Δελτίο Τύπου: Μέσος όρος των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών είναι καλύτερος από τον μέσο όρο κάθε άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

May 12, 2021: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Δελτίο Τύπου: Μέσος όρος των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών είναι καλύτερος από τον μέσο όρο κάθε άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Μέσος όρος των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών είναι καλύτερος από τον μέσο όρο κάθε άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
Αθήνα,12.05.2021 -  

Ένας απολογισμός των πεπραγμένων στη Δικαιοσύνη και στα περί της απόδοσης της έγινε στον σχετικό κύκλο συζητήσεων κατά τις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας επ’ αφορμής του ειδεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, το οποίο την Τρίτη 11 Μαΐου συγκλόνισε την κοινή γνώμη, γνωστοποίησε ότι θα προταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα η έκτιση ποινής στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής - από τα 2/5 που είναι σήμερα, για τις περιπτώσεις παρομοίων ειδεχθών εγκλημάτων (σημειώνεται ότι τα 4/5 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιστοιχούν σε 20 χρόνια κάθειρξης). «Προωθούμε μια αυστηροποίηση της ποινής που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ακόμη ότι το πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης προφανώς συμβάλλει στην Οικονομία. «Οι επενδυτές (τουλάχιστον το 80% βάσει μελετών) παρακολουθούν το πλαίσιο Δικαιοσύνης της χώρας προτού προχωρήσουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι συστήθηκαν ειδικά τμήματα Εφετείων για τις μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, τόσο σε Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
 
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για τρεις «πυλώνες απορρόφησης». Ο πρώτος, όπως είπε, αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό (δικαστικούς λειτουργούς, δικαστικούς υπαλλήλους, προγράμματα, σεμινάρια επιμορφώσεων, εξελίξεις στην Εθνική Σχολή Δικαστών). Ο δεύτερος σημείωσε ότι αφορά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα της εποχής. Ο τρίτος είπε ότι αφορά στην ανανέωση, αναβάθμιση, ανακατασκευή και κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων που έχει ανάγκη η χώρα.
 
«Έχει ωριμάσει ο χρόνος για να αναμορφώσουμε την Εθνική Σχολή Δικαστών. Θα υπάρξει αξιολόγηση και προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης των Δικαστικών Υπαλλήλων. Θεσπίσαμε μια ειδική κατεύθυνση κατάρτισης των Δικαστικών Υπαλλήλων» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, ενώ έκανε ακόμη γνωστό ότι υπάρχει σκέψη για ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.
 
«Αν έχουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έχουμε και την Ψηφιακή Επανάσταση στη Δικαιοσύνη. Περισσότερα από 500.000 πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί. Σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα προώθησης της ψηφιακής Δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αθανάσιος Ράντος, επισήμανε ότι ο μέσος όρος των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών είναι καλύτερος από τον μέσο όρο κάθε άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο τόνισε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται στην καθυστέρηση.
 
«Η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις» είπε, ένα επισήμανε ότι η αυτή δεν παρεμβαίνει σε κάθε επένδυση, αλλά όπου καλείται. «Σε αυτό το πλαίσιο, ναι η καθυστέρηση στην απονομή της μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωση κάποιας επένδυσης. Η Δικαιοσύνη δεν παίρνει θέση ιδεολογική σε αυτά τα ζητήματα. Έχει μια αποστολή: Να αποδίδεται σύντομα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
 
«Είναι απαράδεκτο να καθυστερεί μια υπόθεση 4 και 5 χρόνια. Ντρέπομαι και λυπάμαι που ακόμη, παρά τη συμβολή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, δεν έχουν προωθηθεί οι ηλεκτρονικές καταθέσεις» υπογράμμισε.
 
«Ο νόμος πρέπει να είναι ένα σαφές εύληπτο κείμενο και κατόπιν να λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να τα περιέχει ο νόμος όλα» είπε ακόμη ο κ. Ράντος.
 
«Κάθε κυβέρνηση αγνοεί το νομοθετικό έργο της προηγούμενης» είπε μεταξύ άλλων, ενώ αναφορικά με την ακύρωση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι ήταν πράγματι μια από τις περιπτώσεις που υπήρξε η ταχύτερη δικαίωση. «Δεν πέρασαν 25 μέρες από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που δεν “μπορούσε” να συγκληθεί, το έκανε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση», επισήμανε.
 
Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς έκανε γνωστό ότι αναμένεται διπλασιασμός των συμβάσεων που ελέγχονται μέχρι στιγμής, ήτοι 4.000. «Δεν πρόκειται να χαθεί κανένα ευρώ από καθυστέρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν χρειαστεί θα ιδρύσουμε και νέο κλιμάκιο για ελέγχους» τόνισε.
 
«Τουλάχιστον το 1/3 των συμβάσεων που ελέγχθηκαν την προηγούμενη περίοδο είχε άμεση σχέση με την πανδημία. Όσοι νομίζουν ότι καθυστερεί το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν ελλιπή ενημέρωση. Φτάνουμε και τις 100 συμβάσεις το μήνα σε επίπεδο ελέγχων» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Σαρμάς είπε ακόμη ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κάνει περί τους 21 ελέγχους που αφορούν σε λ.χ. την κατανομή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή την Ακεραιότητα Διανομής του δημόσιου χρήματος στους πληγέντες από την πανδημία. «Οι πρώτες εκθέσεις αναμένονται εντός του καλοκαιριού», σημείωσε.
 
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν περίπου 100.000 εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιούχων που αφορούν σε αγωγές από τη μνημονιακή περίοδο.
 
«Περίπου 30.000 υποθέσεις δικάστηκαν με το εργαλείο της Πιλοτικής Δίκης, αλλά αφορούσαν σε εφέσεις», έκανε ακόμη γνωστό.
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράμμισε ότι καλύτερη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα σημαίνει πιο γρήγορη Δικαιοσύνη.
 
Κλείνοντας, ο ίδιος τόνισε ότι ο Δικαστής χρειάζεται ασφάλεια. «Αν αυτός υπεραποδίδει θα πρέπει να του πιστωθεί όταν λ.χ. κάνει λάθος σε μια υπόθεση», είπε σχετικά.
 
Την συζήτηση συντόνισε η Ιωάννα Μάνδρου, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Καθημερινή”. 

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register  

 

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπογράμμισε ότι καλύτερη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα σημαίνει πιο γρήγορη Δικαιοσύνη.



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom