«Λίστα κακοπληρωτών» και αξιοποίηση της «Εύρεσης Μελών» του ΔΣΑ - Άρθρο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, Δικηγόρου Αθηνών

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ/ August 07, 2017: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

«Λίστα κακοπληρωτών» και αξιοποίηση της «Εύρεσης Μελών» του ΔΣΑ - Άρθρο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, Δικηγόρου Αθηνών

#

Το internet αλλιώς για την καθημερινότητα του δικηγόρου

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας, πριν λίγες μέρες, της «Τηλεγνούς», με αντικείμενο αντίστοιχο με τον «Τειρεσία» για την κινητή τηλεφωνία, δηλαδή τον εντοπισμό των συνδρομητών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ίσως είναι ευκαιρία κάτι παρόμοιο να εκπονηθεί και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Το πρόβλημα είναι γνωστό: πελάτες με οφειλές αλλάζουν τη νομική τους εκπροσώπηση συχνά, επιδιώκοντας ν’ αποφύγουν, τελικά, την πληρωμή αμοιβής. Παρότι ο Κώδικας Δικηγόρων πράγματι καλύπτει την περίπτωση αυτή, στην πράξη συνήθως η απαγόρευση δεν λειτουργεί προστατευτικά για τον δικηγόρο, αφού συχνά η ταχύτητα των απαιτούμενων ενεργειών, οι συνθήκες της ανάθεσης αλλά και η, καλώς νοούμενη, καλοπροαίρετη στάση των νομικών παραστατών για κάθε νέα συνεργασία κάνουν τις σχετικές διατάξεις ανενεργές.

Πιθανότατα το Διαδίκτυο να μπορούσε να προσφέρει λύση στην περίπτωση αυτή. Μια online, προσβάσιμη μόνο από μέλη, «λίστα κακοπληρωτών» που θα δημιουργούσε και θα συντηρούσε, για παράδειγμα, ο ΔΣΑ για όλη την Ελλάδα θα αποτελούσε ένα άμεσο, χρήσιμο, και διακριτικό εργαλείο αναδρομής κάθε φορά που νέος πελάτης χτυπά την πόρτα του γραφείου μας (συνήθως, για άμεσες ενέργειες). Αυτή η λίστα θα μπορούσε να αποτελέσει «ήπιο» μέτρο προστασίας των συναδέλφων, και όχι κατάλογο με νομικές συνέπειες, πειθαρχικές ή άλλες για όσους συναδέλφους αρνηθούν ή παραβλέψουν να την χρησιμοποιήσουν. Ο χαρακτήρας της, δηλαδή, θα ήταν ενδεικτικός και όχι αποδεικτικός. Κάθε εγγραφή οφειλέτη θα γινόταν με ευθύνη συναδέλφου, του οποίου τα στοιχεία θα εμφανίζονταν, και τον οποίο θα μπορούσε να καλέσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος συνάδελφος προς περαιτέρω συνεννόηση. Οι οφειλέτες θα ενημερώνονταν σχετικά. Οι κανόνες εγγραφής θα ήταν απλοί και κατανοητοί από όλους (για παράδειγμα, καθυστέρηση άνω των 90 ημερών εξόφλησης παραστατικού). Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο μια άμεση, καθημερινή ανάγκη εντός κλίματος οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης θα εξυπηρετούνταν διαδικτυακά με τον καλύτερο, οικονομικότερο, και αμεσότερο τρόπο για όλους.

Εξίσου ευέλικτα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Διαδίκτυο και στην περίπτωση της «Εύρεσης Μελών» του ΔΣΑ. Πριν λίγες μέρες η ιστοσελίδα ανανεώθηκε, και το Δελτίο Τύπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έγινε «αναμόρφωση  και εμπλουτισμό των microsites των δικηγόρων», όμως εγώ κάτι τέτοιο δεν κατάφερα να το διαπιστώσω. Κι όμως, αν ο ΔΣΑ αποφάσιζε να εμπλουτίσει τα πεδία καταχώρησης της καρτέλας (microsite) κάθε δικηγόρου, θα μπορούσαν επιτέλους οι δικηγόροι να διαφημίσουν καθένας τους τομείς που ειδικεύεται. Το πρόβλημα είναι γνωστό, οι δικηγόροι δεν έχουν εύκολο τρόπο να διαφημίσουν την ειδικότητά τους, παρά μόνο με ειδικές ανακοινώσεις στο Διαδίκτυο ή, ακόμα χειρότερα, δια ζώσης. Πολύ καλύτερο θα ήταν αν οι πελάτες είχαν τρόπο να γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσοι και ποιοι δικηγόροι ειδικεύονται στο νομικό πρόβλημα που τους απασχολεί. Τη λύση θα μπορούσαν να δώσουν αντίστοιχα πεδία στις παραπάνω καρτέλες: κάθε δικηγόρος θα μπορούσε να καταχωρήσει, για παράδειγμα, μέχρι πέντε ειδικεύσεις. Ως κατάλογος των τομέων δικαίου, αν ο ΔΣΑ δεν επιθυμούσε να εκπονήσει δικό του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτός των νομικών εκδοτών, βάσει του οποίου καταχωρούν τις νέες εκδόσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, με σχετικά μικρή προσπάθεια και περιορισμένα μέσα, και οι ίδιοι οι δικηγόροι θα αποκτούσαν τρόπο έμμεσης διαφήμισης της ειδικότητας που ούτως ή άλλως έχουν αλλά και άγνοια εκ μέρους των υποψήφιων πελατών δεν θα δικαιολογούνταν πια.

Τέλος, και στο ίδιο πλαίσιο, μέσω Διαδικτύου θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα και η μετ-εκπαίδευση των δικηγόρων, που για εμένα θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Εφόσον μια τέτοια πρόταση γινόταν αποδεκτή, και πράγματι καθένας από εμάς υποχρεωνόταν να παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια κατ’ έτος, αυτά θα μπορούσαν να εμφανίζονται εξίσου στην καρτέλα του. Το ίδιο βέβαια μπορεί ήδη να συμβεί και με όσα σεμινάρια δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά οργανώνονται από τον ΔΣΑ, τα οποία εξίσου θα μπορούσαν να εμφανίζονται online στην ίδια καρτέλα. Με αυτόν τον τρόπο το προφίλ του δικηγόρου θα ήταν πληρέστερο, η ειδικότητά του θα αποδεικνυόταν εν τοις πράγμασι, όπως άλλωστε και το ενδιαφέρον του για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση.

Το Διαδίκτυο έχει τη δυναμική να βελτιώσει την καθημερινότητά μας. Προφανώς προτεραιότητα έχει η online ενημέρωσή μας και παρακολούθηση των υποθέσεων. Υπάρχουν όμως και άλλοι τομείς, που μικρές, καινοτόμες επεμβάσεις μπορεί να βελτιώσουν αισθητά τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, και μάλιστα εντός μιας σκληρά δοκιμαζόμενης αγοράς.

    Παπακωνσταντίνου Βαγγέλης, Δικηγόρος Αθηνών

«Το Διαδίκτυο έχει τη δυναμική να βελτιώσει την καθημερινότητά μας».



Source/ Author:Vagelis Papakonstantinou | VUB-LSTS; MPlegal

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom