Θεμελίωση του αδικήματος φοροδιαφυγής του άρθρου 19 παρ. 1 του Ν. 2523/1997
Η υπ’ αριθμ. 73/2018 απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποσαφηνίζει τις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτείται να πληρούνται για τη θεμελίωση του αδικήματος της φοροδιαφυγής του άρθρου 19 παρ.1 του Ν. 2523/97.
Επεξηγηματικά, στην κατ’ έφεση δίκη του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ο αναιρεσειών Β. καταδικάσθηκε για το έγκλημα της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση με την υπ’ αριθμ. ΒΤ146/2017 απόφαση. Το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο ανέφερε επιγραμματικά ότι λαμβάνοντας υπόψη τα κατ’ είδος ορισμένα αποδεικτικά μέσα, ο αναιρεσειών υπέπεσε στο προαναφερόμενο αδίκημα, ότι υπάρχει αντίστοιχη περιγραφή του εγκλήματος στο κατηγορητήριο και επομένως, κατά τα οριζόμενα στο διατακτικό της απόφασής του πρέπει να κηρυχθεί ένοχος.
Ο Άρειος Πάγος κατέληξε στην αναίρεση της προσβαλλόμενης απόφασης εξαιτίας της πλημμέλειας της έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Η τελευταία είναι ελλιπής, διότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δεν προέβη σε παράθεση των πραγματικών περιστατικών και του τρόπου σκέψης, με βάση τα οποία συμπέρανε στο αποδεικτικό πόρισμα την εικονικότητα του τιμολογίου και τη μη ανταπόκρισή του σε υπαρκτές συναλλαγές.
Για ολόκληρη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.
Επιμέλεια: Λυδία Παπαγιαννοπούλου / Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις
Εκ των προαναφερθέντων προκύπτει ότι για τη θεμελίωσης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας μιας καταδικαστικής απόφασης απαιτείται η πλήρης, σαφής και χωρίς αντιφάσεις αναφορά των πραγματικών περιστατικών, των αποδείξεων αυτών, καθώς και των νομικών σκέψεων και των συλλογισμών που οδηγούν στο αποδεικτικό πόρισμα.
Source/ Author:areiospagos.gr | Download pdf