Η έγκυρη λήψη γενετικού υλικού ένεκα προστασίας των υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

October 16, 2018: Νομολογία Νομικά Νέα

posts


ethemis

Η έγκυρη λήψη γενετικού υλικού ένεκα προστασίας των υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

Με την υπ’ αριθμ. 1/2017 απόφαση της ΟλΑΠ κρίθηκε πως αποτελεί δικαίωμα του κατηγορουμένου ο διορισμός τεχνικού συμβούλου όχι μόνο κατά την διάρκεια της ανάλυσης και καταστροφής του γενετικού υλικού του κατηγορουμένου αλλά κατά την διαδικασία λήψης αυτού προς διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Συγκεκριμένα, το 1ο Τμήμα Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε επ’ αυτοφώρω δυο κατηγορούμενους για την τέλεση πληθώρα εγκλημάτων, μεταξύ άλλων της αρπαγής και της ληστείας κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Εν συνεχεία, ο αρμόδιος Ανακριτής διέταξε την λήψη γενετικού υλικού προς ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), χωρίς ωστόσο να παρέλθει η ταχθείσα 48ώρη προθεσμία και εξ’ αυτού ο ένας εκ των  κατηγορουμένων αιτήθηκε την ακυρότητα της διαδικασίας. Επ’ αυτής το Συμβούλιο Πλημ/κων Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 2367/2015 Βούλευμα του έκρινε πως πράγματι παρανόμως λήφθηκε το γενετικό του υλικό  και  συνεπώς πρέπει αφενός να καταστραφεί και αφετέρου να επαναληφθεί η διαδικασία. Κατόπιν, δυνάμει του υπ’ αριθμ. 2595/2015 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών κρίθηκε επίσης άκυρη η διαδικασία λήψης του βιολογικού υλικού και του δευτέρου κατηγορουμένου, ο οποίος δεν είχε προβάλλει την σχετική ένσταση και διατάχθηκε ομοίως  αφενός η εκ νέου λήψη και αφετέρου η καταστροφή του ήδη ληφθέντος δείγματος.                                                                                                       

Η κα Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρόεβη σε αναίρεση υπέρ του Νόμου του υπ’ αριθμ. 2595/2015 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών. Επ’ αυτής η ΟλΑΠ απεφάνθη πως το ως άνω Συμβούλιο ορθώς έκρινε περί της ακυρότητας της διαδικασίας λήψης του βιολογικού υλικού  καθότι ο διορισμός τεχνικού συμβούλου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κατηγορουμένου όχι μόνο κατά την ανάλυση και την καταστροφή του ληφθέντος βιολογικού υλικού αλλά και κατά την λήψη αυτού, διότι άλλωστε η τελευταία αποτελεί αναγκαία επί μέρους ενέργεια της ανακριτικής πράξεως της πραγματογνωμοσύνης για την ανάλυση DNA. Έτσι, ο ΑΠ σε πλήρη ποινική Ολομέλεια, έκρινε πως έπρεπε κατά πρώτον να παρέλθει η εν προκειμένω 48ωρη προθεσμία από την κοινοποίηση στον κατηγορούμενο της ανακριτικής διάταξης για την διενέργεια της εν λόγω πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διορίσει εάν το επιθυμεί τεχνικό σύμβουλο και κατόπιν να κινηθεί η διαδικασία λήψης του γενετικού του υλικού, διότι άλλως παραβιάζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του και προκαλείται απόλυτη ακυρότητα (άρθρ. 170 παρ.1 σε συνδ. με αρθρ. 171 παρ.1 στ.Δ. ΚΠοινΔ).

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπεκρή/ Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις.

www.areiospagos.gr

Εξ’ όλων των ανωτέρω αναλυτικώς εκτιθέμενων προκύπτει πως η λήψη του βιολογικού υλικού αποτελεί μια μερικότερη ενέργεια της ανακριτικής πράξης της διενέργειας πραγματογνωμοσύνης και συνεπώς θα πρέπει κατά την διάρκειά της να παρίσταται τεχνικός σύμβουλος, καθότι πρέπει να διασφαλιστεί η μετέπειτα ορθή ανάλυσή τους δεδομένου άλλωστε ότι επεξεργάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του.



Source/ Author:ΑΠ1.2017 ΟλΑΠ / Download PDF

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom