Συνεδρίαση Επιτροπής για το Μέλλον του Δικηγορικού Επαγγέλματος και των Νομικών Υπηρεσιών

November 16, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Συνεδρίαση Επιτροπής για το Μέλλον του Δικηγορικού Επαγγέλματος και των Νομικών Υπηρεσιών

Συνεδρίαση Επιτροπής για το Μέλλον του Δικηγορικού Επαγγέλματος και των Νομικών Υπηρεσιών (Βρυξέλλες, 18.10.2018) 

Συμμετέχοντες:

Παναγιώτης Περάκης (Ελληνική Αντιπροσωπεία/Δ.Σ.Α),

Μαρία Σταματογιάννη (ΔΣΠ)
…………………………………………………………….
Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 η Επιτροπή για το Μέλλον του Δικηγορικού Επαγγέλματος και των Νομικών Υπηρεσιών (Future of the Legal Profession and Legal Services Committee). Στη συνεδρίαση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Παναγιώτης Περάκης, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας (ΔΣΑ) και η Μαρία Σταματογιάννη από τον ΔΣΠ.

Τα σπουδαιότερα σημεία της συνεδρίασης ήταν τα ακόλουθα:

1. Συνέδριο της Λιλ για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στο δικηγορικό επάγγελμα και τη Δικαιοσύνη.

Σε συνέχεια προηγούμενων συζητήσεων, ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για την  διοργάνωση του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Λιλ την 30.11.2018, με  θέμα συζήτησης την Τεχνητή Νοημοσύνη στο δικηγορικό επάγγελμα και την Δικαιοσύνη, υπό την αιγίδα των Δικηγορικών Συλλόγων της Γαλλίας και του CCBE. Οριστικοποιήθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα, οι ομιλητές κλπ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερίδας, θα υπάρξουν 16 Στρογγυλές Τράπεζες συζήτησης, από τις οποίες οι 8 θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα και οι άλλες 8 στην γαλλική. Σε μία από τις προαναφερόμενες, με θέμα «Towards a Digital Justice» (Προς μία ψηφιακή Δικαιοσύνη;), συντονιστής θα είναι ο Παναγιώτης Περάκης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Access to Justice του CCBE.  Για περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να ανατρέξετε στον διαδικτυακό τόπο του CCBE (Events) ή κατευθείαν στον σύνδεσμο: http://www.ccbeconference.eu/en/programme.html.

 2. Τεχνητή νοημοσύνη και Νομική συμβουλή 

Σε συνέχεια προηγούμενων συζητήσεων στην Επιτροπή, οριστικοποιήθηκε η τελική μορφή του Κειμένου Εργασίας που καταρτίστηκε από την παρούσα Επιτροπή με αντικείμενο τις σχέσεις τεχνητής νοημοσύνης και νομικής συμβουλής (Working paper: “Artificial Intelligence and definition of legal services and legal advice”). Ειδικότερα, στόχος του εγγράφου αυτού είναι η αποσαφήνιση των σχετικών εννοιών και η χαρτογράφηση των περιπτώσεων στις οποίες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θεωρηθούν –ή να παρουσιαστούν- ότι αποτελούν νομική συμβουλή, ήτοι νομική υπηρεσία, καθώς και τα ζητήματα που ανακύπτουν από μία τέτοια ενδεχόμενη παραδοχή. Το ενδιαφέρον του ζητήματος είναι προφανές διότι παρατηρείται ήδη και αναμένεται ακόμη πολύ πιο εκτεταμένη χρήση τέτοιων εφαρμογών, οι οποίες ουσιαστικά ανταγωνίζονται το δικηγορικό επάγγελμα. Εφόσον εγκριθεί το Κείμενο από την Ολομέλεια ή τη Διαρκή Επιτροπή του CCBE, θα μπορεί και να δημοσιοποιηθεί. Επισημαίνεται ότι, όπως έχει ήδη τονισθεί, το Κείμενο αυτό αποτελεί αποκλειστικά και μόνον κείμενο εργασίας και δεν πρόκειται ν΄ αποτελέσει δεσμευτική επίσημη θέση του CCBE, διότι για το θέμα κάθε χώρα έχει τη δική της εσωτερική νομοθεσία, τις δικές της ευαισθησίες και τις δικές της αντιλήψεις.   

3. Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στα διάφορα εθνικά δικαστικά συστήματα

Σε συνέχεια της συζήτησης που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, συνεχίστηκε η παρουσίαση διαφόρων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης  οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες, ιδίως στις ΗΠΑ, είτε στο στάδιο που προηγείται της δίκης (πχ συστήματα που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, προληπτικά ή κατασταλτικά) είτε και κατά τη διάρκεια της δίκης, ακόμη και από τον ίδιο τον δικαστή στο πλαίσιο διαμόρφωσης της δικανικής του κρίσης. Για τις εφαρμογές αυτές η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μια προσπάθεια κατηγοριοποίησής τους, με στόχο τον εντοπισμό των βασικών χαρακτηριστικών ανά περίπτωση/κατηγορία, των κινδύνων που κάθε φορά τυχόν συνεπάγονται και των συνακόλουθων εγγυήσεων που πρέπει να διασφαλιστούν.

4. Άλλα θέματα

Κατά τα λοιπά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για διάφορα θέματα, με πιο ενδιαφέρον την ενημέρωση για το συνέδριο με θέμα « Artificial intelligence at the service of the Judiciary», που διοργανώθηκε την 27.9.2018 στη Ρίγα της Λετονίας από το CEPEJ (Πλήρης τίτλος: «European Commission for the Efficiency of Justice», που είναι μια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Επιτροπή της Ε.Ε., με σκοπό τη συστηματική μελέτη της αποτελεσματικότητας των συστημάτων απονομής της δικαιοσύνης).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η ενημέρωση που έγινε από τον εκπρόσωπο της Δανίας στην Επιτροπή ότι ήδη από το 2018 όλα τα δικόγραφα και λοιπά έγγραφα στη χώρα αυτή κατατίθενται πλέον στα δικαστήρια μόνο ηλεκτρονικά. 

Για την Ελληνική Αντιπροσωπεία
Παναγιώτης Περάκης
                                                                                             

Συνεδρίασε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 η Επιτροπή για το Μέλλον του Δικηγορικού Επαγγέλματος και των Νομικών Υπηρεσιών



Source/ Author:dsa.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom