Ασπίδα κατά των ποινικών διώξεων για χρέη στην Εφορία – Αναδρομικά ισχύει η νέα ρύθμιση

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ August 14, 2025: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Ασπίδα κατά των ποινικών διώξεων για χρέη στην Εφορία – Αναδρομικά ισχύει η νέα ρύθμιση

Η υπαγωγή σε ρύθμιση ή αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προστατεύει πλέον από τη δίωξη για χρέη προς το Δημόσιο - Τι προβλέπει ο νόμος 5193/2025 και η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

Ένα σημαντικό θεσμικό «δίχτυ προστασίας» για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου ενεργοποιείται, σύμφωνα με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 11 Απριλίου 2025, ημερομηνία ψήφισης του νόμου 5193/2025 (άρθρο 227).

Η νέα νομοθετική ρύθμιση μεταβάλλει ριζικά το πλαίσιο για τις ποινικές ευθύνες λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενισχύοντας τα κίνητρα συμμόρφωσης και προστατεύοντας όσους εντάσσονται εγκαίρως σε ρύθμιση.

Ποινικές διώξεις για χρέη: Τι προβλέπεται

  • Η ποινική δίωξη αναστέλλεται για όσο διάστημα η οφειλή βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης ή αναστολής είσπραξης.
  • Σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης, το αξιόποινο εξαλείφεται πλήρως.

    Ακόμη και εκκρεμείς υποθέσεις που υπήρχαν πριν από την 11η Απριλίου υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του επιεικέστερου νόμου.

Βασικές καινοτομίες

  1. Διεύρυνση των λόγων αναστολής δίωξης: Προβλέπεται «πάγωμα» της δίωξης όχι μόνο με ρύθμιση, αλλά και με αναστολή είσπραξης των χρεών.
  2. Αποφυγή δίωξης εφόσον υπάρξει ρύθμιση: Εάν το σύνολο των οφειλών ρυθμιστεί ή τελεί σε αναστολή είσπραξης (π.χ. δικαστική απόφαση, εξυγίανση, νόμος Κατσέλη), η Φορολογική Διοίκηση δεν αποστέλλει αίτηση ποινικής δίωξης.
  3. Άμεση ενημέρωση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών:
    • Σε απώλεια ρύθμισης ή αναστολής, ενεργοποιείται η υποχρέωση ενημέρωσης για επανέναρξη της ποινικής διαδικασίας.
    • Αντίστοιχα, όταν υπάρξει νέα ρύθμιση, ενημερώνεται επίσης η Εισαγγελία για αναστολή της διαδικασίας.
  4. Αναστολή παραγραφής: Όσο διαρκεί η ρύθμιση ή η αναστολή, «παγώνει» η παραγραφή του αδικήματος, με εγγύηση τουλάχιστον ενός έτους μετά τη λήξη του μέτρου.

Τι σημαίνει αυτό για τους οφειλέτες

Η νέα διάταξη δίνει δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρηματίες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς τον κίνδυνο ποινικής δίωξης, εφόσον κινηθούν εγκαίρως. Η ενίσχυση της ευελιξίας, η σαφήνεια των διαδικασιών και η αναδρομική ισχύς καθιστούν τον νέο νόμο ένα εργαλείο αποσυμφόρησης του δικαστικού συστήματος αλλά και διευκόλυνσης της είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

 

Ασπίδα κατά των ποινικών διώξεων για χρέη στην Εφορία – Αναδρομικά ισχύει η νέα ρύθμιση Η υπαγωγή σε ρύθμιση ή αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προστατεύει πλέον από τη δίωξη για χρέη προς το Δημόσιο - Τι προβλέπει ο νόμος 5193/2025 και η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.



Source/ Author:dikastiko.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Έκτακτη κλήρωση των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Εκτελεστών Διαθηκών, Εκκαθαριστών και Κηδεμόνων Σχολαζουσών Κληρονομιών (Μ.Ε.Δ.Ε.Κ.)

    Στις 30/09/2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 1 μ.μ. θα διενεργηθεί έκτακτη κλήρωση των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Εκτελεστών Διαθηκών, Εκκαθαριστών και Κηδεμόνων Σχολαζουσών Κληρονομιών (Μ.Ε.Δ.Ε.Κ.) που έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική τους έδρα στο νομό Αττικής, στην οποία θα συμμετάσχουν οι νέοι εγγεγραμμένοι που θα υποβάλλουν αίτηση εγγραφής μέχρι τις 15/09/2025. Δικαίωμα εγγραφής στο εν λόγω Μητρώο έχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πτυχιούχοι οικονομικών σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και νομικά πρόσωπα με εταιρική μορφή και αντικείμενο την παροχή νομικών ή οικονομικών υπηρεσιών.

  • ethemis

    Φορολογικός Σύμβουλος

    Την Τετάρτη 03/09/2025, ο φορολογικός σύμβουλος, κ. Κρίγκας Χρήστος, δεν θα βρίσκεται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Δικηγόρων (ΚΕΔ) του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) λόγω κάποιου προσωπικού ζητήματος.

  • ethemis

    MyStreet: Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων

    Το MyStreet μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν οι πολίτες στα κινητά τους τηλέφωνα μέσω του App Store και του Play Store. Ήδη, 9.381 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και έχουν υποβάλει 1.273 καταγγελίες, ενώ 60 Δήμοι έχουν καταχωρήσει 5.736 παραχωρήσεις στο Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom