Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic-Trarieux 2018

October 04, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic-Trarieux 2018

Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic-Trarieux 2018. Από το 1984

“Το βραβείο που απονέμεται από δικηγόρους σε δικηγόρους”

Το 23ο Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic -Trarieux 2018 απονεμήθηκε στην Nasrin Sotoudeh.

Η ειδική αναφορά της κριτικής επιτροπής του βραβείου Ludovic Trarieux που απονέμεται ετησίως σε έναν δικηγορικό σύλλογο που απεικόνισε με τη δράση του, το έργο του ή τα βάσανά του την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απονεμήθηκε για το 2018 στον δικηγορικό σύλλογο του Ντιγιάρμπακιρ (Diyarbakir Barosu).

Το 23ο «Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic -Trarieux 2018» απονεμήθηκε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στα Δικαστήρια του Παρισιού στην Ιρανή δικηγόρο Nasrin Sotoudeh, 55 ετών, που σήμερα κρατείται στην φυλακή Evin στην Τεχεράνη, η οποία ήταν δικηγόρος ακτιβιστών των δικαιωμάτων των γυναικών, δημοσιογράφων, πολιτικών και συναδέλφων της, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi.

Ως δικηγόρος, το 2003, η Nasrin Sotoudeh Langroudi, 55 ετών, έγινε ενεργό μέλος του Κέντρου για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Εταιρείας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Ειδικευόταν στα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, ενώ συνέχιζε να γράφει άρθρα σχετικά με αυτά τα θέματα.

Συνελήφθη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2010 με σειρά κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της «προπαγάνδας κατά του κράτους» και της «συνεργασίας με το Κέντρο για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».  Στις 9 Ιανουαρίου 2011 καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης , ενώ μια πρόσθετη 20ετής απαγόρευση άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος την εμποδίζει να ταξιδεύει εκτός της χώρας έως ότου ολοκληρωθεί η ποινή της. Τον Σεπτέμβριο του 2011, το Εφετείο μειώνει την ποινή της Sotoudeh από 11 έτη σε 6 και την απαγόρευση άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος από 20 σε 10 έτη. Μετά από τρία χρόνια, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, απελευθερώθηκε από την φυλακή Evin, πριν από την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Ρουχάνι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 18 Οκτωβρίου 2014: Το δεύτερο τμήμα του πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου του Ιράν απαγορεύει στη Sotoudeh την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος για τρία χρόνια. Στις 21 Οκτωβρίου, η Sotoudeh ξεκινά καθημερινή καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τον Δικηγορικό Σύλλογο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση που της στερεί την άσκηση του επαγγέλματός της. Τέλος, τον Ιούνιο του 2015, η άδεια άσκησης επαγγέλματος  επαναφέρεται, αλλά όχι για πολιτικές  υποθέσεις ή υποθέσεις σχετικές με τα μέσα ενημέρωσης.

Από το 2017, η Nasrin Sotoudeh εργάστηκε ως δικηγόρος υπεράσπισης για τις γυναίκες που κατηγορούνται για παραβίαση του υποχρεωτικού νόμου του Ιράν που τους επιβάλλει να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα. Στη συνέχεια, η Nasrin Sotoudeh συνελήφθη ξαφνικά στις 13 Ιουνίου 2018 και μεταφέρθηκε στη φυλακή Evin, όπου πληροφορήθηκε ότι καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση αφού ερημοδικάστηκε για απροσδιόριστες κατηγορίες. Ξεκίνησε απεργία πείνας στις 25 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρενόχληση της οικογένειάς της και των φίλων της. Ο σύζυγός της, Reza Khandan, συνελήφθη στις 4 Σεπτεμβρίου 2018.

Επίσης, βραβεύτηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ το 2012.  

Η επιτροπή των 25 Ευρωπαίων δικηγόρων, που εκπροσωπούν τους κύριους ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους και τις μεγάλες δικηγορικές οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα: το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Μπορντό των Βρυξελλών, η Γενεύη, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, η Unione forense per la tutela dei diritti dell’uomo (Ρώμη), το IDHAE και η Union Internationale des Avocats (UIA) συνήλθαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού και απηύθυναν  έκκληση προς τις αρχές για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση.

Από το 1984, το “Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic -Trarieux” απονέμεται σε “δικηγόρο, ανεξαρτήτως ιθαγένειας ή δικηγορικού συλλόγου, ο οποίος μέσα από την καριέρα του έχει απεικονίσει, με τη δραστηριότητά του ή τις ταλαιπωρίες του, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση του δικαιώματος υπεράσπισης, την υπεροχή του νόμου και τον αγώνα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας σε οποιαδήποτε μορφή “.

Από το 2003, το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου του Bordeaux, του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού, του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου των Βρυξελλών, την Unione forense per la tutela dei diritti dell’uomo (Ρώμη), το Rechtsanwaltskammer του Βερολίνου, τον Δικηγορικό Σύλλογο του Λουξεμβούργου, τον Δικηγορικό Σύλλογο της Γενεύης, τον Δικηγορικό Σύλλογο του Άμστερνταμ, τη Διεθνή Ένωση Δικηγόρων (UIA) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (IDHAE), τα μέλη του οποίου είναι μέλη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών νομικών ενώσεων που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε μια πόλη με τη φιλοξενία ενός από τα Ινστιτούτα-μέλη.

Είναι το παλαιότερο και πιο διακεκριμένο βραβείο που απονέμεται σε δικηγόρο στον κόσμο, μνημονεύοντας τη μνήμη του Γάλλου δικηγόρου Ludovic Trarieux (1840-1904), ο οποίος, μεσούσης της υπόθεσης Dreyfus στη Γαλλία, το 1898, ίδρυσε την “ Ένωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη », διότι, όπως είπε:« Δεν ήταν η υπόθεση μόνο ενός ανθρώπου που έπρεπε να τύχει υπεράσπισης, αλλά πίσω από αυτή ο νόμος, η δικαιοσύνη, η ανθρωπότητα ».

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στις 29 Μαρτίου 1985 στον Νέλσον Μαντέλα ενώ βρισκόταν στη φυλακή. Παρουσιάστηκε επίσημα στην κόρη του, Ζενάνι Μαντέλα Νλαμινί, στις 27 Απριλίου 1985, μπροστά σε σαράντα προέδρους δικηγορικών συλλόγων και ενώσεων από την Ευρώπη και την Αφρική. Ήταν το πρώτο βραβείο που δόθηκε στον Μαντέλα στη Γαλλία και το πρώτο σε όλο τον κόσμο που δόθηκε από δικηγόρους. Στις 11 Φεβρουαρίου 1990 απελευθερώθηκε ο Νέλσον Μαντέλα. Από τότε αποφασίστηκε να απονεμηθεί και πάλι το βραβείο. Κατάλογος των μελών της Κριτικής Επιτροπής: Adrie van de Streek, Agaath S. Reijnders-Sluis, Marie Berger, Saskia Ditisheim, Laurence Azoux-Bacrie, Marie-France Guet, Nathalie Korchia, Julie Goffin, Brigitte Azema-Peyret, Πρόεδρος Christian Charriere-Bournazel, Πρόεδρος Francis Teitgen, Πρόεδρος Jean-Marie Burguburu, Πρόεδρος Pierre Sculier, Πρόεδρος Yves Oschinsky, Πρόεδρος Guilherme Figueiredo Πρόεδρος Bertrand Favreau, Πρόεδρος Bernard Quesnel, Carlos Fatàs Mosquera, Christophe Pettiti, Federico Cappelletti, Francesco Rosi, Frédéric Krenc, Hans Gaasbeek, Jean-Jacques Uettwiller, Πρόεδρος Anton Giulio Lana, Thierry Bontinck.
 

Το 23ο Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ludovic -Trarieux 2018 απονεμήθηκε στην Nasrin SotoudehSource/ Author:dsa.gr

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom