Δελτίο Τύπου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

May 19, 2021: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Δελτίο Τύπου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19/5/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ.  Παναγιώτης  Πικραμμένος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, μίλησε σήμερα το πρωί, στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο κ. Πικραμμένος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σήμερα, από την 19η Μαΐου 1919, την αποφράδα ημέρα δηλαδή, που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο έχουν περάσει 102 χρόνια. 353.000 Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, 815 χωριά ανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησιές καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν και 400.000 ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας έφθασαν στην ελεύθερη Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό σχεδόν 3 χιλιετιών! Έναν πολιτισμό που άνθισε επί 28 αιώνες κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, την έρευνα, την επιστήμη και την πολιτική».

«Επιτρέψτε μου εδώ να πω» συνέχισε ο κ. Πικραμμένος «ότι η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάϊντεν έχει εξαιρετική σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτον, βάζει στον παγκόσμιο διάλογο τη λέξη Γενοκτονία. Δεύτερον, αναγνωρίζει εμμέσως την Γενοκτονία όλων των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Τρίτον, ανάβει το πράσινο φως και σε άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν παρόμοια βήματα. Τέταρτον, δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθεί το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έκανε ένα βήμα. Ας τον ακολουθήσουμε. Η ιστορία είναι η ταυτότητά μας. Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, των Θρακών, των Μικρασιατών είμαστε εμείς οι ίδιοι».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επεσήμανε ότι: «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί για όλους μας, για τον Ελληνισμό βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης και άντλησης μηνυμάτων ζωής για τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό. Όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί, όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων έτσι και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι θέμα Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, είναι θέμα της Ανθρωπότητας. Οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη που βολεύει εκείνους που εγκλημάτησαν και προσπαθούν τώρα να διαστρεβλώσουν την ιστορία». Και κατέληξε: «Δύναμή μας είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπησή του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους νομάδες κατακτητές από τα βάθη των στεπών να αισθάνονται ανασφαλείς ακόμα και σήμερα. Εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ιερή φλόγα της μνήμης άσβεστης. «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο». 

 

353.000 Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, 815 χωριά ανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησιές καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom