.

Ασφαλώς πάντοτε θα υπάρχει και ο αντίλογος που αφορά την «κατάχρηση» των δυνατοτήτων που παρέχει ο νόμος και από την αντίθετη πλευρά, αυτή του εργαζόμενου έναντι του εργοδότη. Με άλλα λόγια δεν θα ήταν υπερβολικό να σκεφθεί κανείς πως ασφαλώς καλώς αρκεί και μόνο η ύπαρξη της απειλής (και όχι του περιστατικού της παρενόχλησης ή της βίας), πλην όμως η επίκληση της απειλής ή του περιστατικού μπορεί να γίνει πολύ πιοεύκολα, ενώ εν προκειμένω το βάρος απόδειξης μετακυλίεται στον εργοδότη! Ο εργοδότης καλείται δηλαδή ν’ αποδείξει ότι η απειλή ή το περιστατικό ΔΕΝ συνέβη!! Εν προκειμένω επομένως έχουμε αντιστροφή του βάρους απόδειξης για πρώτη φορά..

Ως προς την πρόσληψη, θεσμοθετείται η υποχρέωση του Εργοδότη ενημέρωσης του προσωπικού του προκειμένου να προλαμβάνονται περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Παράλληλα οι εταιρείες άνω των 20 ατόμων υποχρεούνται να υιοθετούν και να τηρούν Εταιρική Πολιτική για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων ενώ θα πρέπει να υπάρχει πολιτική διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών με απόλυτη εμπιστευτικότητα με ορισμό Υπευθύνου, συγκεκριμένης διαδικασίας κλπ

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα το Υπουργείο Εργασίας θα προβαίνει σε επιβράβευση των επιχειρήσεων που τηρούν και προκρίνουν πολιτικές ίσης μεταχείρισης μεταξύ των φύλων καθώς και πολιτικές καταπολέμησης βίας και παρενόχλησης. Προς το σκοπό αυτό θα απονέμει το « Σήμα Ισότητας»! Ο νόμος προσπαθεί επομένως να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι ο νέος νόμος διαμορφώνει μία καινούργια βάση στα εργασιακά δεδομένα, προσπαθώντας να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις ενώ παράλληλα εφοδιάζει τον εργαζόμενο με πρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισης συμπεριφορών που εμπίπτουν στο πλαίσιο κατάχρησης εξουσίας των εργοδοτών, τα οποία όμως απ’ την άλλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αφειδώς από τους εργαζόμενους.

Αποτελεί επομένως ένα σημαντικό βήμα στην ελληνική αγορά εργασίας που εφαρμοζόμενος ορθά και με μέτρο θεωρώ πως θα δημιουργήσει συνολικά ένα πιο υγιές και αποδοτικό εργασιακό περιβάλλον για όλους!

Μέσω του νέου νόμου ορίζονται δε και οι δύο έννοιες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα μη αποδεκτών συμπεριφορών, πρακτικών ή απειλών, ενώ εξειδικεύονται και οι συμπεριφορές που συνιστούν παρενόχληση



Source/ Author:Αρθρογραφία / Ζωή Σπυροπούλου

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom