Η Ελένη είναι υπόθεση όλων μας.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ/ July 08, 2020: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Η Ελένη είναι υπόθεση όλων μας.

Η αδιαμφισβήτητα συγκλονιστική αγόρευση της εισαγγελέως κας Δόγκα δίχασε, με πολλούς να διαμαρτύρονται ότι ο λόγος της πρόδιδε ανεπίτρεπτη -λόγω θέσης- συναισθηματική φόρτιση και έλλειψη αμεροληψίας και αντικειμενικής κρίσης. Αυτό που αναμφίβολα όμως κατάφερε με αυτή της την τοποθέτηση ήταν να αναδείξει μια πραγματικότητα, ότι *ακόμα «εν έτει 2020 η γυναίκα εξακολουθεί από κάποιους να αντιμετωπίζεται ως ένα τίποτα». *

Η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, με τις διαστάσεις που πήρε εντός και εκτός των δικαστηριακών αιθουσών, στάθηκε η αφορμή να ασχοληθούμε όλοι λίγο παραπάνω με ένα περιστατικό έμφυλης βίας, έμφυλης εγκληματικότητας. Με μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου συμπλεγματικά και ουσιαστικώς πρωτόγονα άτομα αξιοποιούν ζωωδώς την σωματική τους ισχύ για επιβολή, εξουσία και επικυριαρχία επί της σωματικώς ασθενέστερης γυναίκας. Μια περίπτωση που μια γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ένα τίποτα. Και είναι δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, πολλές αυτές οι περιπτώσεις.

Δεν θα κρίνω το αν η εισαγγελέας λειτούργησε εν τέλει σωστά και εντός του πλαισίου και των ορίων που διαγράφει ο δικαιοδοτικός της ρόλος. Αυτό που κρατάω από αυτή την υπόθεση, και που πρέπει κατά τη γνώμη μου να αναδειχθεί, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, τουλάχιστον έτσι όπως αυτή καταγράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε να εκφράζεται απόλυτα μέσα από τα λόγια της εισαγγελέως. Λόγια που εξήραν το σθένος ενός κοριτσιού που πάλεψε για το αυτονόητο ενάντια στη φρίκη, και που, ενάντια σε στερεοτυπικούς χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν, αποκατέστησαν την υπόληψη και τη μνήμη μιας εικοσιενάχρονης φοιτήτριας που δεν επιδίωκε τίποτα παραπάνω από τη φυσιολογικότητα. Λόγια και χαρακτηρισμοί που αντιστοιχούσαν απόλυτα -κατά τη γνώμη μου- στην πραγματική εικόνα των δύο προκλητικών μέχρι τελευταία στιγμή ανθρωπόμορφων υπάρξεων. Λόγια που μίλησαν στην καρδιά κάθε πατέρα και κάθε μάνας σε κάθε γωνιά της χώρας, λόγια που ικανοποίησαν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ας μη γελιόμαστε, όλοι, μα όλοι μας ανεξαιρέτως, αυτά τα λόγια θα θέλαμε να ακούσουμε από κάποιον στα χέρια του οποίου βρίσκεται η απόφαση για την τιμωρία του φρικαλέου θανάτου της κόρης μας, απόφαση που αφορά τελικά ολόκληρη την κοινωνία. Διότι όλους μας ενδιαφέρει για πόσο αυτοί οι δύο αμετανόητοι –αποδεδειγμένα πλέον- εγκληματίες δεν θα κυκλοφορούν ελεύθεροι εκεί έξω, ανάμεσα σε ανυποψίαστες παρέες φοιτητών, στην παρέα μιας άλλης Ελένης, ίσως αυτή τη φορά της δικής μας.

Είναι ελπιδοφόρο το ότι οι περισσότεροι κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση. Και είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε όλοι μαζί θέση απέναντι στο κακό, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να το πολεμήσουμε. Τέτοιους είδους νοοτροπίες και αντιλήψεις, σαν την παραπάνω, απομεινάρια παλιών κακών στερεοτύπων, είναι από αυτά που πρέπει να πολεμήσουμε καθώς αυτά αποτελούν συχνά το υπόβαθρο για καταδικαστέες συμπεριφορές και πολλές φορές αποτρόπαια εγκλήματα.

Για την καταπολέμησή τους κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας υγιών προτύπων. Το πρότυπο του καλού συζύγου, πατέρα, συντρόφου, τελικά του ενάρετου ανθρώπου που σέβεται την ανθρώπινη (αλλά και κάθε είδους) ύπαρξη, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στη διαιώνιση τέτοιων αντιλήψεων, και ο ρόλος της οικογένειας μπορεί να αποβεί καταλυτικός προς αυτή την κατεύθυνση.

 Καθημερινά, όλοι μας, δημιουργούμε και αναπαράγουμε πρότυπα. Έχουμε λοιπόν ευθύνη, ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί εν συνόλω, για την κοινωνία που διαμορφώνεται μπροστά μας, έχουμε όλοι ευθύνη για αυτό που θα αφήσουμε πίσω μας.

 

Μαρία Λαθούρη,

Δικηγόρος, LL.M

Μαρία Λαθούρη



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom