Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

December 21, 2021: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2022

 Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κορυφώνεται σήμερα (σ.σ. 17.12.2021) και αύριο η σπουδαία κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού, με την ψήφιση του 3ου Προϋπολογισμού που καταρτίζει και εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας προϋπολογισμός, που παρά την ανασφάλεια που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού η οποία συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη, αλλά και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί διεθνώς η αστάθεια της ενεργειακής αγοράς, εδράζεται πρωτίστως στην προσήλωση της κυβέρνησης σε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, που αποκαθιστά με βεβαιότητα την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, εμβαθύνει τις κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας και εδραιώνει το κράτος δικαίου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών.

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 δεν αποτυπώνονται όλες οι επι μέρους πολιτικές της κυβέρνησης.

Γιατί δίπλα στο εργαλείο του Προϋπολογισμού έχει ενεργοποιηθεί ένα παράλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μεγάλων έργων που συνθέτουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αλλάζει οριστικά την εικόνα του εθνικού δικαστικού συστήματος.

Ένα πρόγραμμα που διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες:

Στη δημιουργία νέων υποδομών. Σε αυτό τον άξονα έχει ήδη δρομολογηθεί

  • Η Αγορά κτιρίου 30.000 τ.μ. στον Πειραιά για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών του Πειραιά
  • Η Μεταστέγαση Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών (Ευελπίδων) σε νέο δικαστικό μέγαρο συνολικού εμβαδό 40.000 τ.μ. στον χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο 
  • Η Ανακαίνιση ιστορικού κτιρίου του ΣτΕ. 
  • Η Ανακαίνιση ΕΣΔΙ. 
  • Η Ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης και κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Σέρρες, Έδεσσα και Κιλκίς 
  • Η Ενεργειακή Αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων και η κατασκευή δικαστικών μεγάρων σε Βόλο και Λαμία
  • Η Ανακαίνιση του δικαστικού μεγάρου Ρέθυμνου και κατασκευή δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά

Παράλληλα, εμβαθύνουμε τη στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης:

  • Σχεδιάζουμε την επέκταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια της Επικράτειας
  • Αναβαθμίζουμε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • Ψηφιοποιείται πλήρως το Εθνικό ποινικό μητρώο, καθώς και τα Πρακτικά και τα Αρχεία των δικαστηρίων και
  • Επεκτείνεται η απομαγνητοφνώνηση της ακροαματικής διαδικασίας στα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας
  • Αναπτύσσονται νέες εφαρμογές, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το άυλο διαζύγιο, τα ηλεκτρονικά πινάκια που ήδη λειτουργούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ
  • Επεκτείνεται σταθερά ο ηλεκτρονικός φάκελος, τόσο στη διοικητική όσο και στην πολιτική δικαιοσύνη και
  • Καθιερώνονται οι απομακρυσμένες καταθέσεις μέσω τηλεδιασκέψεων

Υλοποιούμε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης:

  • Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών είναι ήδη νόμος του Κράτους, έχοντας στο επίκεντρο της τη διαρκή επιμόρφωση των σπουδαστών της, αλλά και των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών.
  • Σχεδιάζουμε τον Νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, εισάγοντας ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών,
  • Δρομολογούμε τη σύσταση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων, στα πρότυπα της Εθνικής Σχολής Δικαστών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης για την στελέχωση της δικαιοσύνης με υψηλής κατάρτισης δικαστικούς υπαλλήλους
  • Σχεδιάζουμε τη δομή μιας νέας Υπηρεσίας, της Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των παραγόντων του δικαστικού μας συστήματος
  • Ενισχύουμε περαιτέρω τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών με την ταχύτερη διείσδυση της διαμεσολάβησης και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη διεθνή εμπορική διαιτησία

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Παρά το μικρό ποσοστό του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο συνολικό κρατικό προϋπολογισμό, η προστιθέμενη αξία που παράγει η δικαιοσύνη για το σύνολο της οικονομίας είναι τεράστια.

Η ύπαρξη Κράτους Δικαίου, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Στις διεθνείς εκθέσεις για την αποτελεσματικότητα του εθνικού δικαστικού συστήματος αποτυπώνονται ήδη τα αποτελέσματα της συγκροτημένης πολιτικής που εφαρμόζουμε.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρήσεων στους θεσμούς της ελληνικής δικαιοσύνης βελτιώνεται σταθερά.

Ο αριθμός των υποθέσεων που διεκπεραιώνονται ξεπερνά σταθερά τον όγκο των νέων υποθέσεων που εισέρχονται στο σύστημα, προοιωνίζοντας τη βελτίωση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης.

Κυρίες και Κύριοι,

Το 2021 υπήρξε και παραμένει αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά.

Παρά τις αντιξοότητες, καταφέραμε να υλοποιήσουμε μια προς μία όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε από αυτό το βήμα για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης.

Υιοθετήθηκε ο Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, άλλαξε πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΣΔΙ, ολοκληρώθηκαν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκσυγχρονίστηκε πλήρως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, με τον οποίο καθιερώθηκε η πιλοτική δίκη στην πολιτική δικαιοσύνη.

Παράλληλα, αναλάβαμε σημαντικές δράσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την κατάρτιση και εφαρμογή του 1ου Εθνικού Σχεδίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Παιδιά, που ανέλυσε στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός.

Το νέο έτος, επιφυλάσσει και αυτό νέες αβεβαιότητες, τόσο εξαιτίας των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού, όσο και από τις απρόβλεπτες και επίμονες πιέσεις στην αγορά ενέργειας.

Παρά τις αβεβαιότητες, ωστόσο, υπάρχουν σταθερές.

Η σταθερή εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πεποίθηση πως αυτός ο προϋπολογισμός μειώνει και αντισταθμίζει τους κινδύνους της παγκόσμιας αστάθειας και τις επιπτώσεις τους στους πολίτες.

Η εδραιωμένη πίστη μας, πως αυτός ο προϋπολογισμός θα μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και θα πετύχει διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

σας καλώ να υπερψηφίσετε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022, όχι μόνο για να οδηγηθούμε με ασφάλεια στην επόμενη μέρα, με όρους οικονομικής ανάπτυξης που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του 2022 γιατί σε αυτόν τον προϋπολογισμό συνοψίζονται, επιπλέον,  όλες οι πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν σταθερά από την κρίση των θεσμών τα προηγούμενα έτη, στην ανάταξή τους.

Σας ευχαριστώ.

Επεκτείνεται η απομαγνητοφνώνηση της ακροαματικής διαδικασίας στα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας



Source/ Author:ministryofjustice.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom