Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Α' 60/2025 που προβλέπει περιορισμό στις σελίδες και στον χρόνο αγόρευσης ενώπιον του ΑΠ
Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ Α’ 60/2025 που προβλέπει περιορισμό στις σελίδες και στον χρόνο αγόρευσης ενώπιον του ΑΠ
Δημοσιεύθηκε στις 23/04/2025 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ Α’ 60/2025 που αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας του Αρείου Πάγου και προβλέπει περιορισμό στις σελίδες και στον χρόνο αγόρευσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πιο συγκεκριμένα, το ανωτέρω ΦΕΚ προβλέπει τα ακόλουθα:
«Κεφάλαιο Α’
Άρθρο 5
[…] Καθορισμός αριθμού σελίδων δικογράφων
6. Ο αριθμός των σελίδων των εισαγωγικών δικογράφων (αιτήσεις αναιρέσεως κ.λπ.), επί των αστικών υποθέσεων που κατατίθενται από την 15η Σεπτεμβρίου 2025, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα (30) σελίδες, των προσθέτων αυτών λόγων τις είκοσι (20) σελίδες, των προτάσεων και των υπομνημάτων τις δέκα (10) σελίδες, όσον αφορά δε στις αιτήσεις αναστολής, κατ’ άρθρο 565 Κ.Πολ.Δ., τις πέντε (5) σελίδες. Ειδικά ως προς τις αιτήσεις αναστολής, δεν πρέπει να ενσωματώνεται στο δικόγραφό τους η αίτηση αναιρέσεως και η προσβαλλόμενη με αυτήν απόφαση, τις οποίες ο αιτών την αναστολή οφείλει να προσκομίζει αυτοτελώς. Τα δικόγραφα συντάσσονται σε χαρτί Α4, με περιθώριο σελίδας 2 εκ., είδος γραμματοσειράς “Arial”, μέγεθος 12, κανονική γραφή, με διάστιχο 1,5. Στο όριο των προσδιοριζόμενων για τα ως άνω εισαγωγικά δικόγραφα (της αιτήσεως αναιρέσεως κ.λπ.) σελίδων δεν περιλαμβάνονται τα ονόματα των διαδίκων μερών, η διαδικαστική διαδρομή της υπόθεσης και οι παραδοχές της προσβαλλόμενης απόφασης (εφόσον, κατά την κρίση των διαδίκων και των συνηγόρων τους, επιθυμούν να παραθέσουν), τα οποία πρέπει να παρατίθενται σε αυτοτελές (ξεχωριστό) τμήμα του δικογράφου και προ της παράθεσης - ανάπτυξης των προβλεπόμενων λόγων (αναίρεσης, αναψηλάφησης κ.λπ.). Σε περίπτωση ουσιώδους υπερβάσεως του ως άνω ορίου σελίδων εκάστου δικογράφου, ο γραμματέας του εκδόσαντος την προσβαλλόμενη απόφαση Δικαστηρίου, κατά την κατάθεση (άσκηση) του ενδίκου μέσου της αιτήσεως αναιρέσεως και πριν τη συντέλεσή της, πληροφορεί σχετικά τον Δικηγόρο, ο οποίος έχει δικαίωμα να αποσύρει το αρχικό δικόγραφο και να επαναφέρει προς κατάθεση (άσκηση) το δικόγραφο με τις κατά τα ως άνω σελίδες. Σε περίπτωση αρνήσεως του δικηγόρου, ο γραμματέας προχωρεί στην κατάθεση-άσκηση του ενδίκου μέσου. Ακολούθως, ο αρμόδιος Γραμματέας του Αρείου Πάγου, μετά την παραλαβή του δικογράφου, εφόσον διαπιστώσει υπέρβαση του αριθμού των σελίδων, ενημερώνει σχετικά τον Πρόεδρο του αρμοδίου Τμήματος ή της Ολομέλειας. Μετά ταύτα, ο Πρόεδρος του αρμόδιου Τμήματος ή της Ολομέλειας, με Πράξη του, που εκδίδεται αμέσως μετά την κατάθεση και τον προσδιορισμό της δικασίμου του δικογράφου αυτού, ενημερώνει σχετικώς τον καταθέσαντα και τον υπογράφοντα δικηγόρο και ζητεί να προσαρμοσθεί η έκταση του δικογράφου στο προβλεπόμενο όριο, εντός της προθεσμίας που τάσσει. Η Πράξη αποστέλλεται από τον Γραμματέα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του καταθέσαντος και υπογράφοντος δικηγόρου, που αυτοί έχουν δηλώσει, οπότε ξεκινάει η προθεσμία της. Η ως άνω προθεσμία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα από την έκδοση της Πράξης. Στην περίπτωση μη προσαρμογής του οικείου δικογράφου στο προβλεπόμενο, ως ανωτέρω, όριο σελίδων, δε θα λαμβάνονται υπόψιν λόγοι ή ισχυρισμοί, που περιλαμβάνονται στις πλεονάζουσες σελίδες αυτού.
7. Το βελτιωμένο δικόγραφο λαμβάνει τον ίδιο αριθμό καταθέσεως με το αρχικό και φέρει στην προμετωπίδα του την ένδειξη «προσαρμοσμένο δικόγραφο δυνάμει της…. πράξης του….». Σε αυτή την περίπτωση γίνεται σχετική μνεία στην απόφαση.
Άρθρο 6
Έναρξη συνεδριάσεων - Συζήτηση στο ακροατήριο
1. Οι δημόσιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων αρχίζουν την 9.30 πρωινή ώρα.
2. Στις δημόσιες συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Τμημάτων ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας και εκφωνεί τις υποθέσεις με τη σειρά που έχουν εγγραφεί στο πινάκιο. Μετά την εκφώνηση των ονομάτων των διαδίκων και τη νομιμοποίηση των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, ο Πρόεδρος δίνει πρώτα το λόγο στον Εισαγγελέα, εφόσον, κατά τις κείμενες διατάξεις μετέχει της συζήτησης, προκειμένου να αναπτύξει συνοπτικά την πρότασή του και στη συνέχεια στα διάδικα μέρη, εφόσον το ζητήσουν, προκειμένου να επισημάνουν τα κύρια σημεία των ισχυρισμών τους, οι οποίοι αναλυτικά εκτίθενται στις προτάσεις ή στο υπόμνημα που καταθέτουν. Ο χρόνος αγορεύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) λεπτά για κάθε διάδικο μέρος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των πληρεξουσίων δικηγόρων που το εκπροσωπούν. Όταν παρέλθει ο ανωτέρω χρόνος, η αγόρευση θεωρείται ολοκληρωμένη και ο Πρόεδρος δίνει τον λόγο σε επόμενο διάδικο ή κηρύσσει το πέρας της συζητήσεως της υπόθεσης. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν παρίσταται στις πολιτικές υποθέσεις, αγορεύει τελευταίος, εκτός αν είναι διάδικος ή εκπροσωπεί αναιρεσείοντα Εισαγγελέα. Ο χρόνος αγορεύσεων καταγράφεται με ψηφιακό χρονόμετρο, που είναι εγκατεστημένο στην αίθουσα συνεδρίασης και είναι ορατό από όλους τους ευρισκόμενους σε αυτή, ή με άλλο πρόσφορο μέσο.»
Επισυνάπτεται κατωτέρω ολόκληρο το ΦΕΚ Α’ 60/2025.
ΦΕΚ Α' 60/2025
Source/ Author:ethemis.gr