Διαδικτυακά Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Η ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης: πρακτικές εφαρμογές

March 24, 2022: Eκπαιδευτικά Προγράμματα για Νομικούς, Δικηγόρους, Ασκούμενους & Φοιτητές

Μεταπτυχιακά προγράμματα ethemis


posts  eΘέμις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα / Διαδικτυακά Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Η ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης: πρακτικές εφαρμογές posts



ethemis

Διαδικτυακά Επιμορφωτικά Σεμινάρια - Η ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης: πρακτικές εφαρμογές

Δελτίο τύπου

Το Πρόγραμμα Jean Monnet EURIS του Kalliopi Koufa Foundation ​και η Ένωση Ασκουμένων & Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΑΝΔιΘ) ​διοργανώνουν από κοινού τα διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Η ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης: πρακτικές εφαρμογές». Τα σεμινάρια έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Τα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια θα επικεντρωθούν στην παρουσίαση βασικών νομοθετικών κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εφαρμογή σε δικηγορικές υποθέσεις με διασυνοριακή/διεθνική διάσταση (Βρυξέλλες Ια, Βρυξέλλες ΙΙα, Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και Σύστημα Δουβλίνο), με στόχο να εξεταστούν οι πτυχές εκείνες της εφαρμογής τους από τα κράτη-μέλη που εγείρουν ζητήματα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σκοπός είναι, μέσα από την σειρά αυτή των επιμορφωτικών σεμιναρίων να δοθούν στους νομικούς της πράξης τα εργαλεία εκείνα της υπερεθνικής νομολογίας για την καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την δικηγορική πρακτική, όπως η αναγνώριση και εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, η απαγωγή παιδιών, τα δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία και η έκδοση κατηγορουμένων.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν αποκλειστικά διαδικτυακά και η γλώσσα εργασίας θα είναι τα ελληνικά. Θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή για το χρονικό διάστημα από 28 Μαρτίου έως και 8 Απριλίου 2022, ώρες 17:00-20:00.

Η φόρμα συμμετοχής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 26 Μαρτίου 2021 και βρίσκεται εδώ: https://forms.gle/gtC1nUiGp9otDvUz7.

Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τους ομιλητές των σεμιναρίων μπορείτε να βρείτε στον εξής σύνδεσμο: https://www.jm-euris.eu/workshop-eu-ms-responsibility-hr/.

Θα δοθεί πιστοποίηση επιμόρφωσης σε όσα άτομα παρακολουθήσουν 2 από τα 4 σεμινάρια.

Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις events@jm-euris.eu και eandith@gmail.com.

Με την υποστήριξη

Δείτε την Αφίσα

Η φόρμα συμμετοχής θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 26 Μαρτίου 2021



Source/ Author:Διαβάστε περισσότερα, εδώ

LATEST POSTS
  • ethemis

    Δημήτρης Αναστασόπουλος στο dikastiko.gr: Ο νέος ΚΠολΔ θα κριθεί πρωτίστως από την πρακτική εφαρμογή του

    Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, σύμβουλος ΔΣΑ και επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο», σχολιάζει σε δήλωσή του στο dikastiko.gr με τις εξαγγελίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. «Η ταχύτερη απονομή της είναι διακηρυγμένος στόχος όλων μας, χωρίς ωστόσο να πρέπει η ποιότητα να θυσιάζεται χάριν της ταχύτητας», σχολιάζει ο δικηγόρος και σημειώνει ότι «χωρίς την κατάλληλη υποδομή, και, χωρίς, παράλληλα τη δημιουργία κινήτρων για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός εκείνων που φτάνουν στα δικαστήρια, δεν θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι».

  • ethemis

    Άρθρο του Δημήτρη Αναστασόπουλου στο Real.gr: Δημογραφικό, ώρα ενδεκάτη

    Ο πλούτος της πατρίδας είναι οι άνθρωποί της. Όσες επιτυχίες και αν σημειώνουμε ως χώρα, θα είναι μάταιες αν ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται. Οι προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε έγκριτες επιστημονικές έρευνες, είναι απαισιόδοξες και κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε ζοφερές, προβλέποντας διαρκή υποχώρηση του πληθυσμού, ακόμη και σε βάθος δεκαετιών. Η μείωση του πληθυσμού της χώρας και η απειλή καθίζησής του είναι, ασφαλώς, ζήτημα με πολλές πτυχές και αιτίες. Από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναζήτησαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάποιοι επιστρέφουν, αλλά η αιμορραγία ήταν τεράστια. Από την άλλη, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις γεννήσεις, που μειώνονται συνεχώς, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη χρονιά. Η υπογεννητικότητα, ειδικότερα, είναι φαινόμενο πανευρωπαϊκό, οξύτερο, όμως, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα, μάλιστα, βιώνει τη δημογραφική κρίση ως πρόβλημα με έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς οδηγεί σε αυξανόμενη εισροή πληθυσμού στις πόλεις και τον μαρασμό της υπαίθρου. Χωριά και κωμοπόλεις αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο, μετά από πολλές δεκαετίες, κύμα εγκατάλειψης: το πιστοποιούν πρωτίστως τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες που κλείνουν.

  • ethemis

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025

    Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός Νέων Δικηγόρων Α' εξαμήνου 2025 (Ν. 2915/2001 ΑΡΘΡΟ 33 - ΦΕΚ Α' 109/29.5.2001) Το καθαρό ποσό είναι 165 ευρώ (Μικτό: 194,12 € -15% φόρος* 29,12 ευρώ) = 165 ευρώ και η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα γίνει από την 04/07/2025, ημέρα Παρασκευή. *(Ν. 3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ) Σας γνωρίζουμε ότι με το Ν. 2915/01 άρθρο 33 παρ. 2 θεσπίστηκε ο Ειδικός Διανεμητικός Λογαριασμός για τους Νέους Δικηγόρους με πόρο το 1% από το παρακρατούμενο ποσοστό του 12% της προεισπραττόμενης αμοιβής των δικαστηρίων, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Ν. 3226/2004. Στη συνέχεια με το Ν.4194/13, άρθρο 62, παρ. 2 (ΦΕΚ Α΄208) ο παραπάνω πόρος, ορίστηκε σε ποσοστό 25% στο ποσό παρακράτησης υπέρ ΔΣΑ των γραμματίων προκαταβολής εισφορών. Με το Ν.3943/2011, άρθρο 20, παρ.7γ, υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 15%. Δικαιούχοι μερίσματος είναι οι νέοι Δικηγόροι του Δ.Σ.Α. με χρόνο ασκήσεως δικηγορίας έως επτά (7) έτη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 48720 ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ. Β' 1193/3.8.2004) στην οποία ειδικότερα ορίζονται οι προϋποθέσεις των δικαιούχων και ο τρόπος διανομής του. Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-δήλωση για τη χορήγηση του μερίσματος του Ε.Δ.Λ.Ν.Δ. εντός της προθεσμίας που έχει ταχθεί, από την ηλεκτρονική διεύθυνση portal.olomeleia.gr . Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δηλώσεων (10%) θα ελεγχθεί για την ακρίβειά του.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom