Δελτίο Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα Ειδησεογραφία:

November 06, 2019: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

ethemis


ethemis

Δελτίο Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 O Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ως επιστημονικός σύλλογος με αποδεδειγμένη προσήλωση στα κοινωνικά δρώμενα, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τους αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών-προσφύγων που για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες διέρχονται τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου,  αλλά και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στις δομές φιλοξενίας των μεταναστών-προσφύγων, κυρίως στα νησιά,  όπου επικρατούν συνθήκες που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους κανόνες και τις αξίες του ανθρωπισμού.

Τόσο η γεωγραφική  θέση της Ελλάδος και τα ποικίλα γεωπολιτικά συμφέροντα, όσο και οι πόλεμοι και αναταραχές σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, δημιουργούν προσφυγικά κύματα με αποτέλεσμα η χώρα μας να μεταβάλλεται σε  αποθήκη ψυχών, αφού είναι αρκούντως δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, να ελέγχονται εκατοντάδες  μίλια θαλασσίων συνόρων.

Οφείλουμε, ωστόσο, ως κράτος δικαίου να υπερασπιστούμε τις αρχές του πολιτισμού μας σε όλα τα επίπεδα, διασφαλίζοντας τόσο την Ελληνική Πολιτεία που άμεσα πλήττεται από το ανωτέρω φαινόμενο όσο και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου:

-Να υπάρξει άμεση ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, των νησιών και της ενδοχώρας, που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, αλλά και ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους, ώστε να αποφεύγονται οι εστίες τριβής με τους πρόσφυγες – μετανάστες.

-Να εξασφαλιστεί η τήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης όλων των συνανθρώπων μας, όσο αυτοί παραμένουν στο ελληνικό έδαφος.

-Να εξασφαλιστεί η στελέχωση και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών που εξετάζουν αιτήσεις ασύλου (αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων), ώστε οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας να δικαιώνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα και να μην εγκλωβίζονται επ’ αόριστον στη χώρα μας, σχετικές δε προτάσεις έχει υποβάλει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

-Να υπάρξει αποτελεσματική και ταχεία οικειοθελής επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους ή αναγκαστική επαναπροώθηση μεταναστών, όταν αυτό κρίνεται ότι  απαιτείται σε περιπτώσεις κινδύνου της εθνικής ασφάλειας.

-Να εφαρμοστούν πολιτικές ενσωμάτωσης  προσφύγων – μεταναστών με πρώτο μέτρο  την εκπαίδευση των ανηλίκων στα σχολεία καθώς και όσων επιθυμούν να ακολουθούν την Ελληνική παιδεία.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά προτείνει επιπλέον:

-Το συντονισμό των ενεργειών των πληττόμενων κρατών-μελών της Ε.Ε. και τον σεβασμό από όλους των όρων αναλογικότητας στην υποδοχή προσφύγων-μεταναστών σε όλη την Ευρώπη τονίζοντας την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή  διάσταση του προβλήματος.

-Το συντονισμό και συνασπισμό των πληττόμενων κρατών-μελών που υποδέχονται μετανάστες, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή έμπρακτα μέτρα αλληλεγγύης εκ μέρους τους και να εναρμονιστούν οι ενωσιακοί κανόνες με την τρέχουσα πραγματικότητα.

-Να ασκηθούν πιέσεις από την Πολιτεία, την Ε.Ε. και τη Διεθνή Κοινότητα προς την Τουρκία ώστε η ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα να μην αποτελεί στοιχείο πολιτικών και οικονομικών  εκβιασμών.

-Τη διεθνοποίηση του προβλήματος, μέσα από τα όργανα των Διεθνών Οργανισμών και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Τέλος, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει υπάρξει από την αρχαιότητα πεδίο πληθυσμιακών μετακινήσεων κάτι που  δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Είναι χρέος της  Ελληνικής Πολιτείας να εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και φάρο πολιτισμού και ανθρωπισμού στην ευρύτερη περιοχή, πολλώ μάλλον όταν στο παρελθόν χιλιάδες Έλληνες πολίτες βρέθηκαν στην ανάγκη να μεταναστεύσουν για καλύτερους όρους ζωής σε άλλες χώρες του πλανήτη όπου και ενσωματώθηκαν στο περιβάλλον των χωρών φιλοξενίας και προόδευσαν.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΔΣΠ: 

Ο Πρόεδρος Γιώργος Π. Σταματογιάννης  & ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Πλ. Ηλιάδης

                                     

                    

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom