Άρθρο Στέλιου Λεριού στο dikasatiko.gr: «Όταν τα θύματα σωπαίνουν, οι Δικηγόροι μιλούν

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ July 03, 2025: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Άρθρο Στέλιου Λεριού στο dikasatiko.gr: «Όταν τα θύματα σωπαίνουν, οι Δικηγόροι μιλούν

Ο νομικός κόσμος δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος απέναντι στην ορατή –και αυξανόμενη– ανάγκη υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Με την έναρξη εφαρμογής του Προγράμματος Δωρεάν Νομικής Βοήθειας σε θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υλοποιεί τη θεσμική και ηθική του υποχρέωση να στέκεται αρωγός στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, κατοχυρώνοντας εμπράκτως την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Το Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), απευθύνεται αποκλειστικά σε θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας και περιλαμβάνει την παροχή πλήρους νομικής υποστήριξης από ειδικά καταρτισμένους δικηγόρους, μέλη του ΔΣΑ.

Η ανταπόκριση της δικηγορικής κοινότητας της Αθήνας υπήρξε συγκινητική και ενδεικτική της κοινωνικής ευαισθησίας του κλάδου: 410 δικηγόροι εγγράφηκαν στο ειδικό μητρώο, με διάθεση να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που συχνά σιωπούν υπό το βάρος του φόβου και της απομόνωσης. Πριν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες δικηγόροι παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια επιμόρφωσης, τα οποία σχεδιάστηκαν από κοινού με το ΚΕΘΙ και κάλυψαν τόσο τη νομική όσο και την ψυχοκοινωνική διάσταση της βίας.

Σημαντική πρόβλεψη του νέου Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποτελεί η θεσμοθέτηση ενισχυμένων αμοιβών για τους δικηγόρους που συμμετέχουν. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε δικονομική ενέργεια καταβάλλεται το αντίστοιχο ποσό του γραμματίου προείσπραξης, ενώ για κάθε υπόθεση χορηγείται επιπλέον εφάπαξ ποσό 150 ευρώ. Σε περιπτώσεις όπου η ωφελούμενη υπαναχωρήσει, προβλέπεται αποζημίωση ύψους 80 ευρώ ανά ώρα απασχόλησης, με ανώτατο όριο τις τρεις ώρες.

Οι ρυθμίσεις αυτές, με έντονο συμβολισμό αλλά και ουσιαστικό αντίκρισμα, υιοθετήθηκαν έπειτα από πρόταση του συνδυασμού «Με τον Δικηγόρο», με επικεφαλής τον Δημήτρη Αναστασόπουλο, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την ανάγκη στήριξης των συναδέλφων που αναλαμβάνουν κοινωνικά κρίσιμες υποθέσεις.

Η συνεργασία με τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΙ αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη και στοχευμένη παραπομπή των περιστατικών, ώστε το πρόγραμμα να μην μείνει στα χαρτιά, αλλά να λειτουργήσει ως ουσιαστικό εργαλείο ενδυνάμωσης των θυμάτων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη.

Σε μια περίοδο όπου η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία συνεχίζει να πλήττει εκατοντάδες γυναίκες –που πολλές φορές αδυνατούν να κινηθούν νομικά λόγω φόβου ή έλλειψης στήριξης– η λειτουργία του προγράμματος αυτού συνιστά αναγκαία και ανθρώπινη απάντηση. Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων καταδεικνύει πως ο ρόλος του δικηγόρου δεν περιορίζεται στον στενό επαγγελματισμό. Είναι ρόλος υποστηρικτικός, κοινωνικός και βαθιά ανθρώπινος. Ο δικηγόρος γίνεται φωνή για όσους δεν μπορούν να μιλήσουν.

Ως Σύμβουλος του ΔΣΑ και αρμόδιος για τα ζητήματα ισότητας και έμφυλης βίας, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια που, ύστερα από πολύμηνη, επίμονη προσπάθεια και γόνιμη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προχωρά από τη διακήρυξη στην πράξη. Σε στιγμές που η κοινωνία ζητά περισσότερα από τους θεσμούς, οι δικηγόροι επιλέγουμε να είμαστε παρόντες και παρούσες δίπλα στους ευάλωτους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι απλώς μια αφηρημένη έννοια, αλλά ένας ζωντανός θεσμός με πρόσωπο, ευθύνη και ρόλο μέσα στην κοινωνία.

Άρθρο Στέλιου Λεριού στο dikasatiko.gr: «Όταν τα θύματα σωπαίνουν, οι Δικηγόροι μιλούν: Νέο Πρόγραμμα Δωρεάν Νομικής Βοήθειας σε Θύματα Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας»



Source/ Author:dikastiko.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εισήγηση περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 23 Οκτωβρίου 2025 για να εξετάσει, κατόπιν της Έκθεσης του αρμόδιου Εισηγητή, εάν συντρέχει παράβαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ανταγωνισμού περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της εταιρίας με την επωνυμία «ΣΚΡΟΥΤΖ Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσίες Διαδικτύου» (εφεξής «Σκρουτζ»), στην αγορά παροχής υπηρεσιών επιγραμμικής πλατφόρμας αναζήτησης και σύγκρισης τιμών. Η υπόθεση αφορά καταγγελία δέκα (10) επιχειρήσεων κατά της Σκρουτζ. Οι καταγγελλόμενες πρακτικές αφορούν στους όρους συνεργασίας, τους οποίους η καταγγελλόμενη εταιρία επιβάλλει στους επιχειρηματικούς χρήστες της επιγραμμικής πλατφόρμας αναζήτησης και σύγκρισης τιμών www.skroutz.gr, την οποία η Σκρουτζ διαχειρίζεται.

  • ethemis

    Εγγραφή Βασικών & Σημαντικών Οντοτήτων του ν. 5160/2024 στο Μητρώο της ΕΑΚ

    Σε ισχύ τέθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα Εγγραφής Βασικών και Σημαντικών Οντοτήτων στο Μητρώο της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας όπως ρητά προβλέπει ο ν. 5160/2024 που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία NIS2 2022/2555 στην ελληνική έννομη τάξη. Η εν λόγω πλατφόρμα διασφαλίζει την αποτελεσματική καταγραφή των βασικών και σημαντικών οντοτήτων, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 4 και 19 αυτού. Επιπρόσθετα, οι οντότητες που αναφέρονται σε αυτόν, υποχρεούνται να υποβάλουν τις αντίστοιχες πληροφορίες που προβλέπονται στα ανωτέρω άρθρα- στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας-μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ή με κάθε άλλο τρόπο.

  • ethemis

    ΣτΕ: Η σύναψη άλλης υπηρεσιακής σχέσης του διωκομένου με το Δημόσιο.

    ΣτΕ Γ' 1379/2025 Πρόεδρος: Δημήτριος Μακρής, Σύμβουλος της Επικρατείας Εισηγητής: Τρισεύγενη Βαρουφάκη, Πάρεδρος Σε περίπτωση σύναψης άλλης υπηρεσιακής σχέσης του διωκομένου με το εν γένει Δημόσιο, καθ’ο χρόνο εκκρεμεί η εις βάρος του αρξαμένη πειθαρχική διαδικασία, το εν λόγω υπηρεσιακό δεδομένο ουδεμία επιρροή ασκεί τόσο στην επιλογή της πειθαρχικής ποινής, όσο και στην εκτέλεσή της.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom