Η έγκυρη λήψη γενετικού υλικού ένεκα προστασίας των υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

October 16, 2018: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Η έγκυρη λήψη γενετικού υλικού ένεκα προστασίας των υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

Με την υπ’ αριθμ. 1/2017 απόφαση της ΟλΑΠ κρίθηκε πως αποτελεί δικαίωμα του κατηγορουμένου ο διορισμός τεχνικού συμβούλου όχι μόνο κατά την διάρκεια της ανάλυσης και καταστροφής του γενετικού υλικού του κατηγορουμένου αλλά κατά την διαδικασία λήψης αυτού προς διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Συγκεκριμένα, το 1ο Τμήμα Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε επ’ αυτοφώρω δυο κατηγορούμενους για την τέλεση πληθώρα εγκλημάτων, μεταξύ άλλων της αρπαγής και της ληστείας κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Εν συνεχεία, ο αρμόδιος Ανακριτής διέταξε την λήψη γενετικού υλικού προς ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), χωρίς ωστόσο να παρέλθει η ταχθείσα 48ώρη προθεσμία και εξ’ αυτού ο ένας εκ των  κατηγορουμένων αιτήθηκε την ακυρότητα της διαδικασίας. Επ’ αυτής το Συμβούλιο Πλημ/κων Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 2367/2015 Βούλευμα του έκρινε πως πράγματι παρανόμως λήφθηκε το γενετικό του υλικό  και  συνεπώς πρέπει αφενός να καταστραφεί και αφετέρου να επαναληφθεί η διαδικασία. Κατόπιν, δυνάμει του υπ’ αριθμ. 2595/2015 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών κρίθηκε επίσης άκυρη η διαδικασία λήψης του βιολογικού υλικού και του δευτέρου κατηγορουμένου, ο οποίος δεν είχε προβάλλει την σχετική ένσταση και διατάχθηκε ομοίως  αφενός η εκ νέου λήψη και αφετέρου η καταστροφή του ήδη ληφθέντος δείγματος.                                                                                                       

Η κα Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρόεβη σε αναίρεση υπέρ του Νόμου του υπ’ αριθμ. 2595/2015 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών. Επ’ αυτής η ΟλΑΠ απεφάνθη πως το ως άνω Συμβούλιο ορθώς έκρινε περί της ακυρότητας της διαδικασίας λήψης του βιολογικού υλικού  καθότι ο διορισμός τεχνικού συμβούλου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κατηγορουμένου όχι μόνο κατά την ανάλυση και την καταστροφή του ληφθέντος βιολογικού υλικού αλλά και κατά την λήψη αυτού, διότι άλλωστε η τελευταία αποτελεί αναγκαία επί μέρους ενέργεια της ανακριτικής πράξεως της πραγματογνωμοσύνης για την ανάλυση DNA. Έτσι, ο ΑΠ σε πλήρη ποινική Ολομέλεια, έκρινε πως έπρεπε κατά πρώτον να παρέλθει η εν προκειμένω 48ωρη προθεσμία από την κοινοποίηση στον κατηγορούμενο της ανακριτικής διάταξης για την διενέργεια της εν λόγω πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διορίσει εάν το επιθυμεί τεχνικό σύμβουλο και κατόπιν να κινηθεί η διαδικασία λήψης του γενετικού του υλικού, διότι άλλως παραβιάζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του και προκαλείται απόλυτη ακυρότητα (άρθρ. 170 παρ.1 σε συνδ. με αρθρ. 171 παρ.1 στ.Δ. ΚΠοινΔ).

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκρή/ Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις.

www.areiospagos.gr

Εξ’ όλων των ανωτέρω αναλυτικώς εκτιθέμενων προκύπτει πως η λήψη του βιολογικού υλικού αποτελεί μια μερικότερη ενέργεια της ανακριτικής πράξης της διενέργειας πραγματογνωμοσύνης και συνεπώς θα πρέπει κατά την διάρκειά της να παρίσταται τεχνικός σύμβουλος, καθότι πρέπει να διασφαλιστεί η μετέπειτα ορθή ανάλυσή τους δεδομένου άλλωστε ότι επεξεργάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του.



Source/ Author:ΑΠ1.2017 ΟλΑΠ / Download PDF

LATEST POSTS
  • ethemis

    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΔΕΚΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2025 ώρα 17:30

    Η Εταιρεία Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως (ΕΔΕΚΑ) διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Το δικαίωμα της απεργίας - Τάσεις και προκλήσεις στη διεθνή και την ελληνική πραγματικότητα" την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 ώρα 17:30 στην αίθουσα τελετών "Μιχάλης Ζαφειρόπουλος" του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).

  • ethemis

    «Δικηγορική Καθημερινότητα – Πρακτικός Οδηγός για τον Δικηγόρο»

    Αγαπητοί συνάδελφοι, με μεγάλη χαρά ανακοινώνω την έκδοση από τη Νομική Βιβλιοθήκη του βιβλίου μου "Δικηγορική Καθημερινότητα", ενός πρακτικού οδηγού 450 σελίδων για την καθημερινότητα των δικηγόρων, που μπορεί όποιος επιθυμεί να το προμηθευτεί δωρεάν. Στην πραγματικότητα περιέχει ένα σημαντικό μέρος της μέχρι σήμερα δικηγορικής μου πείρας και εμπειρίας. Ένα μέρος της καθημερινότητας του γραφείου μας. Με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των νέων συναδέλφων μας όσο και όλων, καθώς περιέχει πολλές χρηστικές οδηγίες και συμβουλές για τα δικαστήρια της Αθήνας.

  • ethemis

    Παρουσιαση του νέου πληροφοριακού συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων στις 12 Ιουνίου

    Η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε διοργανώνει ημερίδα με θέμα: "Αλληλεπιδραστικές ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης πόρων, δομών και δεδομένων Προδικασίας - on line ενημέρωση φορέων, δικηγόρων, πολιτών". Αντικείμενο της ημερίδας είναι η παρουσίαση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων, ενός έργου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εθνικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικηγορίας και της δικαιοσύνης.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom