Έκθεση Πεπραγμένων κατα την Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

June 14, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Έκθεση Πεπραγμένων κατα την Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών

Έκθεση – Αναφορά Πεπραγμένων κατά την
Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών
Αθήνα, 8 Ιουνίου 2018
Τόπος και χρόνος:                 Βερολίνο Γερμανία 24-26 Μαΐου 2018

Εκπρόσωποι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:
Δημήτριος Φούκας, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας και 
Γεώργιος Κασίμης, Πρόεδρος Πρωτοδικών 

Οι εργασίες της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών ξεκίνησαν την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στα γραφεία της Βαυαρικής Καγκελαρίας στο Βερολίνο και έκλεισαν με την ανακοίνωση ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου 2018. Στις εργασίες της συνόδου συμμετείχαν δικαστικοί λειτουργοί από 38 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, σε σύνολο 44 κρατών. Η Ελλάδα συμμετείχε δια των ανωτέρω δικαστικών λειτουργών. 

Έναρξη των εργασιών της συνέλευσης: Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, πέραν των εθιμοτυπικών χαιρετισμών εκ μέρους του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, Χοζέ Ιγκρέχα Μάτος, της Γερμανίδας Υπουργού Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, και του Γερμανού Προέδρου της Γερμανικής Ένωσης Δικαστών, Γενς Γκνίσα, έλαβε χώρα συζήτηση σχετικά με το ζήτημα της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών στην Ευρώπη. Ειδικότερα, επί του ζητήματος αυτού σε συνδυασμό με τον σεβασμό της αρχής της νομιμότητας (rule of law) ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι Φραντς Τίμμερμανς, ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τόμας φον Ντάνβιτς, ως πρόεδρος τμήματος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κάρλο Ραντσόνι, ως δικαστής στο δικαστήριο της ΕΣΔΑ. 

Συνέχιση των εργασιών της συνέλευσης: 25η Μαΐου 2018. Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν με την έγκριση των πρακτικών και συμπερασμάτων της συνέλευσης της διεθνούς ένωσης δικαστών που έλαβε χώρα στο Σαντιάγκο της Χιλής. Μετά έγινε εκτεταμένη αναφορά στην κατάσταση σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Πολωνία, στην Τουρκία, στη Σερβία και στην Αλβανία. Όσον αφορά ειδικότερα την κατάσταση με την Τουρκία αποφασίσθηκαν: πρώτον να χορηγηθεί οικονομική στήριξη των Τούρκων δικαστικών λειτουργών που έχουν διωχθεί από την Τουρκική κυβέρνηση, δεύτερον να ζητηθεί από τις δικαστικές ενώσεις, μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, η αύξηση της οικονομικής συνδρομής για τη στήριξη των Τούρκων δικαστών και τρίτον να μην γίνει δεκτό αίτημα από άλλες ενώσεις δικαστών της Τουρκίας, που έχουν στελεχωθεί από δικαστές που πρόσκεινται στη κυβέρνηση της Τουρκίας. Σε συνέχεια του ψηφίσματος στήριξης των Ελλήνων δικαστών που υιοθετήθηκε κατά τις εργασίες της συνέλευσης του 2017, ζητήθηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία να λάβει θέση σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία. Οι Έλληνες αντιπρόσωποι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ευχαριστήσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ψήφισμα σημειώνοντας την σημασία του στα πλαίσια των συνεχών πιέσεων εκ μέρους της Τουρκικής Κυβέρνησης. Αναφέραμε ότι την προηγούμενη ημέρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε αμετακλήτως να χορηγήσει άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκικής κυβέρνησης, όπως προέκυψε και από τα δημοσιεύματα του τύπου που γνωστοποιήσαμε. Τέλος, γνωστοποιήσαμε δημοσιεύματα που αναφέρουν θέσεις μελών της Τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την συνάφεια των υποθέσεων, αφενός των 2 Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία και αφετέρου των 8 Τούρκων αξιωματικών. Συμπερασματικά, αναφέραμε ότι πράγματι το περυσινό ψήφισμα ήταν σημαντικό. Επί αυτού του ζητήματος, κανένα μέλος δεν διαφώνησε. Στο τέλος των εργασιών η συνέλευση υιοθέτησε πέντε ψηφίσματα, ήτοι τρία ψηφίσματα για την κατάσταση στη Σερβία, στην Πολωνία και στην Τουρκία, ψήφισμα επί του άρθρου 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αρχή της νομιμότητας στα Κράτη – μέλη και ψήφισμα σχετικά με τις βασικές αρχές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Το κείμενο των ψηφισμάτων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών (https://www.iaj-uim.org/news). 

Δημήτριος Φούκας                     Γεώργιος Κασίμης 

Πρόεδρος Πρωτοδικών,                 Πρόεδρος Πρωτοδικών
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας

Σε συνέχεια του ψηφίσματος στήριξης των Ελλήνων δικαστών που υιοθετήθηκε κατά τις εργασίες της συνέλευσης του 2017, ζητήθηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία να λάβει θέση σχετικά με την κατάσταση στην ΤουρκίαSource/ Author:www.ende.gr

LATEST POSTSethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom