Homo Digitalis: H νέα καμπάνια ReclaimYourFace ξεκίνησε!

November 14, 2020: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Homo Digitalis: H νέα καμπάνια ReclaimYourFace ξεκίνησε!

Homo Digitalis: H νέα καμπάνια ReclaimYourFace ξεκίνησε!

  • 10 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις κοινωνίας πολιτών προωθούν το δημόσιο διάλογο για οριοθέτηση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης 

  • Κάθε πολίτης μπορεί να στηρίξει την καμπάνια με ένα κλικεδώ

Η Homo Digitalis, μαζί με άλλες εννέα οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών από την Ευρώπη εγκαινίασαν τη νέα καμπάνια ReclaimYourFace. Η καμπάνια αποσκοπεί στην απαγόρευση της μαζικής βιομετρικής παρακολούθησης, έχοντας ως βασικό πρόταγμα τη δημιουργία ενός δημόσιου διαλόγου με διαυγείς διαδικασίες για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων, ο οποίος θα αφορά τις προκλήσεις που ανακύπτουν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο από τη χρήση των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους Ευρωπαϊκών Κρατών.

Είναι γεγονός ότι περισσότερα από 15 Ευρωπαϊκά Κράτη έχουν ήδη πειραματιστεί με τη χρήση τεχνολογιών ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους, δυστυχώς κρυφά και χωρίς διαυγείς διαδικασίες. Γι΄ αυτό το λόγο οι οργανώσεις Homo Digitalis (Ελλάδα), Hermes Center (Ιταλία), Bits of Freedom (Ολλανδία), Iuridicum Remedium (Τσεχία), SHARE Foundation (Σερβία), Chaos Computer Club (Γερμανία), Access Now, Article 19, EDRi και Privacy International ενώνουν τις δυνάμεις τους και καλούν τις αρχές σε εθνικό & τοπικό επίπεδο να δρουν με διαύγεια σχετικά με την ανάπτυξη και τη χρήση επιβλαβών βιομετρικών τεχνολογιών στους δημόσιους χώρους, τους δρόμους και τις γειτονιές.

Η συγκεκριμένη συζήτηση  οφείλει να ξεκινήσει τώρα – πριν να είναι πολύ αργά. Στην Ελλάδα,  η Homo Digitalis έχει ήδη προχωρήσει σε δύο σημαντικές δράσεις στον τομέα της επεξεργασίας βιομετρικών δεδομένων. Τον Μάρτιο του 2020 κατέθεσε αίτηση γνωμοδότησης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αναφορικά με μία σύμβαση έξυπνης αστυνόμευσης της ελληνικής αστυνομίας, η οποία αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην χρήση συσκευών αναγνώρισης προσώπου κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2020 κατέθεσε 2 στρατηγικές καταγγελίες ενώπιον της ΑΠΔΠΧ, αναφορικά με κεντρική βάση δεδομένων της ελληνικής αστυνομίας στην οποία διατηρούνται βιομετρικά δεδομένων πολιτών χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις. Και οι δύο υποθέσεις δεν ήταν ευρέως γνωστές, αλλά μετά από τις συγκεκριμένες καταγγελίες η ΑΠΔΠΧ ξεκίνησε επίσημα έρευνες τον Αύγουστο του 2020.

Η χρήση των εν λόγω τεχνολογιών σε δημόσιους χώρους δεν επηρεάζει μόνο τα δικαιώματα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας ή του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής μας. Αντίθετα, αφορά πληθώρα άλλων δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και την απαγόρευση των διακρίσεων.

Με όραμα ένα ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό μέλλον με υψηλή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καμπάνια ReclaimYourFace επανατοποθετεί σε ορθή βάση τη συζήτηση για τη δημόσια ασφάλεια σε αρμονία με τη χρήση νέων τεχνολογιών και τη ψηφιοποίηση πληροφοριών.

Για να δώσετε το δικό σας ηχηρό μήνυμα, υπογράψτε εδώ:

https://www.homodigitalis.gr/reclaimyourface

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια:

https://reclaimyourface.eu/

Σχετικά με την **Homo Digitalis**: Η Homo Digitalis, είναι η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία του πλήρους φάσματος των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 από έξι νέους νομικούς με ευρύ πεδίο εξειδίκευσης και ανεξάντλητη όρεξη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Πλέον, η οργάνωση αριθμεί πάνω από 100 μέλη. Δεδηλωμένοι στόχοι της είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση του κοινού για την ορθή χρήση του διαδικτύου, η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αλλά και η στήριξη τους σε περιπτώσεις υφιστάμενων παραβιάσεων. Η Homo Digitalis έχει ήδη συνεργαστεί με αρκετούς διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς για στοχευμένες μελέτες, δράσεις και παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα είναι το μοναδικό μέλος από την Ελλάδα στην EDRi (European Digital Rights). Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει περισσότερα, είτε με μία επίσκεψη στον ιστότοποwww.homodigitalis.gr, είτε αποστέλλοντας πιθανές ερωτήσεις στην  ηλεκτρονική διεύθυνση info@homodigitalis.gr

 

 

Είναι γεγονός ότι περισσότερα από 15 Ευρωπαϊκά Κράτη έχουν ήδη πειραματιστεί με τη χρήση τεχνολογιών ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε δημόσιους χώρους, δυστυχώς κρυφά και χωρίς διαυγείς διαδικασίες



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom