Διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος Ειδησεογραφία:

June 05, 2019: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων

ethemis


ethemis

Διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος

Η Νομική Σχολή Αθηνών συνεχίζει να γράφει μια μοναδική ιστορία στα χρονικά του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος  «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition»!

Η ομάδα της Σχολής, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γύρο του Διαγωνισμού (2019 European Regional Rounds), ο οποίος έλαβε χώρα στις 21 – 24 Μαΐου στο Παρίσι (Γαλλία), μετά από εξαιρετικές εμφανίσεις, έφτασε στα ημιτελικά του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να καταταγεί μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων για το 2019! **Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο φετινός Ευρωπαϊκός Γύρος ήταν ο δυσκολότερος όλων των εποχών, με τη συμμετοχή 18 πανεπιστημίων. 

Ο εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα στρατιωτικών χρήσεων του εξω-ατμοσφαιρικού διαστήματος, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση δικαιωμάτων και την ανάληψη υποχρεώσεων των Κρατών στο διαστημικό χώρο (όπως, για παράδειγμα, το εύρος των δικαιωμάτων των Κρατών επί των ουρανίων σωμάτων ή την υποχρέωση διάσωσης αστροναυτών ευρισκόμενων σε κίνδυνο). Η υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: www.iislweb.org/lachs_moot/.

Η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά πλέον οκτώ (8) συμμετοχές στον εν λόγω διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011 (με την εξαίρεση της περυσινής χρονιάς, κατά την οποία ο Ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης του 2018, και κατά συνέπεια, για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της Σχολής). Κατά την περίοδο αυτή, το υψηλότατο επίπεδο των ομάδων της Νομικής Σχολής είχε ως αποτέλεσμα  η Σχολή να καταλαμβάνει πλέον, με διαφορά, την πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη, αφού έχει επιτύχει τα εξής, επί οκτώ (8) συμμετοχών:  

-   Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, επτά (7) φορές,

-   Συμμετοχή σε πέντε (5) τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,

-   Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις (4) φορές, τις τρεις (3) συνεχόμενες (2015, 2016, 2017)

Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, για την ίδια περίοδο, την πρώτη θέση στον κόσμο, αφού, από το 2011:

-   Έχει λάβει μέρος τέσσερις (4) φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,

-   Εχει ανακηρυχθεί μια (1) φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,

-   Έχει καταλάβει, δύο (2) φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιδόσεις, στο σύνολό τους, για το παραπάνω χρονικό διάστημα (2011-2019), τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιτευχθεί από κανένα άλλο πανεπιστήμιο!

Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Νικολία Γιαννακού, Νίκος Βεάζογλου και Γεωργία Πλακούτση, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γ.Κυριακόπουλου. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας, με απόλυτη επιτυχία, η προπτυχιακή φοιτήτρια κα Ηλιάνα Γρίβα, μέλος της ομάδας του 2017 η οποία είχε ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη κατά σειρά φορά.

Η Νομική Αθηνών έφθασε στα ημιτελικά αντιμετωπίζοντας με επιτυχία στα προκριματικά τις Νομικές Σχολές  του Paris 11, της Βιέννης, του Αμβούργου και του Ρέικιαβικ. Οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος.  

Η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια διαχρονική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος) αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.

Οι φοιτητές της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχαν της ευγενικής (όσο και αποφασιστικής) αρωγής του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και της Δικηγορικής Εταιρείας «Ποταμίτης-Βεκρής».

Οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος.


LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝΟΜΚΑ ΝΕΑ/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NewsRoom, Νομικά Νέα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more