Συζήτηση στην Brexit Task Force για την παραμονή ή αποχώρηση της Αγγλίας από τον CCBE

October 04, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Συζήτηση στην Brexit Task Force για την παραμονή ή αποχώρηση της Αγγλίας από τον CCBE

Στα πλαίσια της Brexit Task Force συζητήθηκαν οι διαφορετικές επιλογές για την παραμονή ή αποχώρηση της Αγγλίας από τον CCBE. Παρουσιάστηκε η θέση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας που έχει ως ακολούθως:

“Προς τον κ. Antonin Mokry

Πρόεδρο του CCBE

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εξετάσαμε προσεκτικά το αρχικό σχέδιο εγγράφου που προετοίμασε η εξαμελής υποομάδα της Ομάδας Δράσης για το Brexit καθώς και το έγγραφο της Προεδρίας του CCBE με τις παρατηρήσεις της για το εν λόγω σχέδιο.

Καταρχάς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους για τη σημαντική συμβολή τους. Πιστεύουμε ότι τα έξι μέλη της υποομάδας είχαν ένα δύσκολο καθήκον και αξίζουν τις ευχαριστίες μας για το έργο τους. Τα σχόλια και οι προτάσεις της Προεδρίας έχουν βάση για εμάς και αξίζουν την υποστήριξή μας.

Θα θέλαμε τώρα να παρουσιάσουμε τις αρχικές σκέψεις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Αρχικά, λαμβάνοντας υπόψη την ορθά αιτιολογημένη γνώμη ειδικών που έλαβε η βελγική αντιπροσωπεία, πιστεύουμε ότι είναι σαφές ότι η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου - η οποία πάντα ήταν πολύτιμο μέλος του οργανισμού μας - δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποκλειστεί αυτομάτως.

Χαιρετίζουμε θερμά την πρόταση για μια “μεταβατική περίοδο”. Μέσα σε αυτή την περίοδο μπορούμε να συζητήσουμε με καλή πίστη το επόμενο καθεστώς της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θα μπορούσε να εξακολουθήσει να είναι πλήρες μέλος, αν το αποφασίσουμε. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα μας δώσει επίσης τον χρόνο να αλλάξουμε το καταστατικό μας, εάν μια τέτοια αλλαγή κριθεί απαραίτητη.

Συμμεριζόμαστε τις απόψεις της Προεδρίας σχετικά με τους στενούς δεσμούς που έχουν καθιερωθεί μεταξύ όλων των χωρών μας “με την κοινή τους ελευθερία,  τις βασικές αξίες και θεσμούς”. Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί συνάδελφοί μας τιμούν τις αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές που υιοθετήθηκαν από τον CCBE. Μια συζήτηση σχετικά με το εάν αυτές οι αξίες θα συνεχίσουν να “ταξιδεύουν” στη σήραγγα της Μάγχης μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόθεσης εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλειφθούν αυτές οι αρχές.

Όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου, ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή πρακτική είναι η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου να απέχει από τις συνεδριάσεις και τις διαδικασίες ψηφοφορίας της Ομάδας Δράσης για το Brexit, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να τελεί υπό το καθεστώς πλήρους μέλους. Πιστεύουμε ότι η αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να «σέβεται» την πρακτική αυτή ακόμη και χωρίς να έχει υποβληθεί γραπτή πράξη επί του θέματος αυτού.

Όσον αφορά τον ορισμό των Προέδρων / Αντιπροέδρων των επιτροπών CCBE, των Ομάδων Εργασίας ή των Ομάδων Δράσης, συμφωνούμε με την Προεδρία ότι οποιοδήποτε μέλος οποιασδήποτε ιδιότητας μπορεί να δηλώσει υποψηφιότητα. Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με το καταστατικό μας, η Προεδρία έχει το δικαίωμα και το καθήκον να διορίζει τους Προέδρους / Αντιπροέδρους των επιτροπών CCBE, των Ομάδων Εργασίας ή των Ομάδων Δράσης.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε την Προεδρία ως προς το ότι θα λάβει υπόψη τις συνέπειες του Brexit και άλλους σημαντικούς παράγοντες κατά την πραγματοποίηση αυτών των διορισμών.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Πάνος Αλεξανδρής

Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας”

Ακόμη παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Αντιπροσωπείας της Τσεχίας που ήταν υποστηρικτικές για την παραμονή της Αγγλικής Αντιπροσωπείας στον CCBE, όπως επίσης και οι αντίστοιχες θέσεις της Γερμανικής Αντιπροσωπείας.

Επίσης δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Γαλλίας να γίνει ψηφοφορία επί του θέματος στην επιτροπή, γιατί σύμφωνα και με το Καταστατικό του CCBE, ψηφοφορίες γίνονται μόνο στην Standing Committee για τέτοιο θέμα.

Συμμεριζόμαστε τις απόψεις της Προεδρίας σχετικά με τους στενούς δεσμούς που έχουν καθιερωθεί μεταξύ όλων των χωρών μας "με την κοινή τους ελευθερία,  τις βασικές αξίες και θεσμούς".



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom