Απόφαση ΣτΕ -  Έννοια «τυπικού λόγου» - Απόρριψη προσφυγής λόγω μη υπογραφής του δικογράφου από δικηγόρο

December 22, 2021: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Απόφαση ΣτΕ -  Έννοια «τυπικού λόγου» - Απόρριψη προσφυγής λόγω μη υπογραφής του δικογράφου από δικηγόρο

Περίληψη ΣτΕ Στ΄: 2460/2021 - Έννοια «τυπικού λόγου» άρθρου 70 παρ. 1 ΚΔΔ. Τέτοιο λόγο συνιστά και η απόρριψη προσφυγής λόγω μη υπογραφής του δικογράφου από δικηγόρο. Αντίθετες προς το Σύνταγμα οι ως άνω διατάξεις καθό μέρος προβλέπουν δυνατότητα ασκήσεως δεύτερης προσφυγής κατά της αυτής πράξεως όταν η πρώτη απερρίφθη για τυπικό λόγο. Παραπομπή στην Ολομέλεια.

ΣτΕ Στ΄: 2460/2021

Πρόεδρος: Ι. Γράβαρης, Αντιπρόεδρος ΣτΕ

Εισηγητής: Κ. Μαρίνου, Σύμβουλος Επικρατείας

Έννοια «τυπικού λόγου» άρθρου 70 παρ. 1 ΚΔΔ. Τέτοιο λόγο συνιστά και η απόρριψη προσφυγής λόγω μη υπογραφής του δικογράφου από δικηγόρο. Αντίθετες προς το Σύνταγμα οι ως άνω διατάξεις καθό μέρος προβλέπουν δυνατότητα ασκήσεως δεύτερης προσφυγής κατά της αυτής πράξεως όταν η πρώτη απερρίφθη για τυπικό λόγο. Παραπομπή στην Ολομέλεια.

1. Το άρθρο 70 παρ. 1 του ΚΔΔ (μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 83 του ν. 4139/2013, και την αντικατάστασή του από το άρθρο 24 του ν. 4274/2014), όρισε ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η άσκηση δεύτερης προσφυγής όταν η πρώτη έχει απορριφθεί τελεσιδίκως για λόγους τυπικούς, εκτός από την περίπτωση της απορρίψεως αυτής ως εκπρόθεσμης και τις περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 28 παρ. 3, 139Α και 277 παρ. 1 του ΚΔΔ.

Ως απόρριψη προσφυγής για «τυπικό λόγο» που δικαιολογεί την άσκηση δεύτερης προσφυγής, κατά τα ανωτέρω, νοείται κάθε περίπτωση –πλην των ρητώς θεσπιζομένων εξαιρέσεων- κατά την οποία η (πρώτη) προσφυγή απορρίπτεται για έλλειψη δικονομικής προϋποθέσεως ως απαράδεκτη, χωρίς να εξεταστεί κατά τη βασιμότητά της. 

Συνεπώς, η περίπτωση του απαραδέκτου της προσφυγής λόγω μη υπογραφής του δικογράφου της από δικηγόρο, μη εμπίπτουσα στις ως άνω εξαιρέσεις του νόμου, υπάγεται στην έννοια της απορρίψεως για τυπικό λόγο κατά την ανωτέρω διάταξη.

2. Η καθιέρωση δικαιώματος ασκήσεως δεύτερης προσφυγής  στην προεκτεθείσα έκταση (για κάθε κατ’ αρχήν «τυπικό λόγο») έχει ως αποτέλεσμα να διαρρηγνύεται σε μεγάλο βαθμό και χωρίς να προκύπτει λόγος δημοσίου συμφέροντος η βασική για το διοικητικό δίκαιο και τη διοικητική δικονομία αρχή της άπαξ ασκήσεως των ενδίκων βοηθημάτων αλλά και να κλονίζεται το σύστημα κανόνων το οποίο η έννομη τάξη έχει εισαγάγει για το παραδεκτό της προσφυγής, σύστημα το οποίο υπηρετεί – και γι αυτό, άλλωστε, κρίνεται παγίως συνταγματικό- την εύρυθμη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης· και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, χωρίς να κρίνεται αναγκαία η τροποποίησή του.  Υπό τα δεδομένα αυτά, η ανωτέρω ρύθμιση περί ασκήσεως δεύτερης προσφυγής αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ασφάλειας του δικαίου, την απορρέουσα από την αρχή του κράτους δικαίου και ιδίως από τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 25 παρ. 1 εδ. α΄ του Συντάγματος, καθώς και στην κατά το Σύνταγμα (άρθρα 4 παρ. 1 και 20 παρ. 1) υποχρέωση του νομοθέτη να διασφαλίζει αφενός μεν την ουσιαστική ισότητα στη διαδικαστική και δικονομική μεταχείριση των διαδίκων, αφετέρου δε την αποτελεσματική παροχή δικαστικής προστασίας και την ορθολογική προς τούτο οργάνωση της Δικαιοσύνης (και ειδικότερα της Διοικητικής Δικαιοσύνης κατά τα άρθρα 94 και 95 Συντάγματος).

 

Συνεπώς, η περίπτωση του απαραδέκτου της προσφυγής λόγω μη υπογραφής του δικογράφου της από δικηγόρο, μη εμπίπτουσα στις ως άνω εξαιρέσεις του νόμου, υπάγεται στην έννοια της απορρίψεως για τυπικό λόγο κατά την ανωτέρω διάταξη.



Source/ Author:adjustice.gr - διαβάστε περισσότερα

LATEST POSTS
  • ethemis

    Η Ελλάδα στην 50η Επέτειο της ESA – Η χώρα παρούσα στη νέα ευρωπαϊκή διαστημική πραγματικότητα

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συμπληρώνει 50 έτη λειτουργίας, έχοντας κατορθώσει και επιδείξει εξαιρετικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στους τομείς της διαστημικής επιστήμης, της διαστημικής εξερεύνησης, της ασφάλειας, των εφαρμογών και της τεχνολογίας. Στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Παρίσι, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Καράντζαλος.

  • ethemis

    Άρθρο Κώστα Μίχου στο «dikastiko.gr»: «Νέος ΚΠΟΛΔ: Γιατί οι προθεσμίες και τα πειθαρχικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα»

    Διαβάζουμε στον τύπο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σε τελικό στάδιο επεξεργασίας Νέο Κώδικα Πολιτική Δικονομίας, με στόχο «να δώσει τέλος» στο χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων. Η στόχευση, γράφουν τα δημοσιεύματα, είναι με τις αλλαγές αυτές να εκδίδονται τελεσίδικες αποφάσεις σε 650 ημέρες. Ήδη, στην ίδια κατεύθυνση, η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει προλάβει να εξαπολύσει ένα πογκρόμ πειθαρχικών σε βάρος δικαστών που δεν έπιασαν τους «στόχους» που ήδη προβλέπονται σήμερα – δηλαδή δεν κατάφεραν να γράψουν μία δικαστική απόφαση ανά δυό μερόνυχτα.

  • ethemis

    ΣτΕ: Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Καθηγητή ΑΕ

    ΣτΕ 611/2025 Γ' Τμήμα Πρόεδρος: Δημήτριος Μακρής, Σύμβουλος της Επικρατείας Εισηγήτρια: Ελένη Γεωργούτσου, Σύμβουλος της Επικρατείας Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Καθηγητή ΑΕΙ απαιτείται να έχει συντελεσθεί κατά την τελευταία πενταετία πριν από την υποψηφιότητα ικανό μέρος του συνολικού έργου του υποψηφίου, ανά οριζόμενο επί μέρους σκέλος, που είναι το επιστημονικό – ερευνητικό και διδακτικό ή, στην περίπτωση της Ιατρικής Σχολής, το κλινικό έργο.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom