Διασφάλιση ελάχιστης αμοιβής ασκουμένων δικηγόρων

December 21, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Διασφάλιση ελάχιστης αμοιβής ασκουμένων δικηγόρων

Σε συνέχεια της συζήτησης/εκδήλωσης που πραγματοποιήσαμε στις 10-12-18 με θέμα τη δικηγορική άσκηση, συνεχίσαμε τις πιέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση. Στόχος μας να προωθήσουμε τους προβληματισμούς μας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να δοθεί μία λύση σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως είναι αυτό της ελάχιστης αμοιβής των ασκουμένων! Βρήκαμε βήμα και ανταπόκριση μέσω τριών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις 20-12-2018 κατατέθηκε η σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε να δει το συγκεκριμένο θέμα με την αναγκαία προσοχή και σοβαρότητα.

Θεοδόσης Λέκκας, α.Δικηγόρος

Λευτέρης Αδαμάκης, Δικηγόρος


Ακολουθεί η επιστολή που αποστείλαμε καθώς και η ερώτηση που υποβλήθηκε από τους τρεις βουλευτές προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριο Μιχαήλ Καλογήρου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΘΗΝΑ , 11-12-2018
ΑΠΟ: ΘΕΟΣΟΣΗΣ ΛΕΚΚΑΣ & ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ (μέλη ΕΑΝΔΑ)
ΠΡΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟ ΦΟΡΤΣΑΚΗ (Βουλευτή Επικρατείας ΝΔ)
ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ (Βουλευτή Καβάλας ΝΔ)
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (Βουλευτή Α’ Αθηνών ΝΔ)

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της δικηγορικής άσκησης διέρχεται μία πολύ μεγάλη κρίση σε όλα τα επίπεδα. Ο ασκούμενος δικηγόρος, μετά την κοπιώδη προσπάθεια λήψης του πτυχίου του, από την εκάστοτε Νομική Σχολή, εισέρχεται στον σκληρό στίβο της αγοράς εργασίας χωρίς προηγουμένως καμία απολύτως προετοιμασία του, τουλάχιστον θεσμική και κατοχυρωμένη. Έρχεται αντιμέτωπος με δεκάδες προβλήματα, γραφειοκρατικά και μη. Αντιμετωπίζει το προβληματικό περιβάλλον του χώρου του, ενώ συχνά γίνεται αποδέκτης όλων των κακώς κείμενων, ως ο τελευταίος  «τροχός της αμάξης» σε ένα δικηγορικό γραφείο ή μια δικηγορική εταιρεία. Τα δικαιώματα του σε αρκετές περιπτώσεις καταστρατηγούνται και αντίστοιχα οι οικονομικές του απολαβές συνήθως είναι πενιχρές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έως και ανύπαρκτες. Να σημειωθεί πως από όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα ένας νέος μηχανικός, νέος οικονομολόγος κοκ, ο νέος ασκούμενος δικηγόρος αμείβεται με τα λιγότερα χρήματα. Ειδικά, δε, στην επαρχία το φαινόμενο αυτό λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, καθόσον εκεί ο κανόνας είναι η μη αμοιβή του ασκούμενου δικηγόρου.

Θεωρούμε, λοιπόν, πως είναι χρέος της Πολιτείας να προστατεύσει αυτή την επιστημονική κοινότητα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διασφαλίζοντας την ελάχιστη αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων, που σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ το έτος 2006 αυτή είχε οριστεί στο ποσό των 600 ευρώ/μηνιαίως, ωστόσο είναι συχνότατο φαινόμενο η απόφαση αυτή να καταστρατηγείται στην πράξη, χωρίς καμία μέχρι σήμερα συνέπεια. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλιές που θα δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αξιοπρέπειας προς όλους τους ασκούμενους δικηγόρους οι οποίοι με ζήλο εκτελούν τα καθήκοντά τους και την εργασία τους αρνούμενοι να δεχτούν την επιλογή της παραίτησης. Να σταθούμε δίπλα στη νέα γενιά δικηγόρων και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν. Να μπει ένα οριστικό τέλος στη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και ειδικά αυτού της αμοιβής που σε τελική ανάλυση είναι και θέμα διαβίωσης και επιβίωσης για τους περισσοτέρους. 

Η διασφάλιση της κατώτερης αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων μπορεί και πρέπει να γίνει με νομοθετική διάταξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 13 του Κώδικα Δικηγόρων (Ν.4194/2013) «Η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται με διάταξη τυπικού νόμου, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με τις πιο πάνω διατάξεις.». Ωστόσο, μέχρι και σήμερα ουδείς έχει επιδιώξει την έκδοση της αναγκαίας διάταξης τυπικού νόμου, ούτε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, που πρωτίστως όφειλαν να το έχουν πράξει, αλλά ούτε και η Πολιτεία. 

Σήμερα, λοιπόν, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να εκδοθεί η απαιτούμενη κατά τα ανωτέρω διάταξη νόμου που θα κατοχυρώνει γενικά και για κάθε περίπτωση την ελάχιστη αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων στο καθαρό ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως, όπως αυτή είχε προβλεφτεί το έτος 2006 με απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ, αλλά και όπως αυτή προβλέπεται σήμερα κατά την απασχόληση ασκουμένων δικηγόρων σε δημόσιους φορείς και δικαστήρια. Επίσης, με την ίδια διάταξη νόμου θα πρέπει να προβλεφθεί ότι θα καλύπτεται υποχρεωτικώς από όποιον απασχολεί ασκούμενο δικηγόρο και η ασφαλιστική του υποχρέωση στον τομέα υγείας, καθόσον με το ποσό των 600 ευρώ μόλις και μετά βίας θα δύναται ο ασκούμενος δικηγόρος να καλύψει τις απολύτως βασικές του ανάγκες. 

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε αρμοδίως επί του ανωτέρω θέματος.
Θερμές ευχαριστίες!

Θεοδόσης Λέκκας, α.Δικηγόρος

Λευτέρης Αδαμάκης, Δικηγόρος

 

Ακολουθεί η ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διασφάλιση ελάχιστης αμοιβής ασκουμένων δικηγόρων

Θέμα: Διασφάλιση ελάχιστης αμοιβής ασκουμένων δικηγόρων
                                                                                   
Αθήνα,  20 Δεκεμβρίου  2018  

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της δικηγορικής άσκησης διέρχεται πολύ μεγάλη κρίση. Ο ασκούμενος δικηγόρος, αν και εργάζεται σκληρά και προσφέρει σημαντικά με την εργασία του, που είναι πολλές φορές πέρα από τα καθήκοντά του, έρχεται αντιμέτωπος με δεκάδες προβλήματα. Οι οικονομικές απολαβές του είναι πενιχρές έως ανύπαρκτες. Και όμως για πολλούς ασκουμένους αυτό αποτελεί όχι απλώς ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και επιβίωσης.  Σύμφωνα με την παρ.10 του άρθρου 13 του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013): «Η αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων καθορίζεται με διάταξη τυπικού νόμου …». Η διάταξη αυτή πρέπει να ενεργοποιηθεί, με τη ψήφιση του προβλεπόμενου σχετικού νόμου.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα σε νέους επιστήμονες, όπως οι δικηγόροι, διασφαλίζοντας την ελάχιστη αμοιβή τους. Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ του 2006 αυτή είχε προταθεί να οριστεί στο ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο συχνά η απόφαση αυτή δεν τηρείται, χωρίς καμία συνέπεια μέχρι σήμερα. Είναι σκόπιμο ο νομοθέτης να προβεί σε σχετική ρύθμιση.

Στην ίδια διάταξη νόμου θα πρέπει να προβλεφθεί ότι θα καλύπτεται υποχρεωτικώς από όποιον απασχολεί ασκούμενο δικηγόρο και η ασφαλιστική του υποχρέωση στον τομέα υγείας, καθόσον με το ποσό των 600 ευρώ μόλις και μετά βίας θα δύναται ο ασκούμενος δικηγόρος να καλύψει τις απολύτως βασικές του ανάγκες.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθο ερώτημα:
Πρόκειται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία;
 
Οι ερωτώντες  Βουλευτές

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας ΝΔ
Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ

 

Μπορείτε να δείτε την ερώτηση και εδώ

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα σε νέους επιστήμονες, όπως οι δικηγόροι, διασφαλίζοντας την ελάχιστη αμοιβή τους.



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom