Επιμέτρηση συνολικής ποινής – Απόφαση 133/2018 ΑΠ

April 16, 2019: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Επιμέτρηση συνολικής ποινής – Απόφαση 133/2018 ΑΠ

Στην υπ’ αριθμ. 133/2018 απόφασή του ο Άρειος Πάγος διευκρίνισε τον τρόπο επιμέτρησης της συνολικής ποινής στην περίπτωση αληθινής κατ’ ιδέα συρροής (άρθρο 94 παρ. 2 εδ. α’).

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών στην υπ’ αριθμ. 65-66/2017 απόφασή του κήρυξε την ενοχή του κατηγορουμένου Α. Λ. για τον εξαναγκασμό της 14χρονης κόρης του σε συνουσία με σωματική βία υπό την απειλή άμεσου και σπουδαίου κινδύνου, το κακούργημα της αιμομιξίας, καθώς και τη διενέργεια ασελγών πράξεων στην ανήλικη που είχε συμπληρώσει τα δεκατέσσερα, αλλά όχι τα δεκαπέντε έτη. Κατά της ανωτέρω απόφασης ο κατηγορούμενος άσκησε αναίρεση, επικαλούμενος ένα πλήθος λόγων.

Ο Άρειος Πάγος προέβη σε ενδελεχή έρευνα έκαστου λόγου αναίρεσης. Αρχικά, ο Α. Λ. πρόβαλε τον λόγο αναίρεσης της απόλυτης ακυρότητας της απόφασης, επειδή το Εφετείο συνεκτίμησε για την κρίση του περί την ενοχή του τις προανακριτικές καταθέσεις της παθούσας Α. Λ. και της μητέρας της Ε. Κ., χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναγνωσθεί αυτές κατά τη δημόσια στο ακροατήριο αποδεικτική διαδικασία. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε ως αλυσιτελώς προβαλλόμενο τον ισχυρισμό αυτό, διότι ο αναιρεσείων ομολόγησε απερίφραστα όλες τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις, ζητώντας, μάλιστα, συγγνώμη. Εξ αυτού συνάγεται ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διατυπώσει δηλώσεις, παρατηρήσεις ή να παράσχει εξηγήσεις σε σχέση με το περιεχόμενο των προαναφερθέντων καταθέσεων, για το οποίο δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση, αλλά, αντιθέτως, έμμεση επιβεβαίωση.

Σχετικά με την επίκληση έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας ως προς την απόρριψη των αυτοτελών ισχυρισμών που μνημόνευσε ο κατηγορούμενος, με τους οποίους ζήτησε την αναγνώριση των ελαφρυντικών περιστάσεων της ειλικρινούς μετάνοιας και της επίδειξης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου απεφάνθη ότι ο τρόπος πρότασής τους δεν είναι νόμιμος, εφόσον τα πραγματικά περιστατικά στα οποία θεμελιώνονται δεν είναι πρόσφορα για την κατάφαση της συνδρομής αυτών των ελαφρυντικών περιστάσεων. Έτσι, το Δικαστήριο της ουσίας δεν ήταν υποχρεωμένο να απαντήσει και δη να αιτιολογήσει την απόρριψή τους, παρότι, όπως προκύπτει από την απόφαση, συνόδευσε την κρίση του με ανάλογη αιτιολογία.

Μολαταύτα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε την εν μέρει αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης μόνο ως προς τις διατάξεις της περί επιμέτρησης των ποινών και καθορισμού συνολικής ποινής. Ειδικότερα, το Εφετείο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών για το αδίκημα του βιασμού, σε ποινή κάθειρξης είκοσι ετών για την εγκληματική ενέργεια της αιμομιξίας και σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για το έγκλημα της αποπλάνησης ανηλίκου δεκατεσσάρων ετών. Εν συνεχεία, όρισε το ύψος της συνολικής ποινής σε ποινή κάθειρξης τριάντα δύο ετών, αποτελούμενη από την ποινή κάθειρξης των είκοσι ετών για την πράξη του βιασμού, επαυξημένη κατά δέκα χρόνια για την ποινή της αιμομιξίας και δύο έτη για την αποπλάνηση ανηλίκου. Εφόσον, όμως, πρόκειται για αληθινή κατ’ ιδέα συρροή, το Δικαστήριο υπερέβη το ανώτατο όριο της επιβληθείσας ποινής κάθειρξης (το οποίο ανέρχεται στα είκοσι έτη). Επομένως, η προσβαλλόμενη απόφαση πάσχει στο σημείο αυτό από το ελάττωμα της εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής του άρθρου 94 παρ. 2 εδ α’ του Ποινικού Κώδικα.

Για ολόκληρη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Επιμέλεια: Λυδία Παπαγιαννοπούλου / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Εν κατακλείδι, η συνολική ποινή των εγκλημάτων που συρρέουν μεταξύ τους αληθινά και πραγματώθηκαν με μία πράξη (αληθή κατ’ ιδέα συρροή) προσδιορίζεται από το Δικαστήριο με ελεύθερη επαύξηση της βαρύτερης συγκριτικά με τις συντρέχουσες ποινές, χωρίς, ωστόσο, να υπερβαίνει το ανώτατο όριο του είδους της απειλούμενης κατά περίπτωση ποινής.



Source/ Author:areiospagos.gr | Download pdf

LATEST POSTS
  • ethemis

    Συμβολή της ΕΕΔΑ στην Έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη – μέλη της ΕΕ για το 2025. Στο κεφάλαιο της Έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα γίνεται αναφορά στη διαβούλευση στελεχών της Ε.Ε. με την ΕΕΔΑ για θέματα κράτους δικαίου το Μάρτιο του 2025 στο πλαίσιο της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θεσμικούς φορείς της χώρας μας. Επίσης επισημαίνεται η αναφορά στην αντίστοιχη Έκθεση της ΕΕΔΑ για το Κράτος Δικαίου, για το ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Επιτροπή στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της νομοθεσίας της ΕΕ για τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών, ως θετικό παράδειγμα έγκαιρης συμμετοχής. Τέλος, η Έκθεση της ΕΕ παραπέμπει στη Δήλωση της ΕΕΔΑ της 19ης Φεβρουαρίου 2025 για την ανάγκη σεβασμού του συνταγματικά κατοχυρωμένου ελεγκτικού ρόλου των Ανεξάρτητων Αρχών.

  • ethemis

    ΣτΕ: Παραπέμπεται στο ΑΕΔ το ζήτημα του χρόνου ενάρξεως της κατ’ άρθρ. 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951

    ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας Εισηγητής: Φρ. Γιαννακού, Σύμβουλος της Επικρατείας Με τις ΣτΕ Ολομ 1220-1221/2025 κρίθηκε ότι οι εκ διοικητικής συμβάσεως απαιτήσεις κατά του Ι.Κ.Α. υπόκεινται στην πενταετή παραγραφή του άρθρου 40 παρ. 6 του α.ν. 1846/1951, η οποία, ελλείψει άλλης ειδικότερης διατάξεως, αρχίζει, σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρ. 251 ΑΚ, από τότε που γεννήθηκε η αξίωση και κατέστη δυνατή η δικαστική επιδίωξή της (πρβλ. ΣτΕ 3280, 2166/2015 κ.ά., ΑΠ 775/2023, 854, 517/2003 κ.ά.). Σε περίπτωση διακοπής, η νέα παραγραφή αρχίζει αφότου περατώθηκε το διακοπτικό γεγονός (άρθρ. 270 εδ. α΄ ΑΚ).

  • ethemis

    Διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης για τη νέα δικηγορική ύλη

    Δυνάμει της υπ’ αριθμ. 33305/2024 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β’ 2706/9-5-2024), με την οποία θεσπίζονται οι ειδικές και τεχνικές ρυθμίσεις που αφορούν την λειτουργία των καταλόγων των δικηγόρων που αναλαμβάνουν να εκδίδουν πράξεις (για προσημειώσεις και κληρονομητήρια) και να επεξεργάζονται φακέλους (για σωματεία), μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επικαιροποίηση των σχετικών καταλόγων από 15-9-2025. Προς τούτο, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και δεν περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom