Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης

January 29, 2018: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο πλαίσιο της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο κ. Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, μέσω της πρόβλεψης αρμοδιοτήτων με σαφήνεια, προς αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων. Επιπλέον, τόνισε πως ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και μητρώα που τηρούνται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η Ελλάδα προγραμματίζει την ενσωμάτωση των σχετικών διατάξεων έως τον προσεχή Ιούνιο.

Εξάλλου, ο κ. Κοντονής τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της διαδικασίας κήρυξης της εκτελεστότητας για όλες τις αποφάσεις σε υποθέσεις γονικής μέριμνας, καθώς και τη βελτίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής παιδιού σε υποθέσεις απαγωγής. Όπως εκτιμά ο ίδιος, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για δημιουργία απλών και σαφών κανόνων ώστε να μην παρέχεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη όπου μια απόφαση εκτελείται να αξιολογούν με βάση τα εθνικά τους κριτήρια τις αποφάσεις των υπολοίπων κρατών-μελών, καθώς τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν την αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η Vera Jourova, Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τους Υπουργούς για τις εξελίξεις στα πεδία των αποδεικτικών στοιχείων που τηρούνται σε ηλεκτρονικά συστήματα και της αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο, με έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, έγιναν τοποθετήσεις σχετικά με την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Εκτέθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το αχαρτογράφητο του σχετικού πεδίου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κοντονής είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες σε θερμό κλίμα με την ομόλογό του, Υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας κα. Tsetska Tsacheva. Της μετέφερε την άποψη της Κυβέρνησης, ότι η βουλγαρική προεδρία είναι και βαλκανική προεδρία, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα. Επίσης ο κ. Κοντονής συναντήθηκε με τον διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) Michael O’ Flaherty και εξασφάλισε τη στήριξη του Οργανισμού στα ζητήματα που άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως με τη μορφή ενημέρωσης για τις βέλτιστες πρακτικές.

Ο κ. Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή.



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Ομοβροντία από δικαστικούς υπαλλήλους

    “Το ωράριο μας είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν” αναφέρει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι για άλλη μία φορά καταγγέλλουν αυθαιρεσίες δικαστικών λειτουργών προς την τήρηση του ωραρίου τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως Γραμματείς έδρας των Δικαστηρίων.

  • ethemis

    A.Κ.Κ.Ε.Δ.«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»: Παραχώρηση Αίθουσας για Επαγγελματικές Συναντήσεις Δικηγόρων

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Κ.Κ.Ε.Δ. «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», διατίθενται αίθουσες για δικηγόρους, προκειμένου να πραγματοποιούν επαγγελματικά ραντεβού στις εγκαταστάσεις του φορέα, στην οδό Φειδίου 18 (4ος όροφος), στο κέντρο της Αθήνας. Η χρήση της αίθουσας παρέχεται με συμβολικό κόστος 10 ευρώ/ώρα πλέον Φ.Π.Α. και περιλαμβάνει: Ηλεκτρονικό υπολογιστή Εκτυπωτή και σαρωτή Projector Τηλεφωνικό κέντρο Wi-Fi Καφέ για τους συμμετέχοντες Υποστήριξη από το γραμματειακό προσωπικό του φορέα Διατίθενται αίθουσες χωρητικότητας 2, 3, 10 και 12 ατόμων, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες επαγγελματικών ραντεβού, Υ.Α.Σ., διαμεσολαβήσεων και διαπραγματεύσεων. Για πληροφορίες και κρατήσεις, επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Α.Κ.Κ.Ε.Δ. «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στο 210.3303310 και info@akked.gr.

  • ethemis

    Εσφαλμένες απορρίψεις - Αντιμετώπιση και βελτίωση της διαδικασίας

    Σύμφωνα με ενημέρωση του Συμβούλου ΔΣΑ του Συνδυασμού μας, κ. Ζώη Σταυρόπουλου, έχει υποβληθεί αίτημα, ώστε να νομοθετηθεί ειδική διαδικασία ελέγχου των απορρίψεων, επανελέγχου του περιεχομένου τους και οίκοθεν αποκατάστασης τυχόν σφάλματος εντός του Φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Εφόσον το αίτημα μας γίνει δεκτό θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης αναθεώρησης, με συγκεκριμένη μικρή χρονικά προθεσμία, εντός της οποίας θα υποχρεούται ο προϊστάμενος να ελέγξει το περιεχόμενο της αίτησης και αν έχει αντίρρηση στη διόρθωση, η κρίση του θα ελέγχεται από επιτροπή του κτηματολογίου άμεσα, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση τυχόν σφάλματος. Μετά τη δημιουργία και τη μεγάλη κοινή προσπάθεια εφαρμογής του Εγχειριδίου Ενιαίων Κανόνων οι απορριπτικές αποφάσεις έχουν πέσει κατά πολύ σε ποσοστό, ωστόσο με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο.




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom