Ν. 4706/2020: ο νέος νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση

April 10, 2021: Νομοθεσία

posts


ethemis

Ν. 4706/2020: ο νέος νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Εταιρική Διακυβέρνηση, μια έννοια που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και ακόμα αρκετοί- κυρίως στον επιχειρηματικό κόσμο – δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία και αξία και την θεωρούν ως κάτι ανούσιο και αχρείαστο. Ωστόσο, η εταιρική διακυβέρνηση έχει ως πρωταρχικό σκοπό να θέσει τις σωστές βάσεις και τα θεμέλια για την Διοίκηση μιας εταιρείας, ώστε η εταιρεία στο σύνολό της να λειτουργεί με διαφάνεια, να αναπτυχθεί και να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, κινείται και ο ν. 4706/2020, ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από τις 17.07.2021.

Βασικοί άξονες στους οποίους αναπτύσσεται το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης του νέου νόμου είναι ο Εσωτερικός έλεγχος σε συνδυασμό με τη διαχείριση κινδύνων και την κανονιστική συμμόρφωση, η πρόληψη και η σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, η επαρκής και αποτελεσματική επικοινωνία με τους μετόχους και τέλος, η ανάπτυξη μια σωστής πολιτικής αποδοχών, η οποία θα συνεισφέρει στην διαμόρφωση μιας σωστής επιχειρηματικής στρατηγικής, στην εξυπηρέτηση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Εταιρείας και εν τέλει στην βιωσιμότητά της.

Καταρχήν, σύμφωνα και με το νέο νόμο, η Εταιρική Διακυβέρνηση αφορά εταιρείες «με μετοχές ή άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ελλάδα» και εφαρμόζεται πάνω σε μια σειρά από επιχειρησιακά θέματα, διαδικασίες και λειτουργίες. Εισάγεται η Πολιτική Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. που αφορά τα άτομα από τα οποία συγκροτείται, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η διάκριση των μελών του σε εκτελεστικά και μη εκτελεστικά καθώς και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Θεσπίζονται δύο νέες επιτροπές του Δ.Σ., η Επιτροπή Αποδοχών και η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων ενώ διατηρείται και η Επιτροπή Ελέγχου. 

Η εταιρεία οφείλει να διαθέτει, επίσης, Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εκδίδεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και πρέπει να είναι επικαιροποιημένος, με ένα περιεχόμενο ιδιαίτερα απαιτητικό, όπως ορίζει ο νόμος. Προκειμένου για την καλύτερη παρακολούθηση και την βελτίωση των λειτουργιών και των πολιτικών της Εταιρείας, όσον αφορά το Σύστημα εσωτερικού ελέγχου της, πρέπει να υπάρχει σε αυτή Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, «που συνιστά ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα εντός της Εταιρείας», σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου και έχει πλείστες αρμοδιότητες.

Μια σημαντική πρόβλεψη του εν λόγω νόμου είναι και η υποχρεωτική υιοθέτηση και εφαρμογή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Προς τον σκοπό αυτό, μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κος Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας στο FIN FORUM 2021, ανέφερε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί ο νέος Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης από το Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας Κώδικας συμβατός με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ένας ακόμα λόγος που θεσπίζεται σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης είναι, όπως αναφέρθηκε η μέγιστη δυνατή βελτίωση της επικοινωνίας με τους μετόχους, ώστε και να γίνεται ευκολότερη η άσκηση των δικαιωμάτων τους αλλά και να εξασφαλίζεται ένας επιτυχής διάλογος μεταξύ αυτών και της Διοίκησης («shareholder engagement»). Έτσι, στο άρθρο 19 του νόμου προβλέπεται η Μονάδα εξυπηρέτησης μετόχων, με σκοπό την «την άμεση, ακριβή και ισότιμη πληροφόρηση των μετόχων, καθώς και την υποστήριξή τους, όσον αφορά την άσκηση των δικαιωμάτων τους» και στο άρθρο 20 η Μονάδα εταιρικών ανακοινώσεων.

Τέλος, ο νέος νόμος περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν την χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων και τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.

Η υιοθέτηση, λοιπόν, των νέων αρχών και πρακτικών Εταιρικής Διακυβέρνησης που θεσπίζονται με τον ν. 4706/2020 αναμένεται να έχει θετική επίδραση στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ελλάδα, στην ανταγωνιστικότητα τους και στην οικονομική τους ανάπτυξη και άρα και στην Ελληνική οικονομία.


Μια σημαντική πρόβλεψη του εν λόγω νόμου είναι και η υποχρεωτική υιοθέτηση και εφαρμογή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης.



Source/ Author:Κωνσταντίνα Λυδάκη

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom