Επίσημη θέση του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) για την εισβολή στην Ουκρανία

February 28, 2022: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

ethemis


ethemis

Επίσημη θέση του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) για την εισβολή στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής του CCBE, που συνεδρίασε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και των συνεπειών, που έχουν ανακύψει για ολόκληρη την Ευρώπη και της ανάγκης να υπάρξει μια θεσμική παρέμβαση από το αντιπροσωπευτικό όργανο των Δικηγόρων της Ευρώπης.

Η ελληνική πλευρά, κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με τον Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, συμφώνησε με το κάτωθι Ψήφισμα του CCBE επί του θέματος, στο οποίο κατέληξαν τα εθνικά μέλη του κατόπιν διαλογικής συζήτησης.

«Το Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CCBE), εκπροσωπώντας περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρωπαίους δικηγόρους, από τη σύστασή του μέχρι σήμερα υπερασπίζεται τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ενώνεται με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα στην απαίτησή τους να σταματήσει η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όλα τα κράτη πρέπει να σέβονται τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις και αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλες γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το CCBE καταδικάζει έντονα τις δράσεις που παραβιάζουν τις γενικώς παραδεκτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ζητά το σεβασμό και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή στην Ουκρανία από την Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου η εισβολή σε ένα κυρίαρχο κράτος και χαιρετίζει την δήλωση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει τη δικαιοδοσία του και να διερευνήσει οποιοδήποτε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έχει διαπραχθεί στο Ουκρανικό έδαφος και να ασκήσει δίωξη σε κάθε πρόσωπο που διαπράττει ή υποκινεί τέτοια εγκλήματα.

Σε αυτή τη νομική βάση καλεί τον Εισαγγελέα να αναλάβει δράση στην ανάκριση με σκοπό να οδηγηθεί σε δίκη ο Πρόεδρος της Ρωσίας,Vladimir Putin και οι συνεργοί του, καθώς ο Ουκρανικός λαός δικαιούται την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

Το CCBE, εκφράζει την ανάγκη για σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δηλώνει την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους που δέχονται επίθεση αλλά και στους Ρώσους συναδέλφους που δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα από φόβο για τη ζωή τους.

Τέλος το CCBE υπογραμμίζει ότι το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να γίνει σεβαστό και να διασφαλιστεί ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα διαχείρισης των συνόρων τους και τους δικηγόρους να παρέχουν νομική υποστήριξη στους ανθρώπους που ζητούν διεθνή προστασία».

[βλ.σχετικά video Προέδρου CCBE:

https://www.youtube.com/watch?v=iIntRZsnfDU

Το CCBE, εκφράζει την ανάγκη για σεβασμό στις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειαςSource/ Author:Statement | Download PDF

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom