Δελτίο Τύπου: Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

July 13, 2021: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

ethemis


ethemis

Δελτίο Τύπου: Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Σε αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας προχωρά το υπ. Δικαιοσύνης

Απαιτείται άμεσα ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής δικαιοσύνης και η επέκταση ποινικών ευθυνών και στις επιχειρήσεις, τα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης “Fighting Impunity in the 21st Century” που διοργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Fight Impunity και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

(Αθήνα, 12 Ιουλίου 2021) Απαιτείται νέο διεθνές νομικό, εποπτικό και κατασταλτικό πλαίσιο προκειμένου να παταχθεί η ατιμωρησία, η οποία είναι η πηγή για όλων των ειδών παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, από τον ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό Fight Impunity και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον πολιτικό, νομικό και δικαστικό χώρο έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, προτείνοντας λύσεις στις αδυναμίες και αστοχίες του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο πρώην Επίτροπος και νυν μέλος του Honorary Board του Fight Impunity, Δημήτρης Αβραμόπουλος, άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες των ελεύθερων και δυτικών χωρών κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός των ορίων τους, είναι ανεπαρκής. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ακόμα έχουμε θανάτους αμάχων, δολοφονίες δημοσιογράφων, γενοκτονίες και 80 εκατ. πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο από τη βία του πολέμου και τα απολυταρχικά καθεστώτα. Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εξάλειψη της ατιμωρησίας μέσα από ενδυνάμωση και εμβάθυνση όλων των διαδικασιών, ξεκινώντας από εθνικό επίπεδο και στη συνέχεια σε διεθνές. Για παράδειγμα, πρώτα θα πρέπει να περιοριστούν ακραίες εθνικιστικές τάσεις και στη συνέχεια να υπάρξουν διεθνείς αλληλεπιδράσεις τόσο σε νομικό, όσο σε διπλωματικό, γεωπολιτικό και οικονομικό τομέα διεθνώς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρώην Επίτροπος, «κράτη, Οργανισμοί, επιχειρήσεις - όλοι οφείλουμε να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας την καθιέρωση της λογοδοσίας ως κεντρικού πυλώνα της διεθνούς δικαιοσύνης».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του μη κυβερνητικού οργανισμού Fight Impunity, με έδρα τις Βρυξέλλες, Pier Antonio Panzeri. Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε μαζί με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέδειξε τις αιτίες της ατιμωρησίας και της αύξησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε ο κ. Panzeri, η μελαγχολική αυτή διαπίστωση οφείλεται στην ενδυνάμωση της φωνής διεθνών οργανισμών και δικαστηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον περιορισμό των χώρων δικαιοδοσίας με την ύπαρξη απολυταρχικών καθεστώτων, αλλά και στην πολυπλοκότητα του ζητήματος, καθώς περιλαμβάνει και οικονομικά ζητήματα. Η λύση που προτείνεται, σύμφωνα με τον κ. Panzeri, είναι η χρήση της λεγόμενης “οικονομικής ανάπτυξης με την υποστήριξης της άυλης υποδομής”, δηλαδή την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από τον εκδημοκρατισμό, τη λογοδοσία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακριβώς αυτή την περιπλοκότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πλαισίου, μέσα από πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ όλων των κρατών, προκειμένου να αναπτυχθεί νομική βάση πρόληψης και καταστολής του αδικήματος που αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και ο κρατικός τομέας κάθε μέλους της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες που συμμετείχαν

 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, ακόμα έχουμε θανάτους αμάχων, δολοφονίες δημοσιογράφων, γενοκτονίες και 80 εκατ. πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο από τη βία του πολέμου και τα απολυταρχικά καθεστώτα.Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom