Περί δικηγορικής άσκησης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ/ November 13, 2018: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Περί δικηγορικής άσκησης

Συζητήσεις επί συζητήσεων λαμβάνουν χώρα όσον αφορά το θέμα της άσκησης των υποψηφίων νέων δικηγόρων με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα, όπως είναι οι πενιχρές οικονομικές απολαβές, τα εξοντωτικά ωράρια και τα κάθε είδους πολύ υψηλά έξοδα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή παροχή υπηρεσιών από το κράτος προς τους ασκούμενους δικηγόρους. Κυριότερο, δε, πρόβλημα είναι για μας η μη ουσιαστική άσκηση συναδέλφων μας σε πολλές περιπτώσεις. Δηλαδή ασκούμενοι δικηγόροι πραγματοποιούν πολλές φορές την άσκηση τους δίχως να επιτύχουν ουσιαστικά την σωστή εκμάθηση και εμβάθυνση στο δικηγορικό επάγγελμα.

Τα αρμόδια όργανα θεωρούμε πως δεν έχουν επιτύχει πρόοδο όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και πολλές φορές οι οποίες λύσεις τους είναι πρόσκαιρες και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν μόνιμη και ουσιαστική λύση.

Πρόσφατα δε πληροφορήθηκε και για την ύπαρξη μιας απόφασης της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει λόγο για αυστηροποίηση των ήδη υπαρχουσών εξετάσεων, αλλά και πέραν τούτου για την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού κέντρου ασκουμένων δικηγόρων στο οποίο η φοίτηση θα είναι υποχρεωτική και οι υποψήφιοι δικηγόροι θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν πρώτα εκεί εξετάσεις και μετέπειτα, εάν και εφόσον επιτύχουν, να μπορούν να συμμετέχουν και στις ήδη υπάρχουσες. Εξετάσεις και πάλι εξετάσεις, δηλαδή, και κάπως έτσι η  ζωή του ασκούμενου δικηγόρου γίνεται ακόμη πιο εξοντωτική.

Άποψη μας είναι πως πρέπει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, η οποία και θα καταλήξει σε μια μόνιμη και καλύτερη κατάσταση καταρχήν για τους ασκούμενους. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε και συμφωνούμε στην ίδρυση μιας Σχολής ασκούμενων δικηγόρων στην οποία θα διδάσκουν εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες και σκοπό της θα έχει την εκμάθηση του δικηγορικού επαγγέλματος ουσιαστικά και πρακτικά. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να μειωθεί η χρονική περίοδος της άσκησης σε ένα έτος, καθόσον η παρακολούθηση της ως άνω Σχολής, σε συνδυασμό με τη συνεργασία σε κάποιο δικηγορικό γραφείο, φρονούμε ότι επαρκούν για να εφοδιάσουν τον ασκούμενο δικηγόρο με τα αναγκαία εφόδια στο χρονικό διάστημα του ενός έτους. Συμπληρωματικά, αυτό το εξάμηνο που θα καταργηθεί από το σημερινό δεκαοκτάμηνο, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών της Νομικής Σχολής επιτυγχάνοντας έτσι δύο θετικά σημεία: πρώτον την καλύτερη εκμάθηση του επαγγέλματος πριν ακόμα ο νέος ασκούμενος βγει στην αγορά εργασίας και δεύτερον εξοικονόμηση χρόνου καθώς ο νέος θα μπορεί να έχει μια πολύ καλή πρώτη επαφή με το επάγγελμα και από νωρίς να μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Τέλος, συμφωνούμε πως ο θεσμός της άσκησης χρήζει ριζικής αναθεώρησης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις χωρίς προηγούμενο διάλογο και τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των ασκούμενων δικηγόρων!

Θεοδόσης Λέκκας                                   Λευτέρης Αδαμάκης
Ασκούμενος Δικηγόρος                              Δικηγόρος

Τα αρμόδια όργανα θεωρούμε πως δεν έχουν επιτύχει πρόοδο όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και πολλές φορές οι οποίες λύσεις τους είναι πρόσκαιρες και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν μόνιμη και ουσιαστική λύση.



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom