Πρωτοδικείο Αθηνών: Προσωρινές διαταγές - Πιστοποιητικά

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ May 28, 2025: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Πρωτοδικείο Αθηνών: Προσωρινές διαταγές - Πιστοποιητικά

Πρωτοδικείο Αθηνών: Προσωρινές διαταγές - Πιστοποιητικά

Ακολουθεί ενημέρωση του Συμβούλου ΔΣΑ του Συνδυασμού “Με Το Δικηγόρο”, κ. Φώτη Γιαννούλα, αναφορικά με τις Προσωρινές διαταγές και τα Πιστοποιητικά του Πρωτοδικείου Αθηνών.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ: Αποτελεί «κακή παράδοση» στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο χρόνος προσδιορισμού των αιτήσεων χορήγησης προσωρινής διαταγής κατά την διάρκεια των θερινών μηνών να είναι «μακρύς». Πολύ συχνά το μήνα Ιούλιο φτάνουμε να παίρνουμε «δικάσιμο» προσωρινής 20 μέρες μετά την κατάθεση του δικογράφου. Τους τελευταίους μήνες ο χρόνος προσδιορισμού των αιτήσεων προσωρινών διαταγών έχει μειωθεί, έχοντας φτάσει τις 3 περίπου μέρες από την κατάθεση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα άρχισε πάλι να παρατηρείται επιμήκυνση του χρόνου αυτού. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε άλλη μια φορά τις απαράδεκτες καταστάσεις που έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Επισημάναμε στην Διοίκηση του Πρωτοδικείου το θέμα, ώστε εγκαίρως να ληφθεί μέριμνα εν όψει της λήξης του δικαστικού έτους.

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ: Ενημερωθήκαμε από τη Γραμματεία του Πρωτοδικείου ότι οδεύει προς ολοκλήρωση το έργο της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων πιστοποιητικών. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου θα έχουμε – σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Πρωτοδικείο – εκμηδένιση των εκκρεμοτήτων. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι αναμένουμε οι εκκρεμότητες να αυξηθούν εκ νέου και μάλιστα σχετικά γρήγορα. Το συνεργείο των υπαλλήλων θα διαλυθεί με την ολοκλήρωση του έργου και οι υπάλληλοι που απασχολεί το Πρωτοδικείο για την έκδοση των πιστοποιητικών δεν επαρκεί για την κάλυψη του όγκου των αιτήσεων. Κατά μέσο όρο κατατίθενται 600 νέες αιτήσεις την ημέρα, ενώ το υπάρχον προσωπικό επαρκεί για την έκδοση 500 πιστοποιητικών την ημέρα. Έτσι, προοδευτικά οι εκκρεμότητες θα αυξηθούν. Ας θυμηθούμε ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν: Πάλι είχε συγκροτηθεί συνεργείο «εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων», αλλά μετά την ολοκλήρωσή του, το πρόβλημα δημιουργήθηκε εκ νέου. Για να υπάρξει πλήρης επίλυση του προβλήματος απαιτείται η απασχόληση περισσότερων υπαλλήλων, η εισαγωγή στοιχείων Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και η ολοκλήρωση της 2ης φάσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΥΠΠ-2), που αναμένεται στο πρώτο μισό του 2026, δηλαδή σε 1 έτος από σήμερα.

 

 


Αποτελεί «κακή παράδοση» στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο χρόνος προσδιορισμού των αιτήσεων χορήγησης προσωρινής διαταγής κατά την διάρκεια των θερινών μηνών να είναι «μακρύς».



Source/ Author:metodikigoro.gr

LATEST POSTS




ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom