Δήλωση Δημήτρη Αναστασόπουλου για τη συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης του φορολογικού νόμου

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ March 13, 2025: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Δήλωση Δημήτρη Αναστασόπουλου για τη συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης του φορολογικού νόμου

Δήλωση Δημήτρη Αναστασόπουλου για τη συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης του φορολογικού νόμου

Ο Επικεφαλής του Συνδυασμού Με Το Δικηγόρο και Σύμβουλος ΔΣΑ, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης του φορολογικού νόμου.

«Αύριο στο ΣτΕ συζητούνται οι αιτήσεις ακύρωσης κατά του φορολογικού νόμου που καθιέρωσε το «τεκμαρτό εισόδημα». Ενός νόμου που βρήκε σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, αλλά και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αντίθετο.

Ενός νόμου μάλλον «κουμμουνιστικής» προσέγγισης, και πάντως σε καμία περίπτωση φιλελεύθερης, καθώς επιχειρεί εξομοίωση ανόμοιων πραγμάτων και θεωρεί a priori όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν καταφέρνουν να δηλώσουν ένα ελάχιστο εισόδημα, φοροφυγάδες. Οι συντάκτες αυτού, αποκομμένοι προφανώς από την πραγματικότητα, αρνήθηκαν να αποδεχτούν ακόμα και αυτονόητα ζητήματα που είχαμε θέσει, όπως είναι το οικογενειακό εισόδημα, κ.α. Βασικά, αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι στην πραγματική ζωή, σε εκείνη δηλαδή που κάποιοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα μήνα με το μήνα, μέρα με την ημέρα, υπάρχουν καλές και κακές χρονιές. Και ότι δεν εκκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία ούτε εργάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες.

Επιπλέον, η επιλογή αυτή της κυβέρνησης συνιστούσε μια ομολογία αποτυχίας: παρά τα αυξημένης αποτελεσματικότητας νέα μέσα ελέγχου της φοροδιαφυγής που υπάρχουν, ομολόγησε ότι δεν μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Αντί όμως να ασχοληθεί με την πραγματική, την υψηλή φοροδιαφυγή, επέλεξε να ασχοληθεί με τους μικρούς και αδύναμους, στους οποίους το κράτος ενώ δεν αναγνωρίζει ως φορολογικά «έξοδα» το ενοίκιο τους, τα έξοδα διαβίωσης τους, τα δάνεια τους, κ.α., αντιθέτως απαιτεί και από πάνω να πρέπει να δηλώνει ένα ελάχιστο ποσό ως δήθεν «καθαρό εισόδημα».

Αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να λέγεται φιλελεύθερη και κοινωνικά δίκαιη, οφείλει να διορθώσει άμεσα το λάθος της. Άμεσα, όχι σε 1-2 χρόνια όπως γράφεται. Και χωρίς να περιμένει την όποια απόφαση του ΣτΕ. Το οποίο, με τη σειρά του, οφείλει – νομικά – να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταργήσει έναν άδικο νόμο.

Σε αυτό τον αγώνα, και σε κάθε δίκαιο αγώνα, είμαστε όλοι μαζί.»

 

Δήλωση Δημήτρη Αναστασόπουλου για τη συζήτηση στο ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης του φορολογικού νόμου



Source/ Author:metodikigoro.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    6 Μήνες Νέος Δικαστικός Χάρτης: Ερωτήσεις-Απαντήσεις

    Ο Σύμβουλος της Παράταξης Με Το Δικηγόρο κος Φώτης Γιαννούλας ετοίμασε τον παρόντα Οδηγό με τις απαραίτητες διευκρινίσεις και απαντήσεις στα ζητήματα που ανέδειξε η εφαρμογή του Νέου Δικαστικού Χάρτη.

  • ethemis

    «Στα όρια του λόγου: ΜΜΕ, Δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου»

    Η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α) διοργανώνει το 9ο ετήσιο συνέδριο της με θέμα «Στα όρια του λόγου: ΜΜΕ, Δικαιοσύνη και Κράτος Δικαίου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο “Athens Zafolia Hotel” (Λ. Αλεξάνδρας 87-89) και ώρες 18.00-21.00 (Παρασκευή) και 10.30-15.00 (Σάββατο).

  • ethemis

    Ο ΔΣΑ τίμησε την ημέρα της γυναίκας

    Την Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2025, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Κινηματογράφο Τριανόν.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom