21-22/11/2019 «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα»

November 12, 2019: Εκδηλώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

21-22/11/2019 «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα»

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου σε συγχρηματοδότηση με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διευρύνοντας το σημαντικό έργο πολιτειακής εκπαίδευσης νέων πολιτών, ηλικίας 22-30 ετών, στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2019 ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη διοργανώνοντας τον 2 ο Θεματικό Διάλογο και το 3ο Σεμινάριο του προγράμματος «Νέοι Πολίτες και Σύνταγμα».

Βασική αποστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η παροχή σφαιρικής και επικαιροποιημένης γνώσης σε σχέση με τη σημασία και τις λειτουργίες του Συντάγματος, τους ενδοκρατικούς θεσμούς, τα δικαιώματα. Απώτερος σκοπός είναι να καλλιεργηθεί εκ νέου το ενδιαφέρον της νέας γενιάς για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφοδιάζοντάς την με χρήσιμες δεξιότητες για ενεργή συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα.

Ο Θεματικός Διάλογος θα πραγματοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου 2019 (18.00-20.30) στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27) και με σημείο αναφοράς την πολυσήμαντη έννοια των δικαιωμάτων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω ζητήματα μέσα από τη δημιουργική συνεργασία έμπειρων εισηγητών:

Θεόδωρος Χατζηπαντελής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας Το δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία: Αναγκαίες προσαρμογές και εκσυγχρονισμός. 

Ελισώ Αναστασιάδου Ειδική Επιστήμονας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ., Δ.Ν. και ΣΕΠ του ΕΑΠ Η προστασία της προσωπικότητας στα νέα μέσα επικοινωνίας.

Αγάπη Χουζουράκη Δικηγόρος, Υποσυντονίστρια Νομικής Υπηρεσίας Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Δικαιώματα αιτούντων άσυλο κατά την υποδοχή.

Το Σεμινάριο θα λάβει χώρα στις 22 Νοεμβρίου 2019 (10.00-16.00) στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 43, Αίθουσα 4Β). Με βασικό εισηγητή τον δικηγόρο και διδάκτορα δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης Θέμη Τζήμα στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων θεσμικής σκέψης και επιχειρηματολογίας μέσα από την ενίσχυση της γνώσης των νέων πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος, της πολιτικής αντιπροσώπευσης και της πολιτικής συμμετοχής.

Ειδικότερα, το Σεμινάριο αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ομαδοσυνεργατικής και ενεργητικής μάθησης στοχεύει στα εξής:

- Να εξοικειώσει τους νέους με τη διερεύνηση και τον εντοπισμό παραδοσιακών και νέων τεχνικών επιχειρηματολογίας σε διάφορες μορφές γραπτού και προφορικού λόγου.

- Να τους καλλιεργήσει δεξιότητες σκέψης και επιχειρηματολογίας πάνω σε βασικά ζητήματα της Δημοκρατίας.

-Να τους καταστήσει ευφάνταστους δημιουργούς πρωτότυπης επιχειρηματολογίας στη βάση ομαδοσυνεργατικού πνεύματος.

- Να τους δώσει την ευκαιρία να συναναστραφούν με πολίτες διαφορετικών γνωστικών πεδίων, ανακαλύπτοντας τη διεπιστημονικότητα της πολιτειακής παιδείας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε νέους, ηλικίας 22-30 ετών, από διάφορα γνωστικά πεδία που έχουν καλλιεργήσει σε διαφορετικό βαθμό σχέσεις με τους πολιτειακούς θεσμούς. Πιο συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί για νέους πολίτες, οι οποίοι: -

Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο και πεδίο δράσης που σχετίζονται με τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τους θεσμούς και την κοινωνία γενικότερα (σχολές και σύλλογοι Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Κοινωνιολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή παρεμφερούς γνωστικού αντικειμένου)

- Είναι φοιτητές (σε προπτυχιακό επίπεδο προς το τέλος των σπουδών τους ή σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ή απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών ή μέλη Συλλόγων και φορέων με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με το πεδίο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας γενικότερα.

-Δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.

-Είναι επαγγελματίες στο ευρύτερο πεδίο της ενημέρωσης-επικοινωνίας (δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, διαμορφωτές κοινής γνώμης) και των νέων Μέσων επικοινωνίας (bloggers, media influencers, you tubers, social media specialists). [3]

-Αντιπροσωπεύουν νέα στελέχη επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ιδίως στον τομέα των δημοσίων σχέσεων, της στρατηγικής επικοινωνίας, της διαχείρισης επικοινωνιακών κρίσεων, της συμβουλευτικής επί των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας γενικότερα.

-Είναι άνεργοι κατά το διάστημα υλοποίησης του έργου και αναζητούν εφόδια πολιτειακής Παιδείας και Αγωγής.

Η συμμετοχή στο Θεματικό Διάλογο και στο Σεμινάριο είναι δωρεάν και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωσή των εκπαιδευτικών δράσεων θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως τις 17 Νοεμβρίου 2019 μέσω του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών και Θεσμικών Εξελίξεων Syntagma Watch στην ειδική υποενότητα Δράσεις – Δήλωσε Συμμετοχή.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις είναι σχεδιασμένες με τρόπο που βοηθούν τους νέους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αλλά και να αναπτύξουν ένα δίκτυο δημιουργικών συνεργασιών, αντιμετωπίζοντάς τους ως τους ιδανικότερους πρεσβευτές ενός δημιουργικού τρόπου σκέψης και δράσης για μια καλύτερη μελλοντική λειτουργία της πολιτείας και των θεσμών της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.syntagmawatch.gr/to-ergo/draseis/

Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου



Source/ Author:law.auth.gr
LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom