Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση εισφορών μη μισθωτών.

November 13, 2018: Νομοθεσία

posts


ethemis

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση εισφορών μη μισθωτών.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις» για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.

Σύμφωνα  με ανακοίνωση του Υπουργείου, το νομοσχέδιο διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/2016, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές  για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς. Πιο συγκεκριμένα,  η ασφαλιστική εισφορά  για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται από την 1/1/2019, κατά 33,3%: από 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%. Παράλληλα,μείωση της εισφοράς  προβλέπεται και  για την κύρια σύνταξη των αγροτών κατά 33,3%: σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. Η διαμόρφωση της ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται σε ποσοστό 12,67% το 2020, σε ποσοστό 13% το 2021 και σε ποσοστό 13,33% από το 2022 και μετά. Επιπλέον, η ασφαλιστική εισφορά  για κύρια σύνταξη των νέων επιστημόνων για το διάστημα έως το 5ο έτος της υπαγωγής  τους στην ασφάλιση, μειώνεται από το 2019 σε 13,33%. Για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται, αναδρομικά από την 1/1/2017, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού, ανεξαρτήτως ύψους  του εισοδήματος.

Επιπρόσθετα,  το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που άπτονται ασφαλιστικών και εργασιακών θεμάτων. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση του δικαιώματος  των εργαζομένων να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες στις ποινικές δίκες σε βάρος εργοδοτών, λόγω  μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών ή οφειλόμενων αποζημιώσεων. Ακόμη, θωρακίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου προστασίας των Επιθεωρητών Εργασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν την εκκαθάριση των οφειλών υγείας ,καθώς εκκαθαρίζονται και πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης  που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες  παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Για τους ενδιαφερομένους των ανωτέρω ζητημάτων, παραπέμπουμε στο κάτωθι  αρχείο του νομοσχεδίου.

Επιμέλεια: Παναγιώτα Κουβουτσάκη/ Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Το νομοσχέδιο διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/2016, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς.Source/ Author:hellenicparliament.gr | Pdf Download

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom