Εγκύκλιος ΕισΑΠ 13/2021 - Συμπλήρωση ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης πριν από την εκδίκαση των υποθέσεων

December 09, 2021: Νομοθεσία

posts


ethemis

Εγκύκλιος ΕισΑΠ 13/2021 - Συμπλήρωση ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης πριν από την εκδίκαση των υποθέσεων

Εγκύκλιος Εισαγγελέα Αρείου Πάγου 13/2021

Συμπλήρωση ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης πριν από την εκδίκαση των υποθέσεων

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν 13/2021 εγκύκλιό της , απευθυνόμενη στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας και δι’ αυτών προς τους Εισαγγελείς πρωτοδικών της περιφερείας τους, επισήμανε τα παρακάτω, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της συμπλήρωσης των ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων, πριν από την εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκ των διατάξεων των άρθρων 19§1 στοιχ. γ και 24§5 στοιχ. α του ΚΟΔΚΔΛ, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Όταν έχει εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, ο ΚΠΔ (άρθρο 248§5) προβλέπει ταχεία περάτωση της ανάκρισης μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών από την επιβολή της προσωρινής κράτησης, την οποία οφείλουν να τηρούν οι ανακριτές (με την επιφύλαξη τυχόν ειδικής φύσης της υπόθεσης ή της πράξης, που ενδεχομένως επιβάλλει υπέρβαση αυτής της προθεσμίας, της οποίας, όμως, η διάρκεια πρέπει να είναι δικαιολογημένη από τις ιδιαίτερες περιστάσεις).

2. Οι εισαγγελείς οφείλουν να συντάσσουν τις προτάσεις τους προς το δικαστικό συμβούλιο εντός μηνός όταν υπάρχουν κατηγορούμενοι προσωρινά κρατούμενοι (άρθρο 308§1 εδ. β ΚΠΔ). Με την ίδια οφειλόμενη ταχύτητα και τα δικαστικά συμβούλια δεν πρέπει να εξαντλούν την προθεσμία των δύο μηνών του άρθρου 310§1 ΚΠΔ για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ή, κατά μείζονα λόγο, να την υπερβαίνουν.

3. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα παρεμπίπτοντα βουλεύματα που σχετίζονται με την προσωρινή κράτηση, ώστε να μην προκαλείται χωρίς λόγο επιβράδυνση της προδικασίας. Έτσι, επί προσφυγής κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, η σύνταξη της εισαγγελικής πρότασης και η εισαγωγή της στο δικαστικό συμβούλιο πρέπει, κατά το νόμο, να γίνεται «χωρίς χρονοτριβή» (άρθρο 290§1 εδ. γ ΚΠΔ). Τούτο σημαίνει ότι και το δικαστικό συμβούλιο, αντίστοιχα, πρέπει να αποφανθεί χωρίς βραδύτητα. Για την ταυτότητα του λόγου, η ίδια ταχύτητα δικονομικών ενεργειών επιβάλλεται, από πλευράς εισαγγελέων και δικαστικών συμβουλίων, και στις περιπτώσεις των άρθρων 2912 εδ. β ΚΠΔ (προσφυγή κατά διάταξης του ανακριτή που απορρίπτει αίτηση άρσης της προσωρινής κράτησης) και 294§1 εδ. α ΚΠΔ (αίτηση του παραπεμφθέντος σε δίκη προσωρινά κρατουμένου κατηγορουμένου για άρση της προσωρινής κράτησης). ,

4. Ας σημειωθεί ότι η ορθή εφαρμογή των προαναφερθεισών δικονομικών διατάξεων ελέγχεται από το ΕΔΔΑ και υπό το πρίσμα του εκ του άρθρου 5§4 της ΕΣΔΑ δικαιώματος του κατηγορουμένου για έλεγχο της προσωρινής κράτησής του «εντός βραχείας προθεσμίας» (βλ. απόφαση ΕΔΔΑ της 28-6-2018, υπόθ. Κρασσάς κατά Ελλάδας, και ΕγκΕισΑΠ 10/2019).

Οι εισαγγελείς οφείλουν να συντάσσουν τις προτάσεις τους προς το δικαστικό συμβούλιο εντός μηνός όταν υπάρχουν κατηγορούμενοι προσωρινά κρατούμενοι (άρθρο 308§1 εδ. β ΚΠΔ).Source/ Author:Εγκύκλιος | Download PDF

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom