ΙDHAE: Παρεμβάσεις για τη δίωξη Δικηγόρων

December 21, 2017: Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις Νομικών Φορέων


ethemis

ΙDHAE: Παρεμβάσεις για τη δίωξη Δικηγόρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

20/12/2017

Αναρτώνται ανακοινώσεις-παρεμβάσεις του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Δικηγόρων(IDHAE) και του Διεθνούς Παρατηρητηρίου των Δικαιωμάτων Υπεράσπισης και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των δικηγόρων για διώξεις σε βάρους ενός δικηγόρου, συνταγματολόγου και ακαδημαϊκού στη Τουρκία κι ενός δικηγόρου των οικογενειών των εξαφανισθέντων στην Αίγυπτο.

Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Δικηγόρων (IDHAE) – Διεθνές Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων Υπεράσπισης και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των δικηγόρων

  1. ΤΟΥΡΚΙΑ - 21 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ibrahim Kaboğlu, συνταγματολόγος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης και καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2016 -μαζί με άλλους 329 ακαδημαϊκούς- την «Επιστολή για την Ειρήνη», η οποία ζητούσε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην καρδιά των κουρδικών πόλεων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Για τον λόγο αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρομοκρατική προπαγάνδα, παύθηκε από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο και κατασχέθηκε το διαβατήριό του, ενώ αναμενόταν στη Γαλλία ως επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris III. Η δίκη του θα λάβει χώρα στις 21 Δεκεμβρίου. Το IDHAE ζητά από τις τουρκικές αρχές να απαλλάξουν τον Ibrahim Kaboğlu,  να επιστρέψουν το διαβατήριό του και να του επιτρέψουν την ανεμπόδιστη άσκηση των καθηκόντων του ως διεθνώς αναγνωρισμένου ακαδημαϊκού στο εξωτερικό, καθώς και να διασφαλιστεί η προστασία όλων των ατόμων και των οργανώσεων που εργάζονται στην Τουρκία με σκοπό την προαγωγή και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσιο τα κείμενο του IDHAE (Institut des Droits de l’Homme des Avocats Européens)

Retour page d’accueil

IDHAE Le seul Globebservatoire Mondial des Droits de la Défense et des violations des droits des avocats
Au secours des avocats depuis 1984

Observatoire – Ce mois-ci… Observatory - This month…

TURQUIE- 21 décembre 2017

Pour avoir signé avec 329 autres universitaires la « pétition pour la paix », de janvier 2016.

Ibrahim Kaboğlu

inscrit au barreau d’Istanbul  et professeur de droit à l’université de Marmara à Istanbul

En  audience le 21 décembre pour propagande terroriste.

http://www.idhae.org/img/ikaboglu.jpg

Ibrahim Ibrahim Kaboğlu vient de se voir confisquer son passeport, ce qui l’empêche de venir accomplir sa mission d’enseignement, en violation des libertés académiques et universitaires. Il était attendu en France comme professeur invité à l’Université Paris III.

Cette confiscation survenue le 11 février fait suite au décret-loi du 7 février 2017 qui l’a licencié de son poste de la faculté de droit de l’Université de Marmara (Istanbul).

Ibrahim Kaboglu a été révoqué de son poste de professeur de droit à l’Université Marmara d’Istanbul par le décret n° 868 du 7 février 2017, (pris dans le cadre de l’état d’urgence) comme 329 autres universitaires signataires de la « pétition pour la paix », de janvier 2016. Cette pétition demandait l’arrêt des opérations militaires au cœur des villes kurdes du sud-est de la Turquie

AUjourd’hui, Ibrahim Kaboglu est en outre poursuivi pour propagande terroriste comme les autres universitaires qui ont signé la pétition pour la paix, publiée plusieurs mois avant la tentative de coup d’Etat mais qui a pris un tour particulier dans le contexte post-coup d’Etat avec la proclamation de l’état d’urgence.

Les procès ont commencé le 5 décembre. Celui d’Ibarhim Kaboglu aura lieu le 21 décembre.

Ibrahim Kaboğlu,   constitutionnaliste, a soutenu sa thèse de droit public auprès de l’Université de Limoges  en 1981, auteur, entre autres, du Droit constitutionnel turc, entre coup d’Etat et démocratie (L’Harmattan, 2015).

L’IDHAE demande aux autorités turques :

D’abandonner les charges visant Ibrahim Kaboğlu

de lui restituer son passeport et de lui permettre sans entraves d’exercer ses fonctions d’universitaire internationalement reconnu dans tous les pays où il est fait appel à ses compétences

d’assurer la protection de toutes les personnes et organisations qui travaillent en Turquie dans le but de promouvoir et défendre les droits de l’homme.

  1. Αίγυπτος - Ο Ibrahim Metwally Hegazy, δικηγόρος των οικογενειών των εξαφανισθέντων στην Αίγυπτο καθώς και της οικογένειας του Giulio Regeni, ο οποίος δολοφονήθηκε, κρατείται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Ibrahim Metwally Hegazy, 53 ετών, συνιδρυτής της ομάδας  «Οικογένειες των εξαφανισθέντων στην Αίγυπτο» και ένας από τους Αιγύπτιους δικηγόρους που ερευνούσε τη δολοφονία του Giulio Regeni, εξαφανίστηκε στην Αίγυπτο καθώς επρόκειτο να επιβιβαστεί στην πτήση του για τη Γενεύη, όπου θα συμμετείχε σε μια συνέντευξη Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τις σοβαρές παραβιάσεις που συνεχίζονται στη χώρα του.

Ο Ibrahim Metwaly δήλωσε στους δικηγόρους του στις 20 Σεπτεμβρίου ότι μετά τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο στις 10 Σεπτεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας τον κράτησαν για μία νύχτα πριν τον μεταφέρουν στο Κτίριο Εθνικής Ασφάλειας, όπου υπέστη ψυχολογικά και φυσικά βασανιστήρια για δύο ημέρες. Οι πράκτορες ασφαλείας τον απογύμνωσαν, του πέταξαν νερό και τον χτύπησαν, ενώ υπέστη ηλεκτροπληξία σε διάφορα μέρη του σώματος. Μετά την ανάκριση, ο Ibrahim Metwaly μεταφέρθηκε στη φυλακή μέγιστης ασφαλείας στην Tora, στα νότια προάστια του Καΐρου, όπου κρατείται έκτοτε σε απομόνωση υπό άθλιες συνθήκες ×το πάτωμα του κελιού του είναι γεμάτο με στάσιμο νερό, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε κρεβάτι. Από τις 10 Σεπτεμβρίου δεν έχει επαφή με την οικογένειά του.
Κινδυνεύει να του επιβληθεί θανατική ποινή σύμφωνα με τον αιγυπτιακό “αντιτρομοκρατικό νόμο”, δεδομένης της βαριάς κατηγορίας εναντίον του («ίδρυση και διεύθυνση παράνομης οργάνωσης», «συνωμοσία με ξένα μέρη κατά της εθνικής ασφάλειας» και «διάδοση ψευδών ειδήσεων»).

Ο Ibrahim Metwaly, μέλος της Αιγυπτιακής Επιτροπής για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία, η οποία εκπροσωπεί την οικογένεια του Giulio Regeni, δραστηριοποιείται στον αγώνα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την ανακάλυψη του πτώματος του Giulio Regeni, έχει αγωνιστεί να αποκαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη.
Έχασε τον μεγαλύτερο γιο του, Abdelmoneim, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 8 Ιουλίου 2013 κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής της Rabea Al-Adawiya και της Nahda στο Κάιρο με περισσότερους από 1.600 νεκρούς σε 3 ημέρες. Τον Ιανουάριο του 2016 ίδρυσε τις «οικογένειες των εξαφανισθέντων στην Αίγυπτο», προκειμένου να μπορέσει να συντάξει φακέλους καταγγελιών προς το τμήμα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αναγκαστικές και Ακούσιες Εξαφανίσεις, αλλά και να καταδείξει την τρομοκρατία στην αιγυπτιακή κοινωνία μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Αλ-Σίσι.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου το 2017, κατά την ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι «τα βασανιστήρια είναι μια συστηματική πρακτική στην Αίγυπτο». Στις 6 Σεπτεμβρίου, η Human Rights Watch δημοσίευσε την έκθεσή της υποστηρίζοντας ότι: «Η επιδημία των βασανιστηρίων θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας - ο οποίος εξαρτάται από το Υπουργείο Εσωτερικών - έχει ένα σύστημα για να εκπαιδεύει το προσωπικό του στις τεχνικές βασανιστηρίων. “

Το IDHAE ζητά από τις αιγυπτιακές αρχές: 
•Άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Ibrahim Metwally Hegazy και άρση των κατηγοριών εναντίον του
να διασφαλιστεί ότι κατά την προδικαστική και αυθαίρετη κράτησή του δεν υπόκειται σε βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση
• εγγύηση απεριόριστης πρόσβασης στην οικογένειά του και στους δικηγόρους της επιλογής του
•Κατάργηση του νόμου 70 του 2017, σύμφωνα με την έκκληση του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και όλων των άλλων νόμων και των εκτελεστικών διαταγμάτων που περιορίζουν τον χώρο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση στην Αίγυπτο.
•Να διασφαλιστεί η προστασία όλων των ατόμων και των οργανώσεων που εργάζονται στην Αίγυπτο για την προαγωγή και υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Δικηγόρων (IDHAE) – Διεθνές Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων Υπεράσπισης και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των δικηγόρων



Source/ Author:ethemis.gr

LATEST POSTS



ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom