Ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για Δικαστές του Πρωτοδικείου Χαλκίδας

February 25, 2022: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

ethemis


ethemis

Ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για Δικαστές του Πρωτοδικείου Χαλκίδας

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 23.2.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή την αποχή από τα καθήκοντά τους των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

1. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και στέκεται δίπλα τους στο δίκαιο αίτημά τους για σεβασμό στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και για διασφάλιση των συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας των Δικαστηρίων. Είναι απορίας άξιον, πως ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί που, από την μία, ζητούσαν την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, επικαλούμενοι λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και επιχειρούσαν να προστατεύσουν εαυτούς πίσω από plexiglass, από την άλλη, να απορρίπτουν, αναιτιολόγητα, αιτήματα αναβολής για λόγους υγείας πληρεξουσίων δικηγόρων νοσούντων με covid-19 και δη, ευρισκομένων στην τρίτη μέρα της νόσησης, που αποδεικνύονται εγγράφως.

Τα ίδια έγγραφα, άλλωστε, προσκομίζονται και από τους δικαστικούς λειτουργούς προς διακρίβωση της αιτιολογημένης απουσίας τους από την υπηρεσία τους, σε περίπτωση νόσησής τους από covid -19. Είναι αδιανόητο, κάποιοι, που καλούνται να προασπίσουν την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, να θέτουν με τη στάση τους σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, κατά παράβαση των νομοθετικά προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Η τήρηση του νόμου και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ιδίως αυτών, που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή τους.

2. Οι αποφάσεις επί αιτημάτων αναβολής, όπως και όλες οι δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να είναι πλήρως και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός τους. Ιδίως, όταν τα αιτήματα αναβολών αφορούν σε κώλυμα του πληρεξουσίου δικηγόρου και δη του κατηγορουμένου και αφορούν σε ανειλημμένη επαγγελματική υποχρέωση εκτός της έδρας του δικάζοντος Δικαστηρίου ή λόγους υγείας, αποδεικνυόμενους από έγγραφα και μάρτυρες.

Η αναιτιολόγητη απόρριψη των αιτημάτων αυτών άγει σε φαλκίδευση των δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή ούτε ανέλεγκτη είναι ούτε υπεράνω κριτικής.

3. Αναφορικά με την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι η προσπάθειά της να μεταθέσει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης στους δικηγόρους είναι παντελώς αβάσιμη, όπως επίσης και οι σπουδή της να προστατεύει μία μικρή μερίδα δικαστών, η οποία δημιουργεί προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και ενεργεί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών, που εκτελούν ευσυνείδητα και με χρονική συνέπεια τα καθήκοντά τους.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει παραλείψει να λάβει δημόσια θέση για τις ολοένα αυξανόμενες σε αριθμό και χρόνο καθυστερήσεις, που παρατηρούνται τόσο στον προσδιορισμό της συζήτησης των υποθέσεων όσο και στον χρόνο έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.

Τα όρια αντοχής των Ελλήνων πολιτών έχουν εξαντληθεί απέναντι στα φαινόμενα οιονεί αρνησιδικίας, που παρουσιάζονται πλέον σχεδόν καθημερινά.

4. Ο αλληλοσεβασμός λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου ενός εκάστου και η τήρηση των δικονομικών κανόνων είναι μονόδρομος για την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης. Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. 5. Το δικηγορικό σώμα δεν θα μείνει αδρανές σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

1. Να υποβάλει αναφορά στα αρμόδια όργανα για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων δικαστών, που αδικαιολόγητα απέρριψαν αιτήματα αναβολών πληρεξουσίων δικηγόρων, λόγω ασθένειας covid-19 ή ανειλημμένης επαγγελματικής υποχρέωσης, εκτός της έδρας του δικάζοντος δικαστηρίου και

2. Να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, σε συνεργασία με τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.

Η τήρηση του νόμου και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ιδίως αυτών, που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή τους.Source/ Author:www.dsa.gr

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom