Απόπειρα Ανθρωποκτονίας - Ενδεχόμενος Δόλος

June 18, 2019: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Απόπειρα Ανθρωποκτονίας - Ενδεχόμενος Δόλος

Σύμφωνα με το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου με αυτά που δέχθηκε το Δικαστήριο της ουσίας δεν διέλαβε στην προσβαλλόμενη απόφασή του την απαιτούμενη από τις  διατάξεις του Συντάγματος και του ΚΠΔ ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Ειδικότερα: Α)ως προς την πράξη της ηθικής αυτουργίας , υπήρξαν ασάφειες και λογικά κενά στις παραδοχές της απόφασης τις σχετικές με τα πραγματικά περιστατικά, στα οποία στήριξε το Δικαστήριο την κρίση του για τη θεμελίωση της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθόσον δεν διελήφθησαν επαρκή στοιχεία αιτιολογούντα η παρότρυνση του 1ου κατηγορούμενου προς το 2ο για το αδίκημα απόπειρας ανθρωποκτονίας. Β) Δεν εκτέθησαν στην απόφαση με σαφήνεια οι ακριβείς συνθήκες του συμβάντος Γ) To Δικαστήριο διέλαβε στην προσβαλλόμενη απόφαση ελλιπείς αιτιολογίες αναφορικά με τη συνδρομή του ενδεχόμενου δόλου, ο οποίος, πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς τόσο ως προς το γνωστικό στοιχείο όσο και ως προς το βουλητικό, με τη βοήθεια των διαθέσιμων αντικειμενικών κριτηρίων συναγωγής του, και την αναζήτηση τόσο αυτών που άγουν στην κατάφασή του, όσο και αυτών που αποσταθεροποιούν τα πρώτα και δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες εάν συντρέχει ενδεχόμενος δόλος στη συγκεκριμένη περίπτωση (ΑΠ 775/2009, ΑΠ 1269/2006).

Ειδικότερα, το Δικαστήριο, ως ένδειξη για την κατάφαση του ενδεχόμενου δόλου των κατηγορουμένων δέχτηκε κυρίως το υψηλό, λόγω της μεγάλης ταχύτητας της υπηρεσιακής μοτοσυκλέτας, ποσοστό επικινδυνότητας της ενέργειας (λακτίσματος) του δεύτερου κατηγορούμενου, δηλαδή δέχτηκε το γνωστικό στοιχείο (πρόβλεψη αποτελέσματος), για να καταλήξει στην ύπαρξη του βουλητικού στοιχείου, δηλαδή στην αποδοχή εκ μέρους των κατηγορουμένων του εγκληματικού αποτελέσματος της θανάτωσης του παθόντος, χωρίς όμως,να αιτιολογήσει την κρίση του με βάση το σύνολο ενδείξεων και αντενδείξεων του δόλου, όπως αυτές προέκυψαν από τις σχετικές παραδοχές της απόφασης, και χωρίς να παραθέσει πραγματικά περιστατικά, που να δηλώνουν ότι οι κατηγορούμενοι την κρίσιμη χρονική στιγμή, δεν απώθησαν από τη συνείδηση τους την παράσταση του ανωτέρω εγκληματικού αποτελέσματος και έτσι το επιδοκίμασαν. Συγκεκριμένα, η αναφορά στην ψυχοσύνθεση των κατηγορουμένων, ήταν αόριστη, καθόσον δεν προσδιορίστηκε στην απόφαση ποιά ήταν τα στοιχεία αυτά της ψυχοσύνθεσής τους, με βάση τα οποία δύο νέοι άνθρωποι , αποδέχθηκαν όχι τη σωματική βλάβη αλλά τη θανάτωση, από δικές τους ενέργειες, του παθόντος, για να αποφύγουν “τον αστυνομικό έλεγχο και τη σύλληψή τους” για ήσσονος σημασίας παραβάσεις κυρίως του ΚΟΚ. Εξάλλου, όπως επεσήμανε το Ανώτατο Δικαστήριο η αναφορά στο κριτήριο της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων μετά την πράξη τους, ότι δηλαδή μολονότι αντιλήφθηκαν το τραγικό συμβάν ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίσθηκαν, ήταν αόριστη, διότι δεν προέκυψε με σαφήνεια αν γίνεται δεκτό ότι αυτοί, με την ταχύτητα που είχαν αναπτύξει, πράγματι αντιλήφθηκαν το όλο συμβάν ή μόνο την πτώση της μοτοσυκλέτας.

Βάσει του ανωτέρου σκεπτικού το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου έκρινε ως βάσιμο τον εκ του άρθρου 510 παρ. 1 Δ’ και Ε’ ΚΠΔ λόγο της αναίρεσης, διέταξε την αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης και παρέμπεμψε την υπόθεση για νέα συζήτηση στο ίδιο Δικαστήριο συντιθέμενο από άλλους δικαστές, εκτός από εκείνους, οι οποίοι είχαν δικάσει προηγουμένως (519 ΚΠΔ).

Η αποδοχή του εγκληματικού αποτελέσματος αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της έννοιας του ενδεχομένου δόλου(ΑΠ 123/2015).



Source/ Author:www.areiospagos.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Η Ελλάδα στην 50η Επέτειο της ESA – Η χώρα παρούσα στη νέα ευρωπαϊκή διαστημική πραγματικότητα

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) συμπληρώνει 50 έτη λειτουργίας, έχοντας κατορθώσει και επιδείξει εξαιρετικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στους τομείς της διαστημικής επιστήμης, της διαστημικής εξερεύνησης, της ασφάλειας, των εφαρμογών και της τεχνολογίας. Στην επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Παρίσι, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Καράντζαλος.

  • ethemis

    Άρθρο Κώστα Μίχου στο «dikastiko.gr»: «Νέος ΚΠΟΛΔ: Γιατί οι προθεσμίες και τα πειθαρχικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα»

    Διαβάζουμε στον τύπο ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σε τελικό στάδιο επεξεργασίας Νέο Κώδικα Πολιτική Δικονομίας, με στόχο «να δώσει τέλος» στο χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων. Η στόχευση, γράφουν τα δημοσιεύματα, είναι με τις αλλαγές αυτές να εκδίδονται τελεσίδικες αποφάσεις σε 650 ημέρες. Ήδη, στην ίδια κατεύθυνση, η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει προλάβει να εξαπολύσει ένα πογκρόμ πειθαρχικών σε βάρος δικαστών που δεν έπιασαν τους «στόχους» που ήδη προβλέπονται σήμερα – δηλαδή δεν κατάφεραν να γράψουν μία δικαστική απόφαση ανά δυό μερόνυχτα.

  • ethemis

    ΣτΕ: Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Καθηγητή ΑΕ

    ΣτΕ 611/2025 Γ' Τμήμα Πρόεδρος: Δημήτριος Μακρής, Σύμβουλος της Επικρατείας Εισηγήτρια: Ελένη Γεωργούτσου, Σύμβουλος της Επικρατείας Για την εκλογή ή εξέλιξη σε θέση Καθηγητή ΑΕΙ απαιτείται να έχει συντελεσθεί κατά την τελευταία πενταετία πριν από την υποψηφιότητα ικανό μέρος του συνολικού έργου του υποψηφίου, ανά οριζόμενο επί μέρους σκέλος, που είναι το επιστημονικό – ερευνητικό και διδακτικό ή, στην περίπτωση της Ιατρικής Σχολής, το κλινικό έργο.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom