Ώρα για ουσιαστική αναμόρφωση της δικηγορικής άσκησης

December 21, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Ώρα για ουσιαστική αναμόρφωση της δικηγορικής άσκησης

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2018

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της 10ης-12-2018 συζητήθηκε η θέση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για την αναμόρφωση της δικηγορικής άσκησης. Βασική πρόταση της εν λόγω θέσης αποτελεί η δημιουργία εκπαιδευτικής δομής εντός των δικηγορικών συλλόγων που θα παρέχει εκπαίδευση σε ασκούμενους δικηγόρους. Η συμμετοχή στα παρεχόμενα σεμινάρια και μαθήματα θα είναι υποχρεωτική για τους ασκούμενους δικηγόρους, καθώς άνευ της παρακολούθησής τους δεν θα είναι δυνατή η συμμετοχή στις εξετάσεις ασκούμενων για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Η θέση του συνδυασμού μας για την ουσιαστική αναμόρφωση της δικηγορικής άσκησης, όπως την αναπτύξαμε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εδράζεται στους ακόλουθους έξι άξονες:

-Ίδρυση Σχολής Ασκούμενων Δικηγόρων με στόχο την πρακτική και ουσιαστική εκπαίδευση των υποψήφιων δικηγόρων. Η παρακολούθηση θα είναι προαιρετική, θα συνεπάγεται όμως εύλογη μοριοδότηση στις εξετάσεις  ασκούμενων και χορήγηση ειδικής πιστοποίησης.

-Μείωση του χρόνου άσκησης σε ένα δικαστικό έτος (Σεπτέμβριος-Ιούνιος), ήτοι δύο εξάμηνα, μετά την πάροδο του οποίου θα ακολουθεί αμέσως η συμμετοχή στις εξετάσεις.

-Ένταξη του τρίτου εξαμήνου της σημερινής δικηγορικής άσκησης, που θα καταργηθεί, στο πρόγραμμα σπουδών των νομικών σχολών της χώρας ως πρακτική άσκηση εντός του Πανεπιστημίου, χωρίς αύξηση όμως της συνολικής διάρκειας σπουδών.

-Επικαιροποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών του 2006 για καταβολή ελάχιστης αμοιβής ασκούμενου δικηγόρου ύψους 600 ευρώ και κάλυψη της ασφαλιστικής υποχρέωσης του κλάδου υγείας του ασκούμενου δικηγόρου από το δικηγορικό γραφείο/δικηγορική εταιρεία, όπου ασκείται.

-Διασφάλιση της ελάχιστης αμοιβής ασκούμενου δικηγόρου ύψους 600 ευρώ με τον εξής τρόπο: η αναζήτηση προς απασχόληση ασκούμενου δικηγόρου καθίσταται πλέον δυνατή μόνο μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου, όπου δημιουργείται Ειδικό Γραφείο Ασκούμενων Δικηγόρων. Το Γραφείο αυτό διατηρεί βάση δεδομένων, με βάση την οποία εξυπηρετούνται όσοι ενδιαφέρονται να απασχολήσουν ασκούμενο δικηγόρο, και αντίστροφα. Έτσι, καθίσταται πλέον ευχερές να ελέγχεται η πραγματική καταβολή των 600 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, απαγορεύεται η ανάρτηση αγγελιών απασχόλησης ασκούμενων δικηγόρων σε άλλους χώρους / ιστοσελίδες.

-Το μέρισμα του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού  για τους Νέους Δικηγόρους, που σήμερα έχει ως δικαιούχους δικηγόρους με συνολικό χρόνο άσκησης δικηγορίας έως επτά έτη, εφεξής να καταβάλλεται σε ασκούμενους δικηγόρους και σε δικηγόρους με συνολικό χρόνο άσκησης δικηγορίας έως τέσσερα (4) έτη, χρόνο κατά τον οποίο δηλαδή δύναται να λάβει χώρα η προαγωγή του δικηγόρου σε παρ’ εφέταις. Κατ’ αυτό τον τρόπο ενισχύονται έτι περαιτέρω οι ασκούμενοι δικηγόροι.

Η συνδυαστική εφαρμογή όλων των ανωτέρω θα αποτελέσουν σημαντική πρόοδο για την έξοδο από το σημερινό τέλμα και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι δικηγόροι στη ρίζα τους.

Τις ως άνω απόψεις μας συζητήσαμε τη Δευτέρα 10-12-2018 ώρα 19:30 στην εκδήλωση με θέμα «Δικηγορική Άσκηση: Παρόν και Μέλλον του Θεσμού», που πραγματοποιήθηκε στο Free Thinking Zone με τη συμμετοχή των Θεοδόση Λέκκα, ασκούμενου Δικηγόρου και Λευτέρη Αδαμάκη, νέου δικηγόρου, οι οποίοι έκαναν εισαγωγικές τοποθετήσεις, και με ομιλητές τους Θεόδωρο Φορτσάκη, τ. Πρύτανη ΕΚΠΑ και Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Θρασύβουλο Κονταξή, δικηγόρο, Δημήτρη Αναστασόπουλο, επικεφαλής του συνδυασμού  «Ο Δικηγόρος – Όλοι εμείς μαζί» και Πρόεδρο της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις, Γιώργο Λουϊζο. ασκούμενο Δικηγόρο, Βασίλη Προζυμά, ασκούμενο Δικηγόρο, Αλεξάνδρα Παλαιοκρασσά, ασκούμενη Δικηγόρο και Σπύρο Λογαρά, νέο Δικηγόρο.

 

Η συνδυαστική εφαρμογή όλων των ανωτέρω θα αποτελέσουν σημαντική πρόοδο για την έξοδο από το σημερινό τέλμα και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι δικηγόροι στη ρίζα τους.



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom