Έκθεση Πεπραγμένων Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος Υπουργείου Οικονομικών έτους 2020

April 05, 2021: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Έκθεση Πεπραγμένων Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος Υπουργείου Οικονομικών έτους 2020

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Έκθεση Πεπραγμένων Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος Υπουργείου Οικονομικών έτους 2020

Το έτος 2018 αποτέλεσε έτος ορόσημο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από αρμόδιες προς τούτο Υπηρεσίες, και ειδικότερα για όσους από αυτούς τους ελέγχους, γενεσιουργός αιτία υπήρξε παραγγελία οποιασδήποτε Εισαγγελικής Αρχής, με αποδέκτη τις κατά τόπους υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Το ως άνω έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 389 του ν.4512/2018 (ΦΕΚ 5/Α’ – 17.01.2018), οι εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων των αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων, που είχαν κατά το χρόνο εκείνο προκύψει από εντολή οιασδήποτε εισαγγελικής και δικαστικής αρχής, και εκκρεμούσαν στην Α.Α.Δ.Ε. (εξαιρουμένων των Τελωνειακών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων), επιστράφησαν από την Ανεξάρτητη αυτή Αρχή, στις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές, που είχαν εκδώσει τις σχετικές παραγγελίες, εντολές και αιτήματα, μέχρι τις 28.02.2018. Κατ’εξαίρεση και κατ`ανώτατο όριο δε, εκκρεμείς εντολές ελέγχου, που αριθμούσαν 1.300 Α.Φ.Μ., για τις χρήσεις που είχαν προτεραιοποιηθεί, των οποίων ο έλεγχος βρισκόταν σε τελικό στάδιο στις 28.2.2018 ή που ήταν προτεραιοποιημένες για έλεγχο από την Α.Α.Δ.Ε. κατά την ίδια ημερομηνία, διατηρήθηκαν στην εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή.

Συνεπεία των ανωτέρω, υπήρξε επιτακτική ανάγκη εκτέλεσης των παραγγελιών, οι οποίες επεστράφησαν, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, δεδομένης και της σημασίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που θα διενεργούντο σε εκτέλεση των παραγγελιών αυτών. Την ανάγκη αυτή, ήρθε να καλύψει η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (Δ.Ε.Ο.Ε.), η οποία και συστήθηκε με τις διατάξεις του ν. 4512/2018, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της έρευνας και του ελέγχου, με απώτερο πάντα σκοπό, και σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες παραμένουν αρμόδιες για τον προσδιορισμό του φόρου, την προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δ.Ε.Ο.Ε., από τη σύστασή της το έτος 2018, κλήθηκε να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα, στην εξακρίβωση τέλεσης φορολογικών εγκλημάτων, της αποστολής δηλαδή που της ανατέθηκε, στο πλαίσιο της οποίας, έχει κληθεί να εκτελέσει αριθμό εισαγγελικών παραγγελιών, που διαβιβάστηκαν σε αυτή από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, και οι οποίες, με τη σειρά τους, είτε είχαν επιστραφεί στην εν λόγω εισαγγελική Αρχή με τις αναφερόμενες ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 389 του ν. 4512/2018, είτε εκδόθηκαν από την Αρχή αυτή για πρώτη φορά.


Επιπλέον, κατά το έτος 2018, ήτοι κατά το 1ο έτος της επιχειρησιακής λειτουργίας της Δ.Ε.Ο.Ε., αλλά και κατά το επόμενο αυτού έτος, καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για τη στελέχωσή της με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης θέσεων που είχαν παραμείνει κενές, τόσο αυτών που αφορούσαν ελεγκτές, όσο και αυτών που αφορούσαν διοικητικό προσωπικό, ενώ παράλληλα, προκειμένου να είναι εγγυημένη κάθε φορά η αποτελεσματική λειτουργία της, υπήρξε διαρκής μέριμνα για την προμήθεια της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Κατά το έτος 2020, η Δ.Ε.Ο.Ε., στο πλαίσιο πάντα της καθ’ύλην και κατά τόπο αρμοδιότητάς της, συνέχισε με επιτυχία το έργο της, παρά δε τις έκτακτες όσο και πρωτόγνωρες συνθήκες, που επικράτησαν και στον εργασιακό τομέα, δεδομένης της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 (Covid19), αξιοποίησε, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της, όσο και τα εργαλεία που τέθηκαν στη διάθεσή της, για την επιτυχή διενέργεια των ελέγχων - ερευνών, προβαίνοντας παράλληλα, κατ’εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.), στην παράλληλη διενέργεια των απαραίτητων ανακριτικών πράξεων.

Στην παρούσα 3η Έκθεση Πεπραγμένων, γίνεται αναφορά και πάλι στην αποστολή και τις αρμοδιότητες της Δ.Ε.Ο.Ε., καθώς και στη δράση της, ειδικότερα, κατά το έτος 2020.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’, παρουσιάζεται η σύσταση, η αποστολή και οι αρμοδιότητες της Δ.Ε.Ο.Ε., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε εντός του 2020 και ισχύει έκτοτε.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’, παρουσιάζεται η διάρθρωση της Δ.Ε.Ο.Ε., το ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς και το πλαίσιο καθηκόντων των υπαλλήλων της.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ παρουσιάζεται η υλικοτεχνική υποδομή της Δ.Ε.Ο.Ε.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ παρουσιάζονται τα συνολικά στοιχεία της επιχειρησιακής λειτουργίας της Δ.Ε.Ο.Ε. και ειδικότερα, ο αριθμός των ερευνών που διενεργήθηκαν από την Υπηρεσία, η διαδικαστική τους πορεία, και τα αποτελέσματα αυτών, ενώ γίνεται αναφορά, και στη συνδρομή της στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία συστήθηκε και ακολούθως συγκροτήθηκε για την ενσωμάτωση στην εσωτερική έννομη τάξη, της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1153.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ παρουσιάζεται το πλαίσιο συνεργασίας με την Α.Α.Δ.Ε.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ παρουσιάζεται ο συντονισμός της Δ.Ε.Ο.Ε. με τις λοιπές Αρχές, με σκοπό την καταπολέμηση του φορολογικού εγκλήματος.

Έκθεση Πεπραγμένων Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος Υπουργείου Οικονομικών έτους 2020



Source/ Author:minfin.gr - διαβάστε περισσότερα

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom