Η ΑΠΔΠΧ ξεκινάει έρευνα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τα συστήματα ΥΠΕΡΙΩΝ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

March 10, 2022: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Η ΑΠΔΠΧ ξεκινάει έρευνα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τα συστήματα ΥΠΕΡΙΩΝ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ξεκίνησε να έρευνα το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων ΥΠΕΡΙΩΝ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ στις δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική επιτυχία για την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μετά την επιτυχημένη υποβολή αιτήματος που κατέθεσαν στις 18 Φεβρουαρίου οι οργανώσεις (ανά αλφαβητική σειρά) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Ελλάδος, και Homo Digitalis από κοινού με την Λέκτορα του Queen Mary University of London Δρ. Νιόβη Βάβουλα ενώπιον του Προέδρου της ΑΠΔΠΧ, η Αρχή απεύθυνε επικοινωνία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την οποία το καλεί να την πληροφορήσει άμεσα για:

- τη συγκεκριμένη νομική βάση της επεξεργασίας προσωπικών στο πλαίσιο της λειτουργίας των συστημάτων ΥΠΕΡΙΩΝ και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, και

- τη διενέργεια μελέτης εκτίμησης αντικτύπου των επιπτώσεων της επεξεργασίας στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περίπτωση προμήθειας συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου η διενέργεια μελέτης αντικτύπου αναφορικά με τη λειτουργία τους δέον να διενεργείται όχι μόνο πριν τη λειτουργία τους, αλλά και πριν την προμήθεια τους, ώστε να είναι σύμφωνη με τις αρχές της προστασίας των δεδομένων από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού.

Όπως αναφέρει η ΑΠΔΠΧ, μαζί με το αίτημα έρευνας, είχε λάβει και σχετικό αίτημα ενημέρωσης από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE Committee) σχετικά με τις τεχνολογίες επιτήρησης που χρησιμοποιούνται εν γένει στα σύνορα της χώρας μας.

Θυμίζουμε ότι το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ θα αποτελέσει το σύστημα διαχείρισης αιτούντων άσυλο αναφορικά με όλες τις ανάγκες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα έχει την ευθύνη του ελέγχου πρόσβασης (είσοδος – έξοδος μέσω τουρνικέ ασφαλείας, με επίδειξη ατομικής κάρτας μετανάστη, μέλος ΜΚΟ, εργαζόμενου και ταυτόχρονη χρήση αποτυπώματος), της παρακολούθησης παροχών ανά αιτούντα άσυλο με χρήση ατομικής κάρτας (φαγητό, προμήθειες ρουχισμού κλπ) και των μετακινήσεων μεταξύ των ΚΥΤ, των ΚΕΔΝ και των Δομών Φιλοξενίας. Το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ θα αποτελέσει το ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικής και φυσικής ασφάλειας περιμετρικά και εντός των εγκαταστάσεων, με χρήση καμερών και αλγορίθμων ανάλυσης συμπεριφοράς (Artificial Intelligence Behavioral Analytics).

Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική επιστολή που απεύθυνε η ΑΠΔΠΧ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το κοινό αίτημα έρευνας που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο εδώ.

 Σχετικά με την HomoDigitalis: Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 από έξι νέους νομικούς με ευρύ πεδίο εξειδίκευσης και ανεξάντλητη όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πλέον, η οργάνωση αριθμεί πάνω από 100 μέλη. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του κοινού για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων. Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με αρκετούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για στοχευμένες μελέτες, δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα είναι το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα στην EDRi (European Digital Rights). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοπόwww.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην  ηλεκτρονική διεύθυνσηinfo@homodigitalis.gr

Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.



Source/ Author:www.homodigitalis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom