Δελτίο Τύπου Υπ. Δικαιοσύνης: Επαναλειτουργία Δικαστηρίων

May 06, 2021: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Δελτίο Τύπου Υπ. Δικαιοσύνης: Επαναλειτουργία Δικαστηρίων

Τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων ενέκρινε η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων κατά του COVID-19, μετά από σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.

Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του Υπουργού με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Έτσι, για την έγκαιρη ενημέρωση όλων των παραγόντων της δίκης, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώνεται πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα προβλέπεται επιπλέον:

  • Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ ερήμην αποφάσεων
  • Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας

Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται

  • τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)
  • τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023
  • οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
  • οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

 

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.



Source/ Author:ministryofjustice.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback – Απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Αθηνών

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback – Απευθύνθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο Αθηνών Μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ΙΣΑ ετοιμάζει προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο.

  • ethemis

    Μέσω του gov.gr οι πολίτες υποβάλλουν αίτηση για αποβίβαση οχημάτων στην Ύδρα – Διαθέσιμη υπηρεσία και για υποβολή καταγγελιών

    Διαθέσιμες μέσω του gov.gr είναι πλέον τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που διευκολύνουν τους πολίτες και ενισχύουν τη διαφάνεια στην εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος κυκλοφορίας οχημάτων στην Ύδρα. Συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν: Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για την έγκριση αποβίβασης και προσωρινής παραμονής μηχανημάτων έργου στο νησί. Να ελέγξουν εάν ένα όχημα που κυκλοφορεί στο νησί διαθέτει την απαραίτητη έγκριση, μέσα από ανοικτά δεδομένα. Να καταγγείλουν οχήματα για μη εγκεκριμένη κυκλοφορία στις αρμόδιες αρχές. Οι υπηρεσίες αυτές συμβάλλουν στην προστασία του ιδιαίτερου μνημειακού χαρακτήρα της Ύδρας, εξασφαλίζοντας ότι η κυκλοφορία οχημάτων και ειδικότερα μηχανημάτων έργου πραγματοποιείται αποκλειστικά κατόπιν της προβλεπόμενης έγκρισης. Επιπλέον, καλλιεργούν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο της νομιμότητας με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες.

  • ethemis

    Ο ΔΣΑ ζητά να συνεχισθεί το καθεστώς διεθνούς προστασίας για τον Τούρκο δικηγόρο Günay Dağ

    Ο Günay Dağ, δικηγόρος στο Λαϊκό Νομικό Γραφείο (HHB) και μέλος της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (ÇHD) στην Τουρκία, που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2020 ως αιτών άσυλο λόγω της δράσης του στην πατρίδα του για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ξεκίνησε από τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 απεργία πείνας εξαιτίας της ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας που του είχε χορηγηθεί.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom