Έκθεση του ΣτΠ για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες
∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκθεση του Συνηγόρου για τη µετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες
Την έκθεσή του για το πρόγραµµα µετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο δηµοσιοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη µε την ευκαιρία της συνάντησης του διοικητικού συµβουλίου-ευρωπαϊκού τοµέα της ∆ιεθνούς Ένωσης Συνηγόρων (ΙΟΙ-Ιnternational Ombudsman Ιnstitute) στην Αθήνα την 20-2-2019, µε αφορµή τον εορτασµό των 20 χρόνων λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής. Πρόκειται για µια αποτίµηση του έκτακτου µέτρου της µετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες-µέλη την Ένωσης που ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε να συντάξει στο πλαίσιο του ΙΟΙ.
Τη µελέτη αυτή ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης παρουσίασε τον Οκτώβριο 2018 στη συνάντηση στις Βρυξέλλες του ευρωπαϊκού τοµέα της ένωσης αυτής, στο διοικητικό συµβούλιο της οποίας µετέχει, και απέστειλε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ∆ηµήτρη Βίτσα.
Η µελέτη της Ανεξάρτητης Αρχής επιχειρεί να προσεγγίσει εύλογα ερωτήµατα που αφορούν τον βαθµό επιτυχίας του προγράµµατος µετεγκατάστασης που έληξε τυπικά την 26 Σεπτεµβρίου 2017, εξετάζοντας τις διαδικασίες και τα αποτελέσµατά τους. Τα στοιχεία τόσο της Υπηρεσίας Ασύλου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Eurostat καταδεικνύουν ότι η απόδοση των ελληνικών αρχών ήταν εντυπωσιακή στην αύξηση επεξεργασίας των αιτήσεων µετεγκατάστασης το 2016, ωστόσο η πλήρης ανταπόκριση των κρατών-µελών συντελέσθηκε το 2017.
Βασικό συµπέρασµα της µελέτης είναι ότι οι όροι εφαρµογής της µετεγκατάστασης, προδιέγραψαν και τα αποτελέσµατά της, αφού στην πορεία αποκλείσθηκαν από το πρόγραµµα τόσο οι αιτούντες άσυλο που πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα µετά τη θέση σε ισχύ της Κοινής ∆ήλωσης ΕΕ-Τουρκίας την 20 Μαρτίου 2016 όσο και άλλες εθνικότητες πλην Συρίων λόγω της προϋπόθεσης οι αιτούντες να προέρχονται από χώρες µε ευρωπαϊκό µέσο όρο αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος χαµηλότερο του 75%. Η µελέτη θέτει το ερώτηµα εάν υφίσταται συνεκτική πολιτική βούληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει την εµπειρία αυτή για να συµπεριλάβει στην αναµόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήµατος ασύλου ένα πραγµατικά λειτουργικό µέτρο κατανοµής αιτούντων άσυλο στα κράτη-µέλη από τα κράτη-µέλη ως µόνιµο µηχανισµό αλληλεγγύης.
Πληροφορίες: 213 1306600, press@synigoros.gr
Βασικό συµπέρασµα της µελέτης είναι ότι οι όροι εφαρµογής της µετεγκατάστασης, προδιέγραψαν και τα αποτελέσµατά της
Source/ Author:synigoros.gr - διαβάστε περισσότερα