Δικαιολόγηση του εκπροθέσμου της αίτησης αναίρεσης λόγω ανωτέρας βίας – Απόφαση 130/2018 ΑΠ

April 15, 2019: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Δικαιολόγηση του εκπροθέσμου της αίτησης αναίρεσης λόγω ανωτέρας βίας – Απόφαση 130/2018 ΑΠ

Η υπ’ αριθμ. 130/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου εξέτασε τη συνδρομή ανωτέρας βίας ως λόγο δικαιολόγησης του εκπροθέσμου της άσκησης αίτησης αναίρεσης.

Επεξηγηματικά, ο αναιρεσειών Α. Μ., εκπροσωπούμενος από το δικηγόρο του Γ. Ν., καταδικάσθηκε σε εξάμηνη ποινή φυλάκισης για την τέλεση του αδικήματος της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής κατ’ εξακολούθηση με την υπ’ αριθμ. 769/2016 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άμφισσας, δικάσαντος κατ’ έφεση. Η καταχώρηση της προσβαλλόμενης απόφασης στο Ειδικό Βιβλίο διεξήχθη στις 06/06/2017. Ο αναιρεσειών κατέθεσε την υπό κρίση αίτηση αναίρεσης κατά της ανωτέρω απόφασης στις 05/07/2017 (δηλαδή μετά την παρέλευση της κατά το νόμο εικοσαήμερης προθεσμίας), στην οποία καταγράφονταν ποικίλες αιτιάσεις, χωρίς, ωστόσο, καμία αναφορά ούτε στη μη εμπρόθεσμη υποβολή της ούτε σε λόγο ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητου κωλύματος και αντίστοιχων αποδεικτικών μέσων που να τη δικαιολογούν. Η αίτηση αυτή εισήχθη προς εξέταση στο ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου σε Συμβούλιο και κατά τη συζήτησή της ο αναιρεσειών μέσω του δικηγόρου του επικαλέσθηκε την ύπαρξη λόγου ανωτέρας βίας και συγκεκριμένα, την επιδείνωση της υγείας της πεθεράς του από την 10/06/2017. Μάλιστα, επανέλαβε αυτό τον ισχυρισμό με το από 24/10/2017 υπόμνημά του, σύμφωνα με το οποίο η περίθαλψη της πεθεράς του από τη σύζυγό του παρεμπόδισε την έγκαιρη προσκόμιση της απόφασης στον πληρεξούσιο δικηγόρο του και προς επίρρωση των ισχυρισμών του κατέθεσε σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε Συμβούλιο απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση αναιρέσεως, λόγω εκπρόθεσμης άσκησής της. Αρχικά, ο προαναφερθείς λόγος ανωτέρας βίας προβλήθηκε με υπόμνημα και όχι στην έκθεση. Άλλωστε, ακόμα και αληθής υποτιθέμενος, κρίνεται αδύνατο να ενταχθεί στην έννοια της ανωτέρας βίας, καθότι αφενός το γεγονός της ανωτέρας βίας αφορά στο πρόσωπο της συζύγου του και όχι του ιδίου, αφετέρου η επιδείνωση της υγείας της πεθεράς του πριν την άσκηση της αναιρέσεως (05/07/2017) επέτρεπε στον αναιρεσείων να επιδείξει την απαιτούμενη επιμέλεια και να επικοινωνήσει με ο δικηγόρο του, ώστε ο συγκεκριμένος λόγος (ανωτέρας βίας) και το αποδεικτικό μέσο του ιατρικού πιστοποιητικού να περιληφθούν στην έκθεση της αίτησης για τη δικαιολόγηση του εκπροθέσμου.

Για ολόκληρη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Επιμέλεια: Λυδία Παπαγιαννοπούλου / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις

Εν κατακλείδι, το εκπρόθεσμο της άσκησης ενδίκου μέσου δικαιολογείται από τη συνδρομή λόγου ανωτέρας βίας, εφόσον στη σχετική έκθεση παρατίθενται τόσο τα περιστατικά που τη στοιχειοθετούν, όσο και σχετικά αποδεικτικά μέσα.Source/ Author:areiospagos.gr | Download pdf

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom