Τα emoticons του Facebook ως εκδήλωση χλεύης- ΜονΠλημΒολ 1456/2018

June 26, 2019: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Τα emoticons του Facebook ως εκδήλωση χλεύης- ΜονΠλημΒολ 1456/2018

[…]

Ωστόσο, στις 22.3.2017 και ενώ η Κ.Γ. είχε αλλάξει την εικόνα προφίλ της στην ιστοσελίδα του ……………………….. ιατρείου της στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook με την εξής ανάρτηση «…………………………………….», ο κατηγορούμενος έκανε κλικ στο ιδεόγραμμα (emoticon) «χαχα», χλευάζοντας έτσι την ανάρτησή της στην παραπάνω επαγγελματική ιστοσελίδα της και πλήττοντας το κύρος της ως ιατρού ………………….., περιφρονώντας την τεθείσα σε βάρος του με την προαναφερόμενη δικαστική απόφαση, η οποία ουδόλως είχε απωλέσει την ισχύ της, απαγόρευση ενασχόλησης καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το πρόσωπο της πολιτικώς ενάγουσας.

Είναι δε αβάσιμος ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι έκανε ασυναίσθητα κλικ στο προμνημονευόμενο ιδεόγραμμα, διότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ακυρώσει το σχόλιό του, μόλις αντιλήφθηκε την ενέργειά του, ώστε να μην εμφανίζεται το τελευταίο στην ιστοσελίδα της Κ.Γ., πράγμα που ουδέποτε έπραξε, γεγονός που καταδεικνύει τη δόλια δράση του. Εξάλλου, το συγκεκριμένο ιδεόγραμμα, που αποτελεί στη γλώσσα της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» σχόλιο και μάλιστα εκδήλωση χλεύης, είναι πρόδηλο ότι στην περίπτωση του κατηγορουμένου αποτελούσε προσβλητικό σχόλιο-ανάρτηση, εφόσον για να του προσδοθεί η ορθή διάσταση πρέπει να αξιολογηθεί όχι μεμονωμένα αλλά υπό το πρίσμα της μέχρι τότε συμπεριφοράς του απέναντι στην πολιτικώς ενάγουσα, με το πρόσωπο της οποίας είχε αποκτήσει εμμονή και τη σχολίαζε παντοιοτρόπως αρνητικά σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες και μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» επωνύμως, αναρτώντας μάλιστα και φωτογραφίες της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται λοιπόν κατά την κρίση του Δικαστηρίου και η προεκτεθείσα ενέργειά του, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μεταγενέστερο σχόλιο του ίδιου στις 5.4.2017 στην ηλεκτρονική εφημερίδα «…» όπου υπονοείται η Κ.Γ. και αναφέρεται ως «…………………………………..» με ολόκληρο άρθρο για τη δράση της. Πρέπει δε να γίνει δεκτό ότι ακόμη και ο σχολιασμός με τον ως άνω τρόπο, ήτοι διά της χρήσης ιδεογράμματος (emoticon) γέλιου, που ισοδυναμεί με χλευασμό, εμπίπτει στο πεδίο απαγορεύσεων-υποχρεώσεων της με αριθ. 174/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) σε βάρος του κατηγορουμένου, γιατί σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης ο Α.Α. υποχρεώθηκε να μην προσβάλλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την προσωπικότητα της Κ.Γ. αναφερόμενος στο ονοματεπώνυμό της είτε άμεσα είτε έμμεσα με στόχο την καθύβριση-προσβολή της οπουδήποτε [είτε στο διαδίκτυο (και στην ιστοσελίδα Facebook) είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών είτε με τη χρήση του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου] και του απαγορεύθηκε να αναφέρεται στο πρόσωπο της ανωτέρω με οποιαδήποτε ιδιότητά της παρά μόνο ενώπιον των δικαστικών αρχών.

 […]

Εξάλλου, το συγκεκριμένο ιδεόγραμμα, που αποτελεί στη γλώσσα της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» σχόλιο και μάλιστα εκδήλωση χλεύης, είναι πρόδηλο ότι στην περίπτωση του κατηγορουμένου αποτελούσε προσβλητικό σχόλιο-ανάρτηση, εφόσον για να του προσδοθεί η ορθή διάσταση πρέπει να αξιολογηθεί όχι μεμονωμένα αλλά υπό το πρίσμα της μέχρι τότε συμπεριφοράς του...



Source/ Author:

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom