Αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

October 15, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Συνεδρίασε στις 13 Οκτωβρίου 2018, στην Ζάκυνθο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό την προεδρία του Δημήτριου Βερβεσού, Πρόεδρου του ΔΣΑ, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεωργίου Σάρλη.

Την Ολομέλεια απασχόλησαν ιδιαίτερης βαρύτητας θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα, μεταξύ των οποίων:

  1. Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

  2. Η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές διαφορές, μετά την έκδοση της υπ’ αριθμό 34/2018 απόφασηςτης διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

  3. Η τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων (ασυμβίβαστα, πειθαρχικές διατάξεις, άσκηση), ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

4.Η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην απονομή της Δικαιοσύνης (ejustice), έτσι ώστε να καταλαμβάνει το σύνολο των δικαστηρίων και των διαδικαστικών πράξεων, καθώς και υποβαλλομένων εγγράφων.

Περαιτέρω,η Ολομέλεια έλαβε τις εξής αποφάσεις:

  1. Ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης,η Ολομέλεια εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της τόσο για την αντίθεσή της στην υποχρεωτικότητα, όσο και για την ανάγκη προώθησης εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μετά την ενιαύσια αναστολή εφαρμογής των διατάξεων για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση του ν. 4512/2018, το δικηγορικό σώμα θα προσέλθει στον διάλογο για τις αναγκαίες νομοθετικές μεταβολές με υπευθυνότητα και συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η ενωσιακή και συνταγματική τάξη. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί απολύτως αναγκαία την υποχρεωτική παράσταση του δικηγόρου κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

  2. α) Να ζητηθεί, στο πλαίσιο της επικείμενης νομοθέτησης των ασφαλιστικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση η εξομοίωση των εμμίσθων δικηγόρων με τους αμίσθους, ως προς το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (με την πρόβλεψη του ίδιου παγίου ποσού),

β) Να εφαρμοστεί η νομοθετική πρόβλεψη και η παγιωμένη νομολογία για την αληθή φύση της έννομης σχέσης των αμειβομένων με ΤΠΥ δικηγόρων, σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική τους αντιμετώπιση.

γ) Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την άμεση εξόφληση των οφειλόμενων παροχών σε είδος και χρήμα (έως το 2012) από τον ΕΦΚΑ, για την αντιμετώπιση του κινδύνου παραγραφής των σχετικών αξιώσεων, και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει δικαστική διεκδίκηση, δεδομένης της υπαιτιότητας του ΕΦΚΑ ως προς την μη έγκαιρη απόδοση των οφειλομένων .

  1. Να ζητηθεί η επίσπευση της καταβολής των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας, όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις και να μετατεθεί με νομοθετική ρύθμιση, ο χρόνος έκδοσης του σχετικού φορολογικού παραστατικού στον χρόνο καταβολής της αμοιβής από το ΤΑΧΔΙΚ.

  2. Εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με την ουσιαστικοποίηση της άσκησης, ιδίως με την πρόβλεψη υποχρεωτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών δομών, δυνατότητα ηλεκτρονικής εκμάθησης – elearning, συμμετοχή σε εικονικές δικές) των ασκουμένων, ως προϋπόθεση συμμετοχής στις σχετικές εξετάσεις.

  3. Να αιτηθεί την παράταση εφαρμογής του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), για ένα έτος ακόμη, αναγνωρίζοντας την αυξημένη κοινωνική ανάγκη στήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, που έχουν βρεθεί σε καθεστώς υπερχρέωσης.

Εξουσιοδότησε την Συντονιστική Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την έκδοση υπουργικής απόφασης σχετικά με την ουσιαστικοποίηση της άσκησης



Source/ Author:dsa.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom