Πρόταση του BEREC αναφορικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή ειδικού εκ των προτέρων κανονιστικού πλαισίου για τις διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης Ειδησεογραφία:

September 16, 2020: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

ethemis


ethemis

Πρόταση του BEREC αναφορικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή ειδικού εκ των προτέρων κανονιστικού πλαισίου για τις διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης

16 Σεπτεμβρίου 2020

Σε δύο παράλληλες δημόσιες διαβουλεύσεις προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις 2 Ιουνίου 2020 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων σχετικά με τη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act-DSA), καθώς και της λήψης μέτρων επιβολής για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των αγορών (the New Competition Tool-NCT).

Σε απάντηση στις δημόσιες διαβουλεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) συνιστά τη θέσπιση ειδικού εκ των προτέρων κανονιστικού πλαισίου για τις διαδικτυακές υπηρεσίες διαμεσολάβησης. Το BEREC αναγνωρίζει τα οφέλη που αποφέρουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες στη σύγχρονη οικονομία. Δημιούργησαν και επέτρεψαν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και ευκαιρίες για μικρές επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση και να επεκτείνονται σε νέες αγορές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διευκολύνουν  την πρόσβαση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των τελικών χρηστών σε αγαθά, υπηρεσίες και πληροφορίες, και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικότητας μειώνοντας το κόστος συναλλαγών, αναζήτησης και διανομής.

Ωστόσο, το BEREC αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ισχύ ορισμένων μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και τον έλεγχο που ασκούν επάνω σε μια γενική ποικιλία αγαθών, υπηρεσιών, δεδομένων και πληροφοριών, για αυτό και συνιστά να υιοθετηθεί ένα ειδικό εκ των προτέρων κανονιστικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του ψηφιακού περιβάλλοντος.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια τέτοια εκ των προτέρων παρέμβαση δεν  στοχεύει στη ρυθμιστική εποπτεία όλων των διαδικτυακών πλατφορμών, ούτε του Διαδικτύου στο σύνολό του, αλλά στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ανησυχιών που δημιουργούνται από τις διαδικτυακές πλατφόρμες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός και η καινοτομία ενθαρρύνονται, ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των τελικών χρηστών και ότι το ψηφιακό περιβάλλον είναι ανοιχτό και ανταγωνιστικό, προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων.

Το BEREC και τα μέλη του έχουν ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή εκ των προτέρων ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών, την τόνωση της καινοτομίας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, αποφέροντας εν τέλει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω, το BEREC θεωρεί ότι η τεχνογνωσία του μπορεί να είναι πολύτιμη στον σχεδιασμό μιας τέτοιας μορφής παρέμβασης. Επιπλέον, το πλαίσιο συνεργασίας του μπορεί να θεωρηθεί ως λειτουργικό μοντέλο αναφοράς, καθώς το BEREC και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΡΑ) των κρατών μελών είναι σε θέση να αναλάβουν αποτελεσματικά ενεργούς ρόλους στον καθορισμό και την εφαρμογή αυτού του αποκλειστικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Το BEREC αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ισχύ ορισμένων μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών και τον έλεγχο που ασκούν επάνω σε μια γενική ποικιλία αγαθών, υπηρεσιών, δεδομένων και πληροφοριώνSource/ Author: eett.gr

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom